Przejdź na WP

Trzy najgorsze produkty do jedzenia. Powodują stany zapalne w organizmie #ZdrowaPolka

Stan zapalny, jeśli nie zostanie w porę wykryty i odpowiednio leczony, może przedłużyć się i skomplikować życie. Nierzadko wskutek złej diety pogarszamy swój stan zdrowia. Sprawdź, które produkty mogą powodować stany zapalne.

Zobacz film: "Tłuszcze, których WHO chce się pozbyć"

1. Stan zapalny ostry i przewlekły

Zarówno ostre, jak i przewlekłe stany zapalne w organizmie mogą powodować szereg dolegliwości.

Stany zapalne leżą u podłoża takich chorób, jak reumatoidalne zapalenie stawów, choroby zębów i dziąseł czy miażdżyca. Mogą się także przyczyniać do rozwoju zmian trądzikowych, zapalenia zatok, celiakii i astmy.

W niektórych przypadkach stany zapalne skutkują nawet zmianami nowotworowymi. Spożywane przez długi czas niewłaściwych produktów sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych i utrwalają te już istniejące.

Warto przyjrzeć się swojemu menu i wyeliminować szkodliwe elementy z diety. Oto trzy najbardziej szkodliwe substancje, które sprzyjają rozwojowi stanów zapalnych.

2. Stany zapalne są powodowane przez cukier

Węglowodany rafinowane czyli cukry proste znajdziemy w codziennym menu. Białe pieczywo czy pozornie zdrowe płatki śniadaniowe są ich doskonałym źródłem.

Biała mąka po spożyciu prowadzi do gwałtowego wzrostu poziomu cukru we krwi. Następnie skutkuje również jego gwałtownym spadkiem.

10 sposobów na zmniejszenie cukru w diecie
10 sposobów na zmniejszenie cukru w diecie [10 zdjęć]

Przygotuj się do skutecznej realizacji założonych celów. Miej przy sobie zdrowe przekąski, które pozwolą...

zobacz galerię

Sacharoza, fruktoza czy tak popularny syrop glukozowo-fruktozowy również szkodzą organizmowi. Należy mieć na uwadze, że chociaż miód wydaje się zdrowszą alternatywą, także zawiera cukry.

Efekt spożycia nadmiaru cukrów to stan zapalny. W "American Journal of Clinical Nutrition" opublikowano wyniki badań świadczące o tym, że węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym również sprzyjają stanom zapalnym.

Korzystna alternatywa to produkty pełnoziarniste, płatki owsiane, płatki jęczmienne, brązowy ryż. Zawierają mniej cukrów i są bogate w błonnik. Organizm na pewno podziękuje ci za taką zmianę w diecie.

3. Tłuszcze trans mogą powodować stany zapalne

Utwardzane tłuszcze roślinne zawierające tzw. tłuszcze trans powodują zwiększone ryzyko chorób serca i układu krążenia. Skutkować mogą rozwojem zmian nowotworowych, problemami trawiennymi, zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2.

10 najpowszechniejszych błędów dotyczących cholesterolu
10 najpowszechniejszych błędów dotyczących cholesterolu [11 zdjęć]

Kroki, które należy podjąć, by zmniejszyć wysoki poziom cholesterolu we krwi wydają się proste, ale wielu...

zobacz galerię

Tłuszcze trans podnoszą poziom złego cholesterolu. Ponadto, powodują także stany zapalne organizmu.

"American Journal of Clinical Nutrition" podaje, że udowodniono ich wpływ na powstawanie markerów stanów zapalnych. W piśmie "International Urology and Nephrology" czytamy o wpływie tłuszczów trans na stany zapalne układu moczowego.

Oliwa i olej kokosowy to stanowczo lepszy wybór, jeśli nie chcemy całkowicie rzrezygnować z tłuszczów.

4. Mięso, które powoduje stany zapalne

Stany zapalne mogą być również spowodowane spożywaniem słabej jakości mięs. Tutaj prym wiedzie mięso oddzielone mechanicznie czyli tzw. MOM. Są to tłuszcze i zmielone odpady, jak skóra oraz kości zwierząt.

Pasztety, parówki, mielonki, konserwy mięsne, gotowe klopsiki - niestety, te przysmaki składają się z takich odpadków. Nie poleca się ich nikomu, a w szczególności dzieciom.

Organizm może reagować stanami zapalnymi po spożyciu takich mięs, co udowodnili badacze z University of California. Jednak to nie koniec złych wiadomości dla osób, które lubią mięso.

Czerwone mięso to źródło kwasu arachidonowego. Ta substancja również może się przyczyniać do rozwoju stanów zapalnych w organizmie.

Stany zapalne mogą być powodowane przez złą dietę, bogatą w cukry, tłuszcze trans i złej jakości mięso
Stany zapalne mogą być powodowane przez złą dietę, bogatą w cukry, tłuszcze trans i złej jakości mięso (123rf.com)
Te produkty powodują stany zapalne w organizmie
Te produkty powodują stany zapalne w organizmie [6 zdjęć]

Pojawiający się w organizmie stan zapalny jest reakcją obronną. W ten sposób przyspieszony zostaje proces...

zobacz galerię

5. Stany zapalne – przeciwdziałanie przez zdrową dietę

Dla zdrowia warto wyeliminować podane składniki z diety lub ograniczyć ich spożycie do minimum. Można również wprowadzić do codziennego menu żywność o udowodnionym działniu przeciwzapalnym.

Należy tu wymienić chude mięsa, ryby bogate w kwasy omega-3 oraz nabiał. Do picia zaleca się zieloną herbatę, bogatą w przeciwutleniacze.

Warto również sięgać po owoce i warzywa bogate w antyoksydanty, jak cytrusy, awokado, papryka, cebula czy czosnek.

Ważną rolę w diecie przeciwzapalnej odgrywają zioła i przyprawy, np. kurkuma lub imbir.

Ten tekst jest elementem naszego cyklu #ZdrowaPolka, w którym pokazujemy, jak zadbać o swoją kondycję fizyczną i psychiczną. Przypominamy o profilaktyce i radzimy, co zrobić, żeby żyć zdrowiej. Więcej przeczytasz tutaj

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy