USA. 49 osób chorych, jedna zmarła. Zatruli się jedzeniem z McDonald’s
Co najmniej 49 osób w aż 10ustanach w USA zatruło się po spożyciu hamburgerów od giganta wśród fastfoodowych restauracji. 10 osób wymaga hospitalizacji, jedna zmarła. Śledztwo wykazało, co stoi za zatruciami pokarmowymi.
1. Epidemia zatruć po hamburgerach. Trwa śledztwo
Zgłoszono co najmniej 49 zachorowań, 10 osób wymagało hospitalizacji, w tym dziecko, które trafiło do szpitala z ostrym zespołem hemolityczno-mocznicowym. Jedna osoba w podeszłym wieku zmarła.
Amerykańska agencja rządowa, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wydała ostrzeżenie publiczne w związku z epidemią zatruć pokarmowych.
"To szybko postępujące dochodzenie w sprawie epidemii. Większość chorych zgłasza, że jedli hamburgery Quarter Pounder z McDonald's, a śledczy szybko pracują nad potwierdzeniem, który składnik żywności został skażony. McDonald's wycofał składniki tych burgerów i nie będą one dostępne w sprzedaży w niektórych stanach" - poinformowało 22 października CDC. Dochodzenie w sprawie prowadzi również Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz stanowi urzędnicy ds. zdrowia.
Zgłoszenia o zatruciach spływały do organów państwowych między 27 września a 11 października ze stanów Kolorado, Iowa, Kansas, Missouri, Montana, Nebraska, Oregon, Utah, Wisconsin i Wyoming. Jak podaje agencja AP, najwięcej zatruć odnotowano w Kolorado.
2. E.coli przyczyną zatrucia
Przyczyną epidemii są bakterie E.coli, które prawdopodobnie znajdowały się w cebuli dodawanej do wołowiny i na tym produkcie skupia się śledztwo FDA. Z kolei USDA przygląda się bacznie wołowinie wykorzystywanej do produkcji burgerów w McDonald’s.
Bakterie E.coli zaliczane są do patogenów, które najczęściej odpowiadają za zakażenia przewodu pokarmowego. Pałeczka okrężnicy należy do bakterii powszechnie występujących w naszym przewodzie pokarmowym, jeśli jednak spożyjemy żywność, w której patogen namnoży się w nadmiernej ilości, może stanowić zagrożenie. Spowodowane bakteriami E.coli zatrucia są wyjątkowo niebezpieczne szczególności dla małych dzieci, osób w podeszłym wieku czy dla osób z zaburzeniami funkcjonowania układu odpornościowego.
Typowe objawy pojawiają się po 12-72 godzinach od spożycia skażonych produktów. Chorzy mogą czuć silne skurczowe bóle brzucha, mieć gorączkę oraz wymioty i biegunkę z domieszką krwi.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.