Trzy espresso dziennie zmniejszają ryzyko raka gruczołu krokowego o 50 proc.
Naukowcy twierdzą, że picie trzech espresso w ciągu dnia może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka gruczołu krokowego i spowolnić wzrost nowotworu o połowę.
Rak gruczołu krokowego zostanie rozpoznany u około 1 na 6 mężczyzn, a 1 na 36 umrze z jego powodu. Ponieważ rak gruczołu krokowego jest trzecią co do częstości przyczyną śmierci u mężczyzn, naukowcy wciąż poszukują nowych produktów, które mogłyby uchronić ich przed zachorowaniem - kawa może być jednym z nich.
Badanie przeprowadzone przez Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed (IRCCS) w Pozzilli we Włoszech objęło około 7 tysięcy mężczyzn zamieszkałych w centralnym regionie Molise. Naukowcy poddali analizie zwyczaje związane z kawą, a także ryzyko raka gruczołu krokowego i stwierdzili, że u osób pijących co najmniej trzy filiżanki napoju dziennie było ono o 53 proc. mniejsze niż u tych spożywających maksymalnie dwie filiżanki.
Następnie specjaliści skupili się na działaniu ekstraktu kawy (zawierającego kofeinę oraz bezkofeinowego) na komórki raka gruczołu krokowego w badaniach laboratoryjnych.
Ekstrakty kofeinowe znacząco zmniejszyły proliferację komórek nowotworowych, a także ich zdolność do przerzutów. Efekt ten był znacznie ograniczony w przypadku napojów bezkofeinowych.
"Obserwacje komórek nowotworowych pozwalają nam stwierdzić, że korzystne zmiany wśród 7 000 osób najprawdopodobniej wynikają z właściwości kofeiny, a nie wielu innych substancji zawartych w kawie" - powiedziała Maria Benedetta Donati, szef Laboratorium Medycyny Transakcyjnej.
Licia Iacoviello, szef Laboratorium Epidemiologii Molekularnej i Odżywiania, mówi jednak, że region, w którym prowadzono badania może być nie bez znaczenia. W środkowej części Włoch przygotowuje się bowiem kawę w rygorystyczny sposób: wysokie ciśnienie, bardzo wysoka temperatura wody i brak filtrów.
Metoda ta różni się od tych stosowanych w innych częściach świata, może powodować większe stężenie substancji bioaktywnych, co należy potwierdzić w kolejnych badaniach.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Czy migdały hamują wchłanianie kofeiny? - odpowiada mgr Natalia Ulewicz
- Czy kofeina blokuje wchłanianie melisy? - odpowiada mgr Beata Bondyra
- Jak kofeina wpływa na różnych ludzi? - odpowiada lek. Monika Łukaszewicz
W przeszłości badania wykazały, że picie espresso ma wiele zalet, a sama konsumpcja kawy jako napoju przygotowywanego na różne sposoby była związana z redukcją ryzyka wystąpienia licznych chorób, samobójstw i depresji.
Badanie naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w 2014 r. wykazało, że picie dwóch espresso dziennie wzmocniło proces konsolidacji pamięci. Proces ten z kolei poprawił długoterminową pamięć wśród uczestników.
Wykazano również, że espresso może zwiększyć wydajność ćwiczeń fizycznych. Badanie opublikowane w "Medicine and Science in Sports Journal" pokazuje, że dzięki kofeinie treningi wydają się prostsze, a poziom postrzegania wysiłku zmniejsza się o 5 proc.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.