Tłuste produkty, które powinny znaleźć się w twojej diecie

Są tłuste i kaloryczne, przez co mogłoby się wydawać, że bardzo niezdrowe i dlatego powinny raz na zawsze zniknąć z diety osób starających się dbać o zdrowie i linię. Jak się jednak okazuje, tłuszcz wcale nie musi być wrogiem, a wręcz przeciwnie – w wielu przypadkach bywa naszym sprzymierzeńcem.

Dlatego jak najszybciej zapomnij o niskotłuszczowych dietach, włącz do swojego menu cenne produkty spożywcze pełne witamin i składników mineralnych i ciesz się zdrowiem do późnej starości.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Oliwa z oliwek

Zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć ryzyko chorób serca, raka i cukrzycy. Hiszpańscy naukowcy w czasopiśmie "Molecules" opublikowali wyniki badań, które potwierdzają, że niektóre składniki oliwy z oliwek, w tym kwas oleinowy i irydoidy, chronią organizm na poziomie komórkowym, aby spowolnić procesy starzenia się.

Zdaniem ekspertów najlepiej wybierać oliwę z oliwek extra-virgin.

Warzywa smażone na oliwie z oliwek są także bogatsze w przeciwutleniacze niż te gotowane – komentuje Brianna Elliott, dietetyk.

Awokado

Olej pochodzący z awokado obniża poziom triglicerydów i cholesterolu LDL we krwi, zachowując przy tym w nienaruszonym stanie poziom cholesterolu HDL.

Zdrowe tłuszcze pochodzące z tego specyficznego owocu umożliwiają szybkie wchłanianie przez organizm witamin A, D, E i K rozpuszczalnych wyłącznie w tłuszczach. Z tego względu awokado powinno być dodawane do każdej sałatki owocowej czy warzywnej.

– Nie zapominaj jednak o kaloryczności – średnie awokado dostarcza aż 320 kalorii – przypomina dietetyk.

Ser żółty

Oczywiście spożywanie przetworzonej żywności napakowanej żółtym serem lub produktami serowymi nigdy nie będzie wskazane dla twojego zdrowia, ale spożywanie serów w "dobrym towarzystwie" zmniejsza ryzyko wysokiego cholesterolu LDL we krwi i chorób serca. Co oznacza "dobre towarzystwo"? Przede wszystkim owoce, warzywa.

 

Dodatkowo takie sery jak np. parmezan są dobrym źródłem probiotyków, które ułatwiają trawienie i pozwalają pozbyć się zbędnych kilogramów.

– Ser jest także pełen ważnych składników odżywczych, takich jak fosfor, białko i wapń. Niestety ludzie wciąż o tym zapominają, bo boją się tego, że jest tłusty – dodaje dietetyk.

Orzechy

To najdoskonalsza przekąska, jaką otrzymaliśmy od matki natury. Każda garść orzechów zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym aminokwasów, witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wyniki długoterminowych badań opublikowanych w "British Journal of Nutrition", potwierdziły, że już jedna porcja orzechów dziennie zmniejsza o 50 proc. ryzyko zachorowania na cukrzycę, o 30 proc. na choroby serca oraz o 50 proc. ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

W sklepach bez problemu znajdziesz gotowe mieszanki orzechów, ale przed ich zakupem upewnij się, że są w 100 proc. naturalne, czyli nie zawierają takich dodatków jak: cukier, sól, skrobia czy tłuszcze.

Tłuszcze, które warto dodać do sałatki

Według badań tłuszcze są kluczowym składnikiem sałatki. Sałatki z dressingiem nisko- lub beztłuszczowym sprawiały, że witaminy i składniki odżywcze w warzywach...

Olej kokosowy

Olej przez długi czas nie cieszył się dobrą reputacją, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość tłuszczów nasyconych. Na szczęście coraz więcej osób wie, że głównym rodzajem tłuszczu nasyconego w oleju kokosowym jest kwas laurynowy – znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych.

Olej kokosowy jest unikalnym źródełem nasyconych tłuszczów zawierających trójglicerydy o średniej długości łańcucha (MCT), które są metabolizowane w inny sposób niż w pozostałych przypadkach. To związki łatwo przyswajalne, które są wykorzystywane jako natychmiastowe źródło energii.

Komentarze (42)
~Pamela
~Pamela ponad rok temu

zawsze miałam dietę która było mi ciężko utrzymać. To już kwestii braku silnej woli. Jak stosuje Slimcea to jest zupełnie inaczej bo to suplement Slimcea blokuje głód i udaje mi się przejść przez każdą dietę i osiągnąć każdy możliwy rezultat w odchudzaniu.

Odpowiedz
~gosia
~gosia ponad rok temu

jeżeli jesteś podczas kuracji odchudzającej warto do niej włączyć preparat figurena slim który bardzo dobre działa na przemianę materii i pomaga szybko schudnąć. Osobiście schudłam 15 kg w 3 miesiące

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się :) dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super

Odpowiedz
~anonim
~anonim ponad rok temu

Ten pisak nie zaznaczył,że powinny być to podukty jak najmniej przetworzone Olej palmowy ??? W tłuszczach wręcz rakotwórczy. Więcej dobrego ma polsi rzepakowy a oliwa z hiper marketu ma niewiele wspólnego z olio olivaitp. Pisane na zamowienieityl.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Budyń vs. kisiel Wiele osób, mając ochotę na coś słodkiego, zamiast po słodycze sięga po budyń lub kisiel, uważając te produkty za zdrowsze