Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Trujący akrylamid

Avatar placeholder
24.02.2019 12:26
Trujący akrylamid
Trujący akrylamid

Akrylamid jest bardzo toksycznym związkiem powstającym podczas przygotowywania i produkowania produktów spożywczych. Szczególnie duże ilości akrylamidu powstają podczas produkcji frytek. W organizmie akrylamid uszkadza komórki mózgowe, powoduje raka piersi oraz pęcherza moczowego.

1. Źródła akrylamidu

Akrylamid jest wytwarzany na dużą skalę do produkcji polimerów, takich jak poliakrylamid, który znalazł zastosowanie do uzdatniania wody, w przemyśle papierniczym, kosmetycznym oraz włókienniczym. W pożywieniu akrylamid powstaje głównie w wyniku procesu smażenia.

Na zawartość powstającego w pożywieniu akrylamidu wpływa sposób przygotowania potraw. Żywność bogata w węglowodany, która jest poddawana działaniu wysokiej temperatury podczas takich procesów, jak smażenie, pieczenie lub grillowanie, zawiera sporą ilość akrylamidu.

Na przykład w ziemniakach stężenie akrylamidu wynosi od 150 do 4000 μg/kg. Potrawy z ziemniaków przygotowywane w wysokiej temperaturze zawierają duże ilości akrylamidu, z kolei ziemniaki gotowane – tylko minimalną jego ilość. Grillowanie ziemniaków również zwiększa jego zawartość.

Zobacz film: "Trucizny w produktach spożywczych"

Więcej akrylamidu powstaje podczas smażenia ziemniaków z dodatkiem oliwy z oliwek niż z dodatkiem oleju kukurydzianego.

Największym źródłem akrylamidu są chipsy ziemniaczane, które dostarczają aż 40 proc. (w grupie dzieci 1-6 lat), 46 proc. (w grupie 7-18 lat) i 31 proc. (w całej populacji 1-97 lat) łatwo przyswajalnego akrylamidu.

Stosunkowo duże ilości akrylamidu powstają w temperaturze 120°C, a więc w temperaturze, która jest bardzo często stosowana podczas przygotowywania posiłków.

Akrylamid powstaje również w temperaturze 160-180°C. Natomiast podczas produkcji pieczywa pszennego, temperatura powyżej 200°C skutecznie sprzyja jego powstawaniu.

Rodzaj produktuZawartość [μg/kg]
Kawa mielona15-90
Płatki kukurydziane327
Migdały pieczone260
Ryby smażone30-39
Mięso, drób30-64
Orzechy, masło orzechowe64-457
Pierniki90-1660
Ziemniaki gotowane48
Chleb, obwarzanki70-430
Chipsy ziemniaczane613
Frytki200-12 000

Podczas palenia nikotyny do organizmu dostaje się około 2,3 μg/l krwi.

2. Toksyczność akrylamidu

Akrylamid charakteryzuje się wysoką toksycznością. Regularne narażenie organizmu na ten związek powoduje nowotwory tarczycy, jąder, pęcherza moczowego oraz nerek.

Ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową wynosi 1 przypadek na 100, przy dawce 1 μg/kg masy ciała akrylamidu dziennie. Kobiety w ciąży oraz karmiące powinny szczególnie zwracać uwagę na to, co jedzą, gdyż akrylamid przenika przez łożysko do organizmu płodu oraz do mleka (5 ng/ml).

Okres półtrwania akrylamidu w organizmie wynosi od 2 do 7 godzin. Akrylamid jest metabolizowany w wątrobie, gdzie ulega magazynowaniu. Tylko 10 proc. spożytego akrylamidu jest wydalana z moczem.

W związku z tym, iż płody i noworodki nie mają jeszcze wykształconej bariery krew-mózg, następuje toksyczne działanie akrylamidu na mózg. W przeprowadzonych licznych badaniach wykazano, że akrylamid wykazuje działanie neurotoksyczne, czyli uszkadza komórki nerwowe.

Długotrwałe narażenie na działanie akrylamidu powoduje uszkodzenie centralnego oraz obwodowego układu nerwowego. Pierwszymi objawami uszkodzenia układu nerwowego są zaburzenia neurologiczne, takie jak osłabienie, mrowienie i drętwienie kończyn, drgawki oraz ataksja.

Z kolei długotrwałe narażanie na akrylamid prowadzi do zniszczenia systemu nerwowego, poprzez zahamowanie przekaźnictwa nerwowego.

Akrylamid wpływa także na płodność, zmniejszając ją. W wyniku jego działania następuje zmniejszenie produkcji i ruchliwości plemników.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze