Zła dieta może zdecydować o przebiegu COVID-19. Jelita pełnią kluczową rolę w odporności
Wiele badań wskazuje na bezpośrednią zależności między florą jelitową a układem odpornościowym. Badania opublikowane w piśmie "mBio" dowodzą podobnej zależności w przypadku chorujących na COVID-19. Ich zdaniem zła dieta może się przekładać na gorsze rokowania u zakażonych.
1. Wpływ flory jelitowej na przebieg COVID-19
Naukowcy z Uniwersytetu Korei w Seulu na podstawie analizy badań chorujących na COVID-19 dowodzą, że skład flory jelitowej może determinować przebieg infekcji. W badaniach grupy chorujących z Singapuru u połowy wykazano obecność koronawirusa w kale, ale objawy ze strony układu pokarmowego pojawiły się tylko u części z nich.
"Wydaje się, że istnieje wyraźny związek między zaburzonym mikrobiomem jelit i ciężkim przebiegiem COVID-19" - zaznacza dr Heenam Stanley Kim, współautor pracy opublikowanej w piśmie "mBio".
Zdaniem autorów pracy opublikowanej w piśmie medycznym kluczową rolę może odgrywać stan jelit. Ich zdaniem zaburzenia gastryczne i nieszczelność jelit mogą ułatwiać inwazję wirusa do organizmu i nasilać przebieg choroby.
- Mikrobiota czy mikrobiom to zespól mikroorganizmów bytujących w naszych jelitach. Ma on ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Determinuje lub wpływa na nasz apetyt, podatność na depresję oraz, co najważniejsze, na reakcje immunologiczne – wyjaśnił w rozmowie w WP abcZdrowie dr Tadeusz Tacikowski. – Jak wykazały obszerne badania, duża liczba osób z ciężkim przebiegiem COVID-19 miała zaburzony mikrobiom. Prawdopodobnie wpływało to funkcjonowanie całego układu immunologicznego i mogło powodować wystąpienie nieprawidłowej odpowiedzi na wirusa – dodaje lekarz.
2. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe u chorujących na COVID-19
Aż 1/4 chorujących na COVID-19 narzeka na dolegliwości żołądkowo-jelitowe: bóle brzucha, biegunkę i wymioty w trakcie choroby. U części z nich utrzymują się one przez wiele tygodni po przejściu zakażenia.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Alberty wykazały, że blisko 18 proc. chorych zgłaszało w przebiegu choroby dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a u 16 proc. zakażonych były to jedyne objawy COVID-19.
Wiadomo, że koronawirus atakuje również jelita i jest w stanie namnażać się w obrębie tego organu.
3. Czy odpowiednia dieta może zmniejszyć ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19?
Dr Kim zwraca uwagę na to, że epidemia przebiega szczególnie ciężko w bogatych krajach zachodniej Europy i Stanach Zjednoczonych. To miejsca, gdzie dominuje tzw. zachodnia dieta, z małą ilością błonnika, która niekorzystnie odbija się na składzie mikrobiomu. Nieprawidłowy skład flory bakteryjnej częściej jest obserwowany u osób starszych, to też pokrywa się z grup osób, u których występują najcięższe przebiegi choroby w przypadku zakażenia koronawirusem.
Naukowcy przypominają, że podczas badań w próbkach pobranych od pacjentów z COVID-19 stwierdzono mniejszą ilość pożytecznych bakterii, a zwiększoną - szkodliwych. Jedna z hipotez wskazuje na to, że taka nierównowaga mikrobiologiczna może "pomogać" wirusowi w przeniknięciu do nabłonka wyściełającego jelita.
Autorzy badań są przekonani, że poprawienie składu mikrobioty jelitowej może zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19, a jeżeli dojdzie do zakażenia - złagodzi jego przebieg.
Badania dotyczące wpływu bakterii jelitowych na przebieg COVID-19 są prowadzone również na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Osoby z ciężkim przebiegiem będą dostawać kostki lodu zawierające bakterie jelitowe pobrane od zdrowych dawców.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.