Tradycyjna kuchnia to sposób gotowania charakterystyczny dla danego regionu - całego kraju albo jakiejś jego części (np. tradycyjna kuchnia śląska). Najbardziej znane na całym świecie kuchnie tradycyjne to między innymi:
kuchnia śródziemnomorska - uważana za najzdrowszą kuchnię na świecie, obfituje w makarony, owoce morza, a także świeże warzywa i owoce.
kuchnia niemiecka - kuchnia bardzo podobna po polskiej, opiera się na łączeniu słodkich i kwaśnych smaków, obfituje w ziemniaki, a duma narodową Niemców są kiełbasy.
kuchnia wietnamska - opiera się na wielu orientalnych składnikach, takich jak trawa cytrynowa, produkty ryżowe, owoce morza, grzyby mong toi, a także aromatycznych przyprawach.
kuchnia meksykańska - opiera sie na ostrych przyprawach, czerwonych sosach i kukurydzy, a także różnych rodzajach papryk.
kuchnia australijska - należy do najbardziej urozmaiconych kuchni świata. Mieszkańcy Australii chętnie sięgają po owoce morza, warzywa, a także słodycze - to stamtąd pochodzi słynna na całym świecie Pavlova.
kuchnia ukraińska - tu znajduje się dużo potraw mięsnych, głównie z wieprzowiny i wołowiny, a także ziemniaki i dania mączne. Charakterystyczną potrawą Ukraińców jest barszcz i wielkanocna babka.
kuchnia grecka - dominują w niej śródziemnomorskie smaki, Grecy chętnie sięgają po oliwki i wszelkie jej przetwory (np. oliwę), baraninę i wiele nietypowych owoców i warzyw.
Kuchnia polska także ma swoją tradycyjną formę, jednak nie należy ona do najzdrowszych. Tradycyjne gotowanie opiera się na mącznych sosach, smażonych potrawach i czerwonym mięsie - Polacy kochają między innymi tatar. Wśród dań charakterystycznych dla tradycyjnej kuchni polskiej są też produkty wykorzystujące kapustę - pierogi, gołąbki, bigos. Same w sobie nie są one niezdrowe, ale wykorzystywane dodatki (sosy śmietanowe, boczek, skwarki) powodują, że ich kaloryczność wzrasta, a wraz z nią skłonność do nadwagi i otyłości.
Tradycyjna kuchnia - bez względu na to, czy jest bardzo zdrowa, czy nie - powinna być kultywowana przynajmniej w jakimś stopniu. W dzisiejszych czasach panuje trend na odnawianie starych "babcinych" przepisów i to także jest dobra droga, aby zachować fragmenty naszej historii, a jednocześnie żyć zdrowo.