Tłuste produkty, które powinny znaleźć się w twojej diecie

Są tłuste i kaloryczne, przez co mogłoby się wydawać, że bardzo niezdrowe i dlatego powinny raz na zawsze zniknąć z diety osób starających się dbać o zdrowie i linię. Jak się jednak okazuje, tłuszcz wcale nie musi być wrogiem, a wręcz przeciwnie – w wielu przypadkach bywa naszym sprzymierzeńcem.

Dlatego jak najszybciej zapomnij o niskotłuszczowych dietach, włącz do swojego menu cenne produkty spożywcze pełne witamin i składników mineralnych i ciesz się zdrowiem do późnej starości.

1. Oliwa z oliwek

Zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć ryzyko chorób serca, raka i cukrzycy. Hiszpańscy naukowcy w czasopiśmie "Molecules" opublikowali wyniki badań, które potwierdzają, że niektóre składniki oliwy z oliwek, w tym kwas oleinowy i irydoidy, chronią organizm na poziomie komórkowym, aby spowolnić procesy starzenia się.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Zdaniem ekspertów najlepiej wybierać oliwę z oliwek extra-virgin.

Warzywa smażone na oliwie z oliwek są także bogatsze w przeciwutleniacze niż te gotowane – komentuje Brianna Elliott, dietetyk.

2. Awokado

Olej pochodzący z awokado obniża poziom triglicerydów i cholesterolu LDL we krwi, zachowując przy tym w nienaruszonym stanie poziom cholesterolu HDL.

Zdrowe tłuszcze pochodzące z tego specyficznego owocu umożliwiają szybkie wchłanianie przez organizm witamin A, D, E i K rozpuszczalnych wyłącznie w tłuszczach. Z tego względu awokado powinno być dodawane do każdej sałatki owocowej czy warzywnej.

– Nie zapominaj jednak o kaloryczności – średnie awokado dostarcza aż 320 kalorii – przypomina dietetyk.

3. Ser żółty

Oczywiście spożywanie przetworzonej żywności napakowanej żółtym serem lub produktami serowymi nigdy nie będzie wskazane dla twojego zdrowia, ale spożywanie serów w "dobrym towarzystwie" zmniejsza ryzyko wysokiego cholesterolu LDL we krwi i chorób serca. Co oznacza "dobre towarzystwo"? Przede wszystkim owoce, warzywa.

 

Dodatkowo takie sery jak np. parmezan są dobrym źródłem probiotyków, które ułatwiają trawienie i pozwalają pozbyć się zbędnych kilogramów.

– Ser jest także pełen ważnych składników odżywczych, takich jak fosfor, białko i wapń. Niestety ludzie wciąż o tym zapominają, bo boją się tego, że jest tłusty – dodaje dietetyk.

4. Orzechy

To najdoskonalsza przekąska, jaką otrzymaliśmy od matki natury. Każda garść orzechów zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym aminokwasów, witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wyniki długoterminowych badań opublikowanych w "British Journal of Nutrition", potwierdziły, że już jedna porcja orzechów dziennie zmniejsza o 50 proc. ryzyko zachorowania na cukrzycę, o 30 proc. na choroby serca oraz o 50 proc. ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

W sklepach bez problemu znajdziesz gotowe mieszanki orzechów, ale przed ich zakupem upewnij się, że są w 100 proc. naturalne, czyli nie zawierają takich dodatków jak: cukier, sól, skrobia czy tłuszcze.

Tłuszcze, które warto dodać do sałatki
Tłuszcze, które warto dodać do sałatki [9 zdjęć]

Według badań tłuszcze są kluczowym składnikiem sałatki. Sałatki z dressingiem nisko- lub beztłuszczowym...

zobacz galerię

5. Olej kokosowy

Olej przez długi czas nie cieszył się dobrą reputacją, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość tłuszczów nasyconych. Na szczęście coraz więcej osób wie, że głównym rodzajem tłuszczu nasyconego w oleju kokosowym jest kwas laurynowy – znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych.

Olej kokosowy jest unikalnym źródełem nasyconych tłuszczów zawierających trójglicerydy o średniej długości łańcucha (MCT), które są metabolizowane w inny sposób niż w pozostałych przypadkach. To związki łatwo przyswajalne, które są wykorzystywane jako natychmiastowe źródło energii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!