Tłuszcz hamuje rozwój płodu!

Według ostatnich badań naukowych kontakt komórek jajowych z nasyconymi kwasami tłuszczowymi, do jakiego dochodzi na przykład, gdy kobieta cierpi z powodu otyłości lub cukrzycy typu 2, wpływa negatywnie na rozwój embrionu. Testy przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że embriony, które mają styczność z wyższym poziomem nasyconych kwasów tłuszczowych, cechują się mniejszą liczbą komórek, zmienioną ekspresją niektórych genów i nieswoistą przemianą materii, a więc wskaźnikami słabszej zdolności utrzymania się przy życiu.

Zobacz film: "Czy w ciąży należy jeść za dwoje?"

1. Jak tłuszcz matki wpływa na zdrowie płodu?

Badania nad wpływem tłuszczu matki na zdrowie potomków przeprowadzono na krowach. Dokonali tego naukowcy z Antwerpii, którzy skupili się na analizie embrionów po upływie ośmiu dni od zapłodnienia, a więc w stadium tzw. blastocysty. Blastocysta zazwyczaj składa się z 70-100 komórek. Jednym ze wskaźników zdolności utrzymania się przy życiu embrionów jest ich aktywność metaboliczna określana na podstawie spożywanych i wydalanych przez embrion substancji. Najsilniejsze embriony, a więc te, które przekształcą się w płód, cechują się „cichszym”, tzn. mniej aktywnym metabolizmem.

W wyniku badań okazało się, że gdy komórki jajowe miały styczność z dużą ilością kwasów tłuszczowych, powstałe z nich embriony wykazywały się zwiększoną przemianą aminokwasów. Dodatkowo, embriony te cechowały się zmienioną gospodarką tlenową, a także nieswoistym spożyciem glukozy. Takie zachowanie wskazuje na słabszą zdolność przeżycia embrionu. Okazało się także, że badane embriony wykazywały się podwyższoną ekspresją genu związanego ze stresem komórkowym. Mimo że wyższe stężenie kwasów tłuszczowych nie zatrzymało rozwoju jajeczka do momentu, kiedy osiągnęło wielkość dwóch komórek, utrudniony stał się dalszy rozwój embrionów w blastocysty.

2. Znaczenie badań nad wpływem tłuszczu na płód

Wcześniej przeprowadzone badania udowodniły, że wyższe stężenie kwasów tłuszczowych w organizmie matki może wpłynąć na rozwój komórki jajowej w jajniku, jednak żaden z testów nie skupił się na wykazaniu skutków kontaktu tłuszczów z embrionem. Nowe odkrycie może wyjaśnić, dlaczego kobiety cierpiące z powodu chorób metabolicznych, takich jak otyłość i cukrzyca, mają problemy z zajściem w ciążę. Pacjenci z tej grupy cechują się zwiększonym poziomem przemiany tłuszczów, na skutek czego w ich organizmie odkładają się większe ilości kwasów tłuszczowych. U kobiet kwasy te mogą gromadzić się w jajnikach, co w świetle nowych badań jest toksyczne dla rozwoju komórek jajowych przed owulacją.

Mimo że badania przeprowadzono na komórkach jajowych krów, naukowcy twierdzą, że wyniki testów mogą okazać się znaczące dla leczenia niepłodności u ludzi. Według badaczy, u krów możliwe jest wywołanie takich samych zaburzeń płodności jak u ludzi, szczególnie jeśli chodzi o obniżenie jakości jajeczek.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy