Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

torbiel na piersi

Choroby piersi

Torbiele piersi

(...) mammografia, badanie cytologiczne zaaspirowanego podczas biopsji płynu, Jak odróżnić torbiel od raka piersi? Ostateczne ... , kiedy torbiel nawraca w krótkim czasie po jej opróżnieniu. Torbiele piersi są wynikiem zaburzeń hormonalnych i pojawiają się ... , a nawet nieznośnego bólu. W gruczole wyczuwalne może być elastyczny guz (torbiel wypełniona płynem), a także stwardniałe ogniska z licznymi ... rozpocząć terapię farmakologiczną (inhibitory prolaktyny, leki antygonadotropowe). Kiedy torbiel należy leczyć operacyjne: jeśli ...

Choroby piersi

Zmiany łagodne w piersiach

(...) do nich włókniakogruczolaka i brodawczaka. Zmiany nowotworowe piersi Zmiany nienowotworowe możemy podzielić na zapalne i niezapalne. Torbiel ... uciepleniem skóry piersi. Zdarza się, że dochodzi do niszczenia otaczających silikon komórek gruczołu sutkowego. Torbiel piersi Są ... znaleziona torbiel, należy, poprzez jej nakłucie i wykonanie biopsji cienkoigłowej, pobrać zawarty w niej płyn na badania (skład płynu ... ;guz" w piersi powinien być zweryfikowany przez lekarza. Objawy zmian w piersiach Zanim przystąpimy do badania piersi warto ...

Ból piersi

Ból piersi (mastalgia)

(...) skontaktować się z lekarzem i rozpocząć leczenie. Zmiany łagodne w piersiach przyczyną bólu Przyczyną bólu piersi bywa też torbiel ... . Jeśli torbiel uciska na sąsiadujące z nią nerwy, kobieta może odczuwać ból. Jedynym sposobem na pozbycie się torbieli ... Ból piersi (zwany inaczej mastalgią) jest najczęstszym powodem konsultacji lekarskich, dotyczących stanu piersi ... przekonanie, gdyż ból nie należy do wiodących objawów raka piersi. Najczęstszą przyczyną bólu są zmiany hormonalne zachodzące ...

Rak piersi

Rodzaje raka piersi

(...) się raki zrazikowe i przewodowe. Raka piersi dzielimy na: raki nienaciekające, raki naciekające. Raki nienaciekające: rak ... należą wiek, pierwsza miesiączka poniżej 12 roku życia, menopauza powyżej 52 roku życia. Czynniki ryzyka raka piersi dieta ... ductalis atypica i hyperlasia lobularis atypica - zmiany przednowotworowe. Typy raka piersi Zgodnie z podziałem Światowej ... nienaciakający (DCIS): częstość jego wykrywania wzrasta z wiekiem. Objawia się jako guzek piersi lub jest widoczny w postaci skupisk ...

Pielęgnacja piersi

Wygląd piersi

(...) z chorób skóry, jak i zmian toczących się w tkance piersi.Na skórze piersi mogą pojawiać się zmiany wynikające z zakażenia skóry (np ... Wygląd piersi zmienia się wraz z wiekiem kobiety, zmianami hormonalnymi, jakie zachodzą w jej ciele w czasie ciąży, po porodzie oraz w okresie menopauzy. Wielkość piersi oraz ich kształt są w dużej mierze uzależnione od czynników genetycznych, ale także sposobu żywienia oraz stylu życia. Niekiedy zmiany w wyglądzie piersi mogą być związane z różnymi schorzeniami dotyczącymi ...

Leczenie raka piersi

Usunięcie raka piersi

(...) antybiotyków; obrzęk chłonny kończyny górnej. Powstaje on później niż torbiel chłonna i jest trudny w leczeniu, które, niestety, często ... Leczenie zabiegowe (chirurgiczne) stanowi obecnie podstawową, najważniejszą metodę w terapii raka piersi. Jest to też ... . Tylko takie postępowanie daje szansę na uniknięcie nawrotu raka w tym samym miejscu. Chirurgiczne leczenie raka piersi Często najpierw wykonuje ... z pacjentką, by omówić wszystkie dostępne dla niej opcje lecznicze. Należy pamiętać, że operacja usunięcia raka piersi w dzisiejszych ...

Choroby piersi

Cysta w piersi

(...) Badanie to pozwala ocenić, czy zmiana jest wypełniona płynem czy ma charakter lity. Obecność płynu wskazuje na torbiel, podczas ... torbiel znika całkowicie podczas biopsji i odciągnięcia zawartości, a wraz z nim niepokojące objawy. Należy jednak pamiętać ... Cysty w piersiach to wypełnione płynem torbiele umiejscowione w tkance piersi. Torbiele mogą być pojedyncze albo mnogie ... . Przyczyny i objawy cyst w piersiach Każda z piersi składa się z około 15-20 płatów tkanki gruczołowej. Z każdego płata uchodzi ...

Rak piersi

Rokowanie w raku piersi

Zapewne każda kobieta, która zapada na raka piersi, zastanawia się, jak potoczy się dalej jej życie. Istnieje ... zazwyczaj zdarzają się w ciągu 5 lat od zakończenia leczenia. Niemniej jednak w niespełna 25% przypadków rak piersi może pojawić się w pozostałej piersi po okresie 5 lat. Skuteczność terapii raka piersi Lekarze określają możliwości wyleczenia i powodzenia danej terapii, kierując się: lokalizacją nowotworu w piersi i stopniem jego rozprzestrzenienia się w organizmie, obecnością receptorów ...

Rak piersi

USG piersi

W związku z rosnącą samoświadomością kobiet badanie ultrasonograficzne piersi (USG piersi, sonomammografia) w ostatnich ... wykryć badanie piersi? Ultrasonografia wykorzystuje do obrazowania narządów wewnętrznych fale ultradźwiękowe. Do badania używa się ... przemiany w budowie gruczołu sutkowego następujące wraz z wiekiem. Warto jednak zapoznać się z licznymi zaletami. Badanie piersi ... wielokrotnie. Za pomocą USG lekarz może dokładnie ocenić budowę piersi, przewody mleczne (np. czy nie są poszerzone) i tkankę łączną ...

Ginekologia

Torbiel piersi z przegrodami wewnętrznymi a nowotwór

CZY TORBIEL Z PRZEGRODAMI WEWNĘTRZNYMI MOŻE PRZEKSZTAŁCIĆ SIĘ W RAKA\? Mam 41lat.w grudniu ubiegłego roku w listopadzie miałam biopsję torbieli w lewej piersi. w kwietniu tego roku byłam na usg i okazało się że torbiel nada jest tylko mniejsza ... przekształcić się to w coś złośliwego\?Witam serdecznie. Torbiel piersi jest zmianą łagodną, wynikającą z wahań poziomu hormonów. Jej przekształcenie w zmianę złośliwą jest statystycznie bardziej prawdopodobnej, niż normalnej zdrowej tkanki piersi. Większość tego typu ...

Zabiegi

Marsupializacja torbieli śledziony

(...) lub kiedy usunięcie torbieli jest niemożliwe. Torbiel śledziony Torbiele śledziony występują rzadko, a najczęściej wykrywane są przypadkowo ... wiele metod leczenia, a sposób postępowania uzależniony jest od rozmiaru torbieli. Można wykonać splenektomię w przypadku, gdy torbiel ... śledziony? Marsupializacja torbieli śledziony polega na: wycięciu części torbieli śledziony; osuszeniu zawartości; wszyciu brzegów ...

Ginekologia

Torbiel krwotoczna na jajniku i operacja macicy

Witam serdecznie,Mam 45 lat i jestem po operacji macicy,na lewym jajniku stwierdzono u mnie torbiel krwotoczną około 6cm,Mam pytanie czy taka torbiel się wchłonie czy potrzebny jest zabieg$1pozdrawiamTorbiel krwotoczna powstaje u każdej kobiety po przebytej owulacji. W większości wypadków wchłania się samoistnie. U niektórych kobiet wymaga leczenia farmakologicznego. W nielicznych przypadkach głównie w przypadku pęknięcia wymaga interwencji chirurgicznej.Wskazana obserwacja, ewentulane leczenie ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska i 1 inny
Karmienie piersią

Zalety karmienia piersią

(...) Wśród karmiących matek odnotowano też mniej zachorowań na raka piersi i jajnika. Karmienie naturalne chroni także ... z piersi nie trzeba płacić, nie trzeba go podgrzewać, wlewać do butelki, martwić się, by o nim nie zapomnieć. Jest gotowy o każdej ... matki rzadziej zapadają na: alergie, przeziębienia, zapalenie płuc, oskrzeli, nadciśnienie, nadwagę, choroby wieńcowe, kamice ...

Ginekologia

Torbiel piersi i BAC

Piersi utkane gruczłowotłuszczowe. W piersi lewej, na godzinie 2 widoczna jest torbiel o średnicy 11mm , zawierajaca echododatnie masy zjmujće połowę jej objetości. BAC$1 Co oznacza taki wynik$1Witam$1 Wynik badania wskazuje na zmianę o charakterze torbieli w piersi lewej. W celu ustalenia dokładnego rozpoznania konieczne jest wykonanie biopsji. Proszę udać się do lekarza prowadzącego, który pokieruje dalszą diagnostyką. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Szybka zmiana wymiarów torbieli piersi

Torbiele w piersiach wykryto u mnie kilka lat temu. Kilka tygodni temu jeden powiększył się, dostałam skierowanie na USG, oraz na biopsję. Czekam na badania. Od dwóch dni owa torbiel powiększyła się bardziej, widać ją przez skórę, a do tego doszedł rozpychający ból od niej, promieniujący aż do ręki. Czy torbiel może tak szybko rosnąć$1 Podobno to nic poważnego, ale niepokoi mnie ta nagła zmiana w rozmiarze. Co robić$1Witam serdecznie. Niestety torbiele mogą powiększać się dość szybko. Konieczna jest wtedy ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Krwawienie i torbiel na janiku po zabiegu amputacji szyjki macicy

Witam,3 miesiące temu miałam zabieg amputacji szyjki macicy m. Manchestera, niedawno dostałam krwawienie,które trwało ponad 11 dni,trafiłam do szpitala,na USG okazało się że endometrium jest 13 mm i trzeba łyżeczkować, jestem ponad tydzień po zabiegu ciągle plamię. Na USG wykazało że na jajniku mam też torbiel 33 mm. Czy to sa powikłania po operacyjne\?\? Czy będe zdrowa\?\?Witam\! Torbiel jajnika nie jest powikłaniem po zabiegu. Nie jestem w stanie odpowiedzieć na drugą część pytania ponieważ nie podała Pani ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Chirurgia

Zmiana odpowiadająca torbieli z echogenną treścią w wyniku USG i sonomammografii piersi

(...) niepodejrzanej \(w Pani wypadku lekarz interpretował obraz jako torbiel lub włókniakogruzolaka\) biopsja ma na celu potwierdzić, że zmiana ... witam mam 37 lat i dwoje dzieci. Wczoraj robiłam bopsję z piersi. W USG i sonomammogrofii wyszłona godz 8\/4cm o ... łagodny guz piersi, powstający pod wpływem dużej ilości estrogenów, w wyniku rozrostu tkanki łącznej włóknistejSkoro biopsja była ... śmietana. Do oceny charakteru pobranego materiału konieczne jest badanie mikroskopowe. Sam obraz morfologiczny \(czyli ocena \"na ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 2 innych
Biopsja

Niegroźna torbiel piersi i wynik biopsji cienkoigłowej

(...) ze to niegrozny torbiel o wielkosci 9mm a potem skierowali ja na biopsje.Lekarz powiedzial mamie zeby sie nie denerwowala bo ma zdrowe piersi i to niegrozne, ale mimo wysztko wole byc pewna.Ma przyjsc na kolejne USG za rok, ten czas mnie jednak przeraza.Witam serdecznie. Torbiel to zmiana łagodna. W opisie biopsji nie widać niczego podejrzanego. Konieczna jest tylko okresowa kontrola USG ... piersi raz w roku ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Piercing

Czy przekłuwanie sutków jest bezpieczne?

(...) Jest to jednak domena biżuterii wykonywanej przez amatorów. Dalszymi negatywnymi skutkami przekłucia sutków mogą być: utrata czucia, torbiel ... stało się najbardziej popularne w XIV wieku, kiedy kobiety eksponowały piersi, nosząc ubrania z głębokim dekoltem. Kolczyki ... zimplantami piersi. Kolczykowania powinny unikać osoby z wadami zastawek serca, skłonnościami do infekcji skóry oraz gorączki ...

Ginekologia

Usunięta torbiel z piersi i zapach drożdży

Witam$1 W lutym miałam usuniętą torbiel z ropą w wewnętrznej części piersi. A teraz czuje $1od jakiś 10 dni$1 z blizny jak by zapach drożdży. Co to możne być$1Trudno mi określić bez bezpośredniego badania. Radzę udać się na kontrolę do chirurga. Być może konieczne okaże się wykonanie USG celem oceny czy przypadkiem nie doszło do wznowy torbieli. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Tomasz Stawski Lek. Tomasz Stawski
Ginekologia

Torbiel na jajniku a wynik badania CA-125

witam tydz temu ginekolog przez badanie usg wykrył u mnie torbiel na lewym jajniku ok.4mm w wziazku z tym zlecił badanie ca125 wynik wyszedł 56,2 przy normie 21 czy to dlatego ze jest ten torbiel to taki wynik czy mam sie obawiac czegos gorszego narazie stosuje globulki dopochwowe a z wynikiem ide jutro na wizyte prosze o odpowiedz co dalej robic\:pozdrawiam.Witam serdecznie ... także w przypadku nowotworów innych narządów, jak na przykład gruczolakorak płuca, rak piersi, rak endometrium oraz rak trzustki. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Powiększenie piersi

Implanty piersiowe

Różne rodzaje implantów pozwalają wybrać kobiecie najodpowiedniejszą dla niej metodę powiększania piersi. Ponadto, implanty silikonowe dostępne są w wielu rozmiarach, co stwarza możliwość dostosowania wielkości piersi do indywidualnych oczekiwań pacjentek ... , czy anatomiczne. Rodzaje implantów piersi Najpopularniejszym rodzajem implantów piersiowych są implanty silikonowe. Początkowo uważano ... , zbliżona do naturalnej miękkości piersi. Nieco rzadziej wykorzystywane są protezy piersiowe solne, wypełnione roztworem chlorku sodu ...

Ginekologia

Guz w piersi i wynik biopsji cienkoigłowej

(...) na biopsje cienkoiglowa z ktorej wyszlo ze to niegrozny torbiel, a dokladne wyniki brzmią tak$1 tresc bialkowa, platy i grupy komorek ... prawdopodobnie usg$1 i okresowe kontrole u lekarza.Torbiel to zmiana łagodna. Proszę zastosować się do zaleceń prowadzącego lekarza ... nie denerwowala bo to niegrozne i ma zdrowe piersi i kazal jej przyjsc na kolejne usg za rok.Witam serdecznie. Wynik badania ... . Metaplazja apokrynowa obok torbieli, włókniaków należy do łagodnych zmian, które nie wiążą się ze wzrostem ryzyka rozwoju raka piersi ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Krwawienie śródcykliczne a spóźniająca się miesiączka

Witam, To mój pierwszy cykl po odstawieniu anty Azalia $1brałam 2 miesiące ze względu na torbiel, w tym czasie młodsze dziecko już odstawiłam od piersi$1. Ok 15/16 dc miałam owulację $1potwierdzona na usg, dodatni test owulacyjny$1, plamienie owulacyjne, które przerodziło niestety się w krwawienie śródcykliczne. Czy mimo krwawienia śródcyklicznego mogę być w ciąży$1 Czy @ powinna pojawić się w normalnym terminie czy ze względu na krw. śr. może się opóźnić$1 Pozdrawiam, AmeliaMało prawdopodobne. Być ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski
Ginekologia

Torbiel z echogenną treścią w wyniku USG piersi

witam mam 37 lat i 2 dzieci.robiłam bopsję z piersi.W USG i sonomammogrofii wyszło na godz 8\/4cm o\/b hypoechogeniczna ... Witam\! A gdzie pytanie\? Miłego dniaPostępowanie kontrolna badanie USG piersi za 3 miesiące w zależności od wyniku kontrola w poradni chorób piersi. Biopsja\-wynik brak cech podejrzanych.Kontrolne badanie usg piersi za 3 misiące, w zależności od wyniku konsultacja w poradni chorób piersi. ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski i 2 innych
Ginekologia

Torbiel jajnika a mniejsza lewa pierś

(...) wciąż była mniejsza, ale nie widocznie. Teraz znów wykryto u mnie torbiel jajnika, lewego, a lewa pierś znów jest mniejsza i to o dobry rozmiar, leczę anty. Czy jest szansa, że lewa pierś po wyleczeniu dogoni prawą\?Witam serdecznie. Rozmiar obu piersi ... po uregulowaniu tej kwestii rozmiar piersi może ulec zmianie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Powiększony brzuch po ciąży i wyciek z piersi

(...) Nie należy bagatelizować tej sytuacji. Możliwe iż przyczyną dolegliwości jest endometrioza, torbiel itp. ... witam moje pytanie jest takie od maja niemam okresu w lipcu czulam z lewej strony na wysokosci biodra taka twarda bolaca bulke potem sie ona powiekszyla prawie pod zebro i do srodka brzucha. dodam iz bralam tabletki estrogenne na powiekszenie piersi,szyszki hmielu pilam bromegon bralam 11 wrzesnia 2012roku urodzilam corke co mi moze byc$1 mam wyciek z piersi przy ucisku. teraz to juz ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Onkologia

USG piersi a lita hypoechogeniczna zmiana ogniskowa

Wiatm serdecznie,mam pytanie dotyczące usg piersi, chciałabym wiedzieć co oznacza\: \"na godzinie 7mej pod obwodem prawej brodawki sutkowej lita hypoechogeniczna zmiana ogniskowa o średnicy 13 mm.\" Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz i za pomoc.Aby określić typ zmiany uwidoczniony w USG piersi należy wykonać biopsję cienkoigłową, która zostanie poddana badaniu histopatologicznemu. Dopiero na podstawie wyniku w\/w badania możliwa jest diagnoza i zastosowanie odpowiedniego leczenia. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Złe samopoczucie po przyjmowaniu tabletek antykoncepcyjnych

Witam Biore tabl. antykoncepcyjne Microgynon 21 na torbiel jajnika juz drugi miesiac.Na wizyte u lekarza musze poczekac e mój problem jest taki ze od drugiego listka tych tabletek zle sie czuje coraz gorzej czuje dziwne uklucia w brzuchu i nietylko tam, burczy w brzuchu mimo ze nie jestem głodna, i mam dziwne luzne wypróznienia. Próbowałam juz jesc wiecej warzyw i jogurtow bo moze to brak błonnika , pic zioła ale nic nie pomogło i tu pytanie czy powinnam odstawic tabletki$1Witam$1 Jeśli podejrzewa Pani ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Macica przodozgięta w wyniku badania USG

(...) badanie USG dopochwowe po którym lekarz określi jaki charakter ma zmiana w lewym jajniku.\/ torbiel surowicza, endometrialna ... Witam bardzo prosze o pomoc . Usg z 3\-10 2013 macica przodozgieta wym AP 37 w rzucie przydatków po stronie lewej heteroechogenny obszar o wym 63 na 40 na 58mm. Usg z 7\-10\-2013 Trzon macicy przodozg. o wym Ap 34 w rzucie przydatków po stronie lewej w styczności z macicą obszar heteroechogenny o wym 55na 50 na 70mm. Potakim badaniu lekarz kazał isć do domu i czekać , ale ja nie wiem ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska i 1 inny
Chirurgia

Skrzywienie przegrody i przerośnięcie małżowiny nosowej

Witam \!\! Mam pytanie otóż mojego nosa. Zdiagnozowano u mnie bardzo duże skrzywienie przegrody , na dodatek w badaniu TK wyszło że posiadam przerosniecie małżowiny nosowej dolnej ,oraz torbiel w lewej zatoce szczekowej 18x10mm. Związku z tym zostałem zakwalifikowany do zabiegu jeszcze do końca roku. Moje pytanie jest w związku z garbem na nosie. Czy ten garb może byc spowodowany ... plastycznego.Na pewno garb nosa nie jest związany ze skrzywieniem przegrody nosowej i na pewno po wyprostowaniu przegrody nosowej ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki i 1 inny
Ortopedia

Zniekształcenie płytki granicznej górnej trzonu L3 z obecnością dość dużego guzka Schmorla

(...) Nieprawidłowości te mogą powodować dolegliwości bólowe i wykluczenie z normalnego życia na długie tygodnie.Torbiel , o której mowa ... Proszę o interpretacje wyniku TK kręgosłupa lędźwiowego$1Na poziomie L5/S1 centralne wypuklenie krążka międzykręgowego na ok 4mm do światła kanału kręgowego.Na poziomie L4/L5 niewielkie okrężne wypuklenie krążka na ok3mm poza zarys sąsiadujących trzonów.Obniżenie krążka L2/L3 bez cech wypadania.Zniekształcenie płytki granicznej górnej trzonu L3 z obecnością dość dużego guzka ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Medycyna estetyczna

Rozchodzenie się piersi na boki

(...) jest to normalne, jeśli nie używa się biustonosza. Kształt piersi można zmienić odpowiednio dobraną bielizną korygującą $1 na efekt trzeba poczekać kilka tygodni/miesięcy. Ćwiczenia także mogą pomóc $1 należy ćwiczyć mięśnie piersiowe większe. Trwale kształt piersi można zmienić poprzez operację plastyczną. Na rozchodzenie się piersi $1na boki$1 może wpływać wiele czynników. Budowa pacjentki ... Witam, mam problem z piersiami. Moje piersi rozchodza sie na boki jezeli nie mam biustonosza niestety jest to bardzo ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 1 inny
Chirurgia

Zabieg tumorektomii i wycięcie guza piersi

Witam dzisiaj miałam robiony zabieg tumorektomii wyciecie guza lewej piersi przebieg pooperacyjny gładki $1gt;Lekarz podejrzewa ze to moze byc stara torbiel ale nie jest pewien.Jutro mam miec zmiane opatrunku we własny zakresie a za tydzien zdjecie szwów ile nalezy mi sie zwolnienia lekarskie narazie mam na tydzien jak dokładnie mam sama zrobic opatrunek najpierw przemyc rane spirytusem potem nałozyc kompres i przykleic plastrem prosze o odpowiedz i jak długo bedzie sie goic bo mam prace fizyczna ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Tomasz Stawski Lek. Tomasz Stawski i 1 inny
Interna

Czy wykonać USG jeszcze raz$1

http$1//forum.abczdrowie.pl/pytania$1do$1specjalistow/786217,wlokniak$1na$1usg$1piersi$1v=c47b26470fc3bc4aae58b84b1603d344 dostałam odpowiedz żeby zrobić USG piersi po miesiączce. Ostatnie USG wykonałam tydzień po miesiączce niecały miesiąc temu czy mimo to wykonać jeszcze raz USG$1Witam$1 Skoro tak zalecili Pani specjaliści ginekolodzy, sugeruję wykonanie USG jeszcze raz. Badanie proszę jednak wykonać bezpośrednio po miesiączce. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Mammografia

Wycięcie przydatków, torbiel jajnika i wynik badań

25.01zabieg operacyjny, wycięcie prawych przydatków 29.02 wynik torbiel jajnika prawego$1clear cell carcinoa $1g3$1 partim carcinoma endometriale 22.03 radykalizacja n.r.$1siec wieksza, wyrostek, węzły chłonne 5.04 wynik narządy bez zmian chorobowych 28.04 $123.08 chemia carboplatyna i taxol pT1aNOMOG3$1I st.$1 RTG klatki, TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej, USG piersi i mammografa ok, marker CA125 $1 7,3 $1 Czy mam szansę na całkowite wyleczenie$1 lekarze mówili że tak bo został wyciety w 1 st ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Zgrubienia w piersi przed miesiączką a rak piersi u mamy

Witam Mama w wieku 49 zachorowała na raka piersi\-2 lata temu. Ja mam 30 lat.Przyznaję, że od czasu jej choroby mam ... piersi z progr. nfz\- wychodzi, że u mnie wszystko ok póki co. Podobno przed okresem zmiany są normalne, ale czy aż takie ... genetykę BRC jest to gen uszkodzony powodujący raka piersi między innymi.Badania robią w Instytucie onkologii.Badania genetyczne ... .Najlepiej badać piersi po miesiączce w 6\-7 dniu i wykonać USG piersi po miesiączce. ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski i 2 innych
Ginekologia

Mdłości i krwotoki a poronienie

Na dodatek wcześniej poroniłam w 1,5 miesiąca ciąży z 18na 19 maja tego roku. Często przed okresem mam bardzo silne mdłości i krwotoki a teraz właśnie kończy mi się okres. Najgorsze jest to że mam te mdłości bardzo silne a teraz jeszcze bóle jajników, macicy i piersi. Brzuch miałam bardzo nabrzmiały. Miałam bardzo ważny wyjazd na szkolenie przed wczoraj, droga była bardzo długa a miesiączkę miałam już od niedzielnego poranka do dzisiejszego dnia Witam serdecznie. W takiej sytuacji proponuję ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Powiększenie piersi

Rodzaje implantów

Implanty silikonowe to najczęstsze rodzaje implantów stosowanych w celu powiększenia piersi. Ponadto dostępne są implanty żelowe oraz wypełnione NaCl – roztworem soli fizjologicznej. Istnieją również implanty kombinowane, tj. zawierające żel silikonowy, a po jego włożeniu dopełnia się roztworem soli fizjologicznej. Pod względem kształtu, można wyróżnić następujące implanty ... oraz w kształcie łzy - kierowane do młodych mam, które straciły dawny kształt piersi. ...

Dietetyka

Nieproporcjonalne uda i pośladki

Witam niedługo będę miała 18stkę. Mam 156cm i 50kg. Ogólnie jestem normalnej postury lecz moje uda i pośladki sa bardzo nieproporcjonalne do reszty ciała \(są duże\). Nawet moja mama która mierzy i waży tyle samo ma o 4cm mniej w obwodzie każdego uda\! Nie wiem jakie ćwiczenie powinnam wykonywać bo jestem typową 'gruszką' bardzo małe piersi duże uda. Bieganie i besen nie wchodzą w grę ... modelować te partie ciała, poprzez regularne ćwiczenia. Polecam artykuły\: http\:\/\/portal.abczdrowie.pl\/cwiczenia\-na\-brzuch http\:\/\/portal.abczdrowie.pl\/cwiczenia\-na\-uda\-i\-posladki ...

Odpowiada 1 ekspert :  Roma Wojtewicz Roma Wojtewicz
Biopsja

Komórki szeregu limfoidalnego w biopsji cienkoigłowej

Witam ponownie. dziekuje za tamta odpowiedz i prosze o druga. mialam robiona tez biobsie ciekoiglowa guza pachy wynik jest taki stwierdza sie komorki szeregu limfoidalnego, strzepki tkanki tluszczowej. rozpoznanie kliniczne naczyniak olbrzymi piersi. Prosze o odpowiedz z gory dziekuje. PozdrawiamWitam serdecznie. Usuwanie tego typu zmiany klasyczną metodą $1na ostro$1 może doprowadzić do uszkodzenia samej brodawki sutka $1zniekształcenie$1, a nawet przewodów wyprowadzającym gruczołów mlekowych. Musisz ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Kardiologia

Kłucie serca podczas śmiechu

(...) a powiększone piersi wywołują dodatkowe obciążenie. ... Witam Jestem kobietą mam 28 lat jak się zaśmieje boli mnie serce,na różne sytuacje reaguje nerwowo,czasami mnie kuje,jestem po porodzie miesiąc czasu mam obawy proszę o pomoc z góry dziękuje$1Witam, ból nie musi być koniecznie związany z sercem, jednak w celu wyjaśnienia jego przyczyny wskazane byłoby wykonanie podstawowych badań$1 m.in. EKG. Ból ma jednak najprawdopodobniej związek z układem ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Dietetyka

Jak odchudzić brzuch i uda u 11-latki

(...) bardziej kobieca \- wąska talia, szersze biodra, pojawią się piersi. W chwili obecnej powinnaś odżywiać się zdrowo, jeść 5 posiłków ... i brzuchu więc codziennie przez 1\-2 godziny wykonuj następujące ćwiczenia http\:\/\/portal.abczdrowie.pl\/sposoby\-na\-szczupla\-sylwetke http\:\/\/portal.abczdrowie.pl\/cwiczenia\-na\-brzuch http\:\/\/portal.abczdrowie.pl\/cwiczenia\-na\-uda\-i\-posladki oraz pij ...

Odpowiada 1 ekspert : Mgr Aneta Kościołek Mgr Aneta Kościołek
Ginekologia

Bolesny guzek w piersi a gruczolakowłókniak

Mam 23 lata i jakiś miesiąc temu przypadkiem wyczułam guzek w prawej piersi. Guzek znajduje się $1na godzinie 7$18$1 . jest wyczuwalny na stojąco jako mały guzek, ale gdy leżę na lewym boku, wydaje się być dość dużym $1ok 2 cm$1, przytwierdzonym do klatki piersiowej guzem o nieregularnym kształcie. Okolica guzka i guzek bolą przy dotyku bez względu na dzień cyklu, a guzek wydaje się rosnąć. Czy to gruczolakowółkniak$1 Czy fakt że dziadek i 2 wujków zmarło na raka sprawia, że jestem w grupie ryzyka$1 Witam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Leczenie raka piersi

Rak piersi - choroba wyleczalna?

Czynniki rakotwórcze są podstawą do oceny raka piersi. Określane one są także mianem czynników prognostycznych. Każdy z nich jest inny, dlatego można je podzielić pod względem istotności dla grupy. Najważniejszym z nich jest stopień zaawansowania nowotworu ... pogłębia wypowiedź dr hab. Tadeusza Pieńkowskiego, kierownika Kliniki Nowotworów Piersi w Centrum Onkologii - Instytut im. Marii ... – obecność przerzutów odległych. Raki ocenia się także pod względem stopnia zaawansowania. Można je więc podzielić na ...

Onkologia

Amputacja z rekonstrukcją a rak wewnątrzprzewodowy piersi

Witam serdecznie$1 Mam 37 lat. W lipcu 2013 zdiagnozowano u mnie raka wewnątrzprzewodowego piersi prawej$1na podstawie pobranych wycinkow$1podczas drenażu ropnia$1. Zostałam zakwalifikowana do prostej amputacja z jednoczesną rekonstrukcją. Niestety płat się nie przyjął. Usunięto go. Wczoraj otrzymałam wyniki his$1pat$1 dcis z ogniskiem mikroinwazjiWitam serdecznie. DCIS to bardzo wczesna postać nowotworu, która wiąże się z niemal 100% wyleczeniem. Celem leczenia DCIS jest przede wszystkim usunięcie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Ból podbrzusza i piersi oraz ciągnący się śluz

Witam.Mam 23 lata,przez ok 5 lat brałam tab Microgynon21.Teraz odstawiłam.12 lis skończył mi się okres,jeszcze ten z odstawienia.Od kilku dni mam bóle w podbrzuszu,wczoraj pojawił się brązowy,ciągnący się śluz raczej bez zapachu.Mam go do dziś.Razem ze śluzem pojawił się też ból piersi.Regularnie współżyję z mężem,na początku stosunku bez zabezpieczenia,dopiero pod koniec zakłada prezerwatywę.Proszę o odpowiedź czego objawem mogą być moje dolegliwości.Bardzo się martwię.Witam serdecznie. W tej sytuacji powodów ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Onkologia

Lot samolotem a obrzęk limfatyczny po radioterapii

Jestem po chemioterapi i radioterapi raka piersi ,,minelo juz 40 dni od zakonczenia radoterapii ,,,mam niewielki obrzek limfatczny lewej reki ,,czy moge leciec samolotem ,,lot trwa 3 godzTak, może Pani lecieć samolotem. Obrzęk limfatyczny w obrębie kończyny górnej nie jest przeciwwskazaniem. Należy jednak pamiętać o profilaktyce przeciwzakrzepowej zalecanej wszystkim osobom ... \(na wysokości lub powyżej serca\) \- wskazana pozycja ręki jak na temblaku. Zapobiegnie to zwiększeniu obrzęku ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 1 inny
Badania

Badanie radiologiczne gruczołu piersiowego

(...) hormonalnej; przy podejrzeniu zmian w sutku: guz, wciągnięcie brodawki lub skóry, wyciek z brodawki, ograniczone bóle, torbiel ... torbiel z płynu. W to miejsce wprowadza powietrze – nieco mniej niż ilość pobranego płynu, potem wykonuje zdjęcia ... . Mammografia należy do podstawowych badań radiologicznych piersi. Pozwala na wczesne rozpoznanie i wykrywanie guzków o średnicy około 0 ... mammografii. To radiologiczna metoda badania piersi, w której używa się innego rodzaju detektora promieniowania rentgenowskiego ...

Ginekologia

Ból brzucha i piersi, śluz a objawy ciąży

Witam.Mam 23 lata,przez ok 5 lat brałam tab Microgynon21.Teraz odstawiłam.12 lis skończył mi się okres,jeszcze ten z odstawienia.Od kilku dni mam bóle w podbrzuszu,wczoraj pojawił się brązowy,ciągnący się śluz raczej bez zapachu.Mam go do dziś.Razem ze śluzem pojawił się też ból piersi.Regularnie współżyję z mężem,na początku stosunku bez zabezpieczenia,dopiero pod koniec zakłada prezerwatywę.Proszę o odpowiedź czego objawem mogą być moje dolegliwości.Bardzo się martwię.Witam$1 W przypadku współżycia ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki