Trenuj mózg do jedzenia zdrowych rzeczy

Kiedy jesteśmy dziećmi, nasze mamy stają na głowie, by przekonać nas do zjedzenia choćby najmniejszej porcji marchewki czy brokułów. Wszystkie posiłki zastąpilibyśmy najchętniej słodyczami pod każdą z możliwych postaci. Zawrotne niekiedy tempo naszego dorosłego życia sprawia, że niepostrzeżenie stajemy się uzależnieni od niezdrowego jedzenia i często brakuje nam odpowiedniej motywacji, by to zmienić. Dopóki jednak chipsy i tłuste hamburgery zajmować będą pierwsze miejsce w naszym jadłospisie, zerwanie ze zgubnymi nawykami będzie niemożliwe.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Wielu uważa, że z nawykiem jedzenia niezdrowej żywności uporać można się jedynie za pomocą drastycznych środków. Śmiałkowie decydują się nawet na zabieg pomostowania żołądka, zapominając, że nie pomoże nam to w wyzbyciu się zgubnych przyzwyczajeń, a ograniczy jedynie nasze możliwości konsumpcyjne i wchłanianie substancji odżywczych.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców amerykańskiego Uniwersytetu Tufts wynika, że w przezwyciężeniu złych nawyków żywieniowych może pomóc nam odpowiednio wyćwiczony umysł. Skoro wcześniej wpoiliśmy mu czerpanie przyjemności z konsumowania „śmieciowego” jedzenia, to dlaczego teraz nie moglibyśmy nauczyć go rozkoszowania się zdrową żywnością? Na chęć sięgnięcia po coś do jedzenia wpływa nie tylko głód, lecz także nuda. Wybierając zatem zdrowe produkty bogate w białka i włókna roślinne, które wypełnią nasz żołądek, skutecznie oszukamy nasz organizm – zdecydowanie zmniejszymy częstotliwość odczuwania głodu. Trwające ponad pół roku działania naukowców pokazały, że nawyki smakowe mogą ulec zasadniczej zmianie. Nowa dieta sprawiła, że badani zaczęli sięgać po warzywa i owoce z taką samą chęcią, jak niegdyś po słodycze i fast foody.

To wspaniały dowód na to, że nie jesteśmy niewolnikami jedzenia i w każdej chwili możemy zacząć troszczyć się o swoje zdrowie. Wykorzystajmy fakt, że jesteśmy w stanie nauczyć nasz mózg lubienia i nielubienia danych produktów. Nowe podejście do odżywiania uchroni nas przed niepotrzebnymi zabiegami. Jedzenie powinno być przyjemnością, a nie źródłem wyrzutów sumienia. Teraz, dzięki sile naszego umysłu, na nowo możemy zapałać miłością do marchewki i brokułów. Dajmy sobie szansę!

Anna Kołodziejczyk, ponad rok temu

Zdrowe odżywianie

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

Gwiazdy, które zdrowo się odżywiają

Gwiazdy, które zdrowo się odżywiają

ją do wykorzystywania w kuchni orzechów, owoców, warzyw, nasion i ziół w różnych wariacjach. Dziś je mięso, ale w dalszym ciągu stara się odżywiać zdrowo. Wybiera (...) się wybierać produkty zdrowe,...

Zdrowe odżywianie

Detoks dla opornych - wiosna w kuchni (WIDEO)

Detoks dla opornych - wiosna w kuchni (WIDEO) Odtwórz wideo

Jak przeprowadzić detoks na wiosnę? Agnieszka Mielczarek to autorka książki "Detoks dla opornych". Czym jest detoks? Jakich produktów należy unikać podczas oczyszczania organizmu? Mielczarek przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania takie jak: sałata...

Zdrowe odżywianie

6 zdrowotnych sekretów Japończyków

6 zdrowotnych sekretów Japończyków

z nadwagą czy otyłością. Pierwszy sekret zdrowego stylu życia: mało tłuszczu Japończycy opierają swoją dietę na rybach, soi, ryżu, świeżych warzywach (...) i owocach, czyli na zdrowej diecie, która zawiera niewielkie...

Zdrowe odżywianie

Jak ustrzec się przed infekcją? (WIDEO)

Jak ustrzec się przed infekcją? (WIDEO) Odtwórz wideo

profilaktyki infekcji. Są to na przykład: zdrowa dieta na odporność, pełna witamin i minerałów; sport, regularna aktywność fizyczna, najlepiej (...) na świeżym powietrzu; hartowanie się, przebywanie na świeżym powietrzu; częste przebywanie...

Zdrowe odżywianie

Naturalne metody na wzmocnienie odporności

Naturalne metody na wzmocnienie odporności

Produkty z lodówki Wzmacnianie odporności wbrew pozorom, nie jest takie trudne. Możemy dosłownie przebierać w najróżniejszych naturalnych metodach wzmacniania odporności, które nie tylko pozwolą nam przetrwać sezon przeziębień i grypy, ale również pomogą...

Zdrowe odżywianie

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

Zakazane produkty Jeżeli te rodzaje produktów często pojawiają się w twoim menu, narażasz swoje serce na poważne konsekwencje. Aby uniknąć chorób układu krążenia, które obecnie stanowią jedną z najpowszechniejszych przyczyn przedwczesnej śmierci, należy...

Zdrowe odżywianie

Trendy żywieniowe w 2016 roku

Trendy żywieniowe w 2016 roku

Daj ponieść się modzie W tym roku zwariujemy na punkcie zdrowej żywności. Warzywa, przede wszystkim te strączkowe, zastąpią dania mięsne, a do łask (...) ze zdrowymi dodatkami, np. jagodami acai. Lunche i kolacje zdominują...