Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr Krystyna Pogoń

Tofu dobre również dla mięsożerców?

 Magdalena Pietras
18.12.2019 23:18
Tofu dobre również dla mięsożerców?
Tofu dobre również dla mięsożerców? (Zdjęcie potrawy z tofu / Shutterstock)

Pierwsze skojarzenie, jakie nasuwa nam się na myśl odnośnie tofu to wegetrianizm. Produkt ten najczęściej gości na stołach osób, które na co dzień nie jedzą mięsa. Czy powinni spożywać go również „mięsożercy”?

spis treści

1. Co to jest tofu?

Tofu to twarożek sojowy. Przygotowywany jest z mleka sojowego. Ma zwartą konsystencję. Najczęściej można go dostać w postaci kostki. Dostępne są dwa rodzaje tego quasi-sera: tofu twarde i tofu miękkie. Oprócz naturalnego twarożku, można również zakupić tofu smakowe, z dodatkami takimi jak bazylia czy wodorosty.

Tofu jest bardzo dobrą alternatywą dla mięsa i wbrew wcześniejszym opiniom nie powoduje nowotworów, a wręcz może im zapobiegać. Soja, z której tofu jest zrobione, nie powinna być jednak spożywana w nadmiarze, ponieważ może upośledzić pracę tarczycy.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Jeśli jeszcze nigdy wcześniej nie jedliśmy tofu, to warto wiedzieć, że sam twarożek, bez dodatków, nie jest zbyt smaczny. Jest tylko półproduktem, do którego dla urozmaicenia smaku warto coś dodać. Nie musimy oczywiście przygotowywać niczego skomplikowanego – wystarczy szczypta ulubionej przyprawy lub odrobina miodu czy kilka owoców – jeśli mamy ochotę na coś słodkiego.

Zakupienie tofu nie stanowi większego problemu. Produkt ten można dostać w każdym większym markecie, w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet za pośrednictwem Internetu. Cena tofu jest zróżnicowana i uzależniona od producenta, rodzaju twarożku oraz gramatury. Koszt kostki tofu mieści się zazwyczaj w przedziale od 5 do 15 zł.

2.  Z czym to się je?

Sławni wegetarianie i weganie
Sławni wegetarianie i weganie [10 zdjęć]

Rozmowy o dietach są tak samo popularne w Hollywood, jak rozmowy o pogodzie. Największym zainteresowaniem

zobacz galerię

Tofu może być podawane zarówno na zimno, jak i na gorąco. Doskonale smakuje z kaszami oraz brązowym ryżem. Może być bazą do kremowej zupy. Jest dobrym urozmaiceniem sałatek. Twarożek można również wykorzystać do przygotowania czegoś słodkiego. Desery z tofu mogą naprawdę zaskoczyć smakiem. Dodajmy je do naleśników, tarty czy orzeźwiającego owocowego shake'a.

Smażenie bądź gotowanie tofu sprawia, że zmienia ono nieco swoją konsystencję. Twarożek staje się bardziej mięsisty i twardszy.

3. Czy warto jeść tofu?

Tofu to źródło witamin i soli mineralnych
Tofu to źródło witamin i soli mineralnych

Tofu to bogate źródło aminokwasów egzogennych, czyli związków, które mogą być dostarczane jedynie w pożywieniu. Zawiera ono również w swoim składzie wapń, a także sole sodu, fosforu, żelaza, potasu. W tofu znajdziemy również dużą ilość nienasyconych tłuszczy. Ponadto nie zawiera ono cholesterolu.

Tofu mogą spożywać osoby dbające o linię. Produkt ten – jeśli nie zawiera zbyt dużo tłuszczu – jest niskokaloryczne. Dlatego zanim go kupimy, warto przestudiować etykietę. Kaloryczność tofu może wahać się od 55 do 280 kcal w 100g. Różnice są więc duże.

Na właściwości tofu uwagę powinny zwrócić szczególnie kobiety po menopauzie lub te, które właśnie przechodzą przekwitanie. Dlaczego? Ponieważ tofu zawiera fitoestrogeny, których działanie jest zbliżone do estrogenu. Twarożek sojowy chroni organizm przed osteoporozą – chorobą, na którą często zapadają dojrzałe kobiety.

Tofu wpływa również na poprawę pracy układu nerwowego. Usprawnia procesy myślowe – dzięki temu jesteśmy bardziej skoncentrowani, a praca umysłowa przynosi lepszy efekt.

Ważna informacja dla cukrzyków! Tofu to produkt obniżający poziom cukru we krwi. Wszystko to dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu.

4. Czy tofu jest zdrowe?

Tofu to bardzo zdrowy produkt. Posiada wiele cennych składników, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego też powinno być częściej spożywane nie tylko przez wegetarian, ale również osoby, które jedzą mięso. Tofu może stanowić ciekawe urozmaicenie codziennego jadłospisu – na pewno znajdziemy swój wyjątkowy pomysł na wykorzystanie tego produktu.

Źródło: senior.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze