Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Usg w 7 tygodniu ciazy

Badania

USG

(...) miesiączkowego; podejrzenie wad budowy narządów rodnych; trudności związane z donoszeniem ciąży. Przygotowanie do USG wewnętrznego ... końcowego odcinka jelita grubego istnieje potrzeba wykonania głębokiej lewatywy. USG w ciąży W dzisiejszych czasach standardem jest wykonywanie USG podczas ciąży. Pozwala ono monitorować rozwój płodu. Lekarze ginekolodzy zalecają wykonanie badania przynajmniej trzy razy w ciągu całego okresu ciąży – pierwsze między 11 a 14 tygodniem, drugie między 11 a 22, a trzecie po 30 tygodniu ...

USG dopochwowe

Wskazania do USG dopochwowego

(...) ), amenorrhoea (brak miesiączki), krwawienia we wczesnej ciąży i wiele innych. USG dopochwowe w ciąży We wczesnej ciąży wykonuje się ... wewnątrzmacicznego życia płodu. Obserwując ruchy lub czynność serca płodu, zwykle udaje się stwierdzić jego życie w 8-9 tygodniu ciąży ... płodów z wadami strukturalnymi. W późniejszym okresie ciąży metodą badania jest USG przez powłoki brzuszne. USG dopochwowe ... USG znalazło szerokie zastosowanie w wielu różnych dyscyplinach medycyny. W ginekologii i położnictwie przyjęły się dwie ...

Badania w ciąży

Badanie USG w ciąży

(...) znajdują się w głębi badanego obiektu (w przypadku USG w ciąży interesują nas oczywiście głównie macica i jej wnętrze). Sonda ... optymalne. Często badanie to wykonuje się na samym początku ciąży, by ją potwierdzić, a także później, np. w 13. tygodniu, by ... do udzielenia pomocy dziecku zaraz po urodzeniu. Standardowo zaleca się co najmniej trzy badania USG w ciąży. USG rozwoju ciąży 11 ... Badanie ultrasonograficzne (USG) jest bezbolesne, dokładne, tanie i przeprowadza się je, by skontrolować stan zarodka ...

Ginekologia

Brak widocznego zarodka a ciąża

(...) \?\?\?Zalecam w tej sytuacji powtórzenie badania USG po ok. tygodniu. Znaczny odsetek ciąż na bardzo wczesnym etapie ulega poronieniu \(gdyby nie USG, to wiele kobiet wogóle nie wiedziałoby, że były w ciąży\). Powtórne badanie po 7 dniach wykluczy też ewentualne błędy przy poprzednich badaniach.Za mało informacji. Zrób beta HCGnie mam danych kiedy była moesiączkaW celu postawienia właściwej diagnozy wskazane badanie USG za 7 dni ale u innego specjalisty ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 3 innych
Badania

Badanie dopplerowskie układu rozrodczego

(...) bo większość z nich jest silnie unaczyniona. Wskazania do USG dopplerowskiego w ginekologii USG Dopplera jest wykorzystywane ... owulacji; różnicowania guzków; podejrzenia ciąży ektopowej (poza jamą macicy). Badanie Dopplera pozwala także określić: stan płodu ... , choroby nerek, cukrzycę, choroby serca). Przebieg badania USG Dopplera w ginekologii W badaniu dopplerowskim u kobiet ciężarnych ... aparatu USG i porusza nią, obserwując obraz na ekranie monitora. Po wstępnych czynnościach zaczyna się badanie przepływu krwi ...

Rozwój płodu

Ciąża tydzień po tygodniu

(...) mamy na kolejne miesiące. Dziecko w 3 tygodniu ciąży ma wielkość główki od szpilki. Tydzień 4 Pojawiają się „fundamenty ... w podtrzymywaniu życia dziecka podczas ciąży, dostarczając mu tlen i pokarm. Tydzień 7 Centymetrowe i zaledwie gramowe maleństwo zyskuje ... W tym tygodniu postępują procesy rozpoczęte we wcześniejszym okresie ciąży. Wciąż rozwijają się kości i mięśnie, maluch rośnie i bardzo ... już próbować komunikować się ze światem zewnętrznym. W tym tygodniu mamy, które są już w kolejnej ciąży, wyczują ruchy dziecka ...

Ginekologia

Brak pęcherzyka żółtkowego w 6 tygodniu ciąży

Witam, wyczytałam na internecie, że pęcherzyk żółtkowy w ciąży powinien pojawić się do 5 tygodnia 4 dzień z uwidocznieniem na usg. Bardzo proszę o odpowiedź czy tak właśnie powinno być \? Bo jeżeli nie pojawi się w 6 tygodniu ciąży to co to oznacza \?\?\?W celu odpowiedzi na pytanie zasadne byłoby znać wynik wykonanego badania USG\/ tydzień ciąży\-opis\/ oraz termin ostatniej miesiączki. Mam nadzieję że zadane pytanie dotyczy Pani osoby. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski
Badania

USG miednicy

(...) płodu w ciąży - np. w 14., 26. i 32. tygodniu ciąży), lokalizacja łożyska, badania prenatalne i inne
. Nie istnieją ustalone ... Badanie USG układu rozrodczego wykonywane zarówno w ginekologii, jak i w położnictwie zawsze jest badaniem dostosowanym do aktualnego stanu kobiety. Takie badanie może być wykonane za pomocą sondy przezbrzusznej lub przezpochwowej. Każdy rodzaj badania USG jest poprzedzany badaniem ginekologicznym i wywiadem z pacjentką. Jakie są wskazania do wykonania USG miednicy?   Sposoby wykonywania ...

Ginekologia

Ból jajników w 7 tygodniu ciąży

Jestem w siódmym tygodniu ciąży i i bola mnie jajniki czasem oba narz czase jeden lub drugi czy to grozne dla dziecka.Nie, w czasie ciąży niektóre pacjentki odczuwają okresowo bóle jajników. Nie są one groźne ani dla Pani ani dla płodu. Niemniej jednak należy ten fakt zgłosić przy najbliższej wizycie ginekologowi prowadzącemu ciążę.Opisywane objawy wymagają konsultacji ginekologicznej\/USG ból w podbrzuszu nie musi dotyczyć patologii jajników. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 1 inny
Ginekologia

USG i brak uwidocznionego serduszka płodu w 7 tygodniu

Witam wczoraj byłam na USG wygląda na to że jestem w 7 tyg ciąży lekarz stwierdził pęcherzyk nieregularny pojedynczy ciązowy i w tym widoczny pęcherzyk żółtkowy 11mm oraz echo zarodka którego CRL wynosi 3,6 mm niestety serduszka nie uwidocznił .Czy serduszko już powinno bić czy pęcherzyk jest za duży i grozi mi poronienie \?\? nie mam żadnych plamień proszę pomóżcie;\(Witam, Bijące serce płodu może być uwidocznione od ok. 6 tygodnia ciąży. W Pani wypadku zalecałbym powtórzenie badania USG po tygodniu. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Obwód główki w 12 tygodniu a wiek ciąży

Chciałabym się dowiedzieć czy obwód główki w 12 tygodniu pozwala bardziej dokładnie określić wiek ciąży niż długość CRL \? Ponieważ na usg wyszło mi BDP= 1.84cm = 12w6d, a CRL = 5.66cm = 12w2d. Fl=0.74cm i NT=1.87cm. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu wieku ciąży.W wyniku nie masz podanego obwodu główki\!11\-14 tydzień Wiek ciąży określa się na podstawie CRL, uśredniony wiek ciąży na podstawie wszystkich wymiarów. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski i 1 inny
Ginekologia

Pusty pęcherzyk ciążowy w 6 tygodniu ciąży

witam serdecznie moja żona jest w ciąży..była na badaniu usg i lekarz stwierdził 6 tydzień...na usg wyszło że pęcherzyk\(18 ... \?\?\?pozdrawiamWitam serdecznie. W tak wczesnej ciąży może być widoczny tylko pęcherzyk zarodkowy, proszę się nie martwić. Za tydzień lekarz oceni zawartość pęcherzyka zarodkowego.W diagnostyce położniczej gdy średnica pęcherzyka ciążowego GS wynosi 25 i powyżej mm powinien być widoczny żywy zarodek. Wskazna diagnostyka USG poziom B HCG. Ustalenie rozpoznania. Dr Jacek Tulimowski ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny
Ginekologia

Mały zarodek w 7 tygodniu ciąży

Ostatnią miesiączkę miałam 29.07. 14.08.doszło do zapłodnienia. na potwierdzenie lekarz kazał mi zrobić bHCG z krwi 11.09. Wynik był 24950. następnie na usg byłam 20.09. lekarz powiedział, ze pęcherzyk ciążowy rozwija się prawidłowo, jestem w 7 t.c. ale jak na ten wiek zarodek jest zbyt mały, mam za tydzień przyjść na wizytę, żeby potwierdzić i zrobić kolejną bHCG. badanie zrobiłam 24 ... USG. Tendencja wzrostowa hormonu betaHCG jest dobrym czynnikiem prognostycznym. Należy jednak cierpliwie poczekać do kontroli ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Antistax a ciąża

(...) rozwojowych. Jest Pani w 10 tygodniu ciąży z wypowiedzi sądzę że prawidłowej Wskazane wykonanie badania USG 11\-14 tydzień z oceną ... Przez 6 dni bralam tabletki Antistax. Zaraz potem \(1\-2 dni\) staralismy sie o dziecko i udalo sie. Jestem w 10 tygodniu ciazy. Czy tabletki, ktore bralam mogly naszemu dziecku jakos zaszkodzic\?\?\? Wiem, ze sa zabronione w czasie ciazy....Witam serdecznie. Rzeczywiście preparat ten jest przeciwwskazany w ciąży. Jego stosowanie\( już zakończone\) przed ciążą nie powinno wpływać ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny
Ciąża

Objawy ciąży

(...) do rozpoznania ciąży, to wykrycie czynności serca płodu za pomocą badania USG. Serce zarodka zaczyna bić już w 5 tygodniu ciąży, jednak USG uwidacznia je najwcześniej w 6 tygodniu. Test ciążowy By upewnić się, że jest się w ciąży, najprościej wykonać ... Objawy ciąży nie są odczuwane od razu po zapłodnieniu. Pierwsze symptomy ciąży, jak poranne mdłości czy powiększenie piersi, kobiety często zaczynają odczuwać dopiero po kilku tygodniach. Nie wszystkie panie w ciąży odczuwają zmiany zachodzące w ich ciele ...

Ginekologia

USG a wiek ciąży

Jeżeli na wydruku usg jest napisane\: \"W jamie przodozgiętej macicy pojedyńczy pęcherzyk ciążowy 5,3mm ... obraz ciąży 4\/5 tydzień. Z tego wynika, że moja ciąża od zapłodnienia trwa 3 tygodnie\? Czy te usg jest dokładne\?Bo czytałam, że pęcherzyk żółtkowy powinnien pojawić się do 5tyg 4 dnia ciąży\?Czy możliwe że jest to 6tydzień od OM\?Czy 5\? Proszę o pomocBardziej wiarygodny od wyników z obliczeń na podstawie OM jest dla nas, lekarzy, obraz widoczny w USG. Na podstawie pomiarów płodu w USG w 9 ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Brak bicia serca zarodka w 7 tygodniu ciąży

Jestem w 7, 5 tyg ciazy , lekarka nie wykryła bicia serca u dziecka a zarodek ma 23mm, powiedziala ze albo ciaza jest nieprawidlowa albo ciaza jeszcze wczesniejsza niz ustalila,\( ostatnia miesiaczke mialam 15 lipca a mam nieregularne u lekarza bylam 8 ... opcje \- albo ciąża jest prawidłowa, lecz młodsza niż 7 tygodni, albo jest ona nieprawidłowa. Prawidłowo akcja serca zarodka jest widoczna w USG przezpochwowym już od 6 tygodnia ciąży. Kolejna wizyta u ginekologa da jednoznaczną odpowiedź, jak jest u Pani ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 1 inny
Ginekologia

Blada kreska na teście ciążowym a prawdopodobieństwo ciąży

(...) można jeszcze raz wykonać gonadotropinę kosmówkową z krwi. Pewnym dowodem ciąży jest uwidocznienie w 5\-6 tygodniu ciąży zarodka ... Witam. Zrobiłam test ciążowy z porannej porcji moczu który po 7 minutach ukazał słabą drugą kreskę. Następnego dnia zrobiłam test ponownie ale kreska w dalszym ciągu była blada chociaż może nieco wyraźniejsza niż poprzednia. Czy jestem w ciąży\? Dodam ... robiłam w 28 dniu cyklu.Witam\! Pojawienie się drugiej \(nawet lekko bladej kreski\) na teście ciążowym może świadczyć o ciąży ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Kamica żółciowa

Diagnostyka kamieni w drogach żółciowych

(...) jest wykrywana przypadkiem, podczas innego badania, np. podczas USG w czasie ciąży. Do wykrywania kamieni stosuje się przede wszystkim: badanie krwi i USG brzucha. Badanie krwi w diagnostyce kamieni żółciowych polega na zbadaniu enzymów wątrobowych w kierunku ... wykrywane podczas badania USG wykonywanego w innym celu, np. podczas ciąży. Badanie ultrasonograficzne jest bezbolesne i łatwo ... , USG, MR i medycyna nuklearna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011, ISBN 978-83-200-4325-9, Oestmann J.W. Radiologia ...

Badania w ciąży

Badanie ultrasonograficzne serca płodu

(...) ultrasonograficzna ocena prenatalna serca jest częścią obowiązkowych badań USG płodu w każdym trymestrze ciąży. Jeżeli wtedy zauważy się ... przesiewowego badania USG między 11. a 14. tygodniem ciąży. Wówczas zwraca się uwagę przede wszystkim na liczbę uderzeń serca w ciągu ... wystąpienia wad serca lub nieprawidłowości podczas przesiewowego badania USG płodu. ECHO serca po 20. tygodniu przeprowadza się ... . Niektóre wymagają leczenia operacyjnego natychmiast po urodzeniu. Dlatego badanie USG płodu, czyli badanie ultrasonograficzne ...

Ginekologia

Ból jajników i stan podgorączkowy w 20 tygodniu ciąży

Dzień dobry, jestem w 20 tygodniu ciąży, dość często odczuwam ból jajników, który ponoś jest normalny, ostatnio jednak mam ... jajników ale również pęcherza moczowego, oczywiście należy ocenić dobrostan płodu.W ciąży rzadko bolą jajniki. Zgłoś się ... prowadzącego ciążę. Powinno w takiej sytuacji zostać wykonane badanie USG.Opisane przez Panią dolegliwości wymagają pilnej wizyty u lekarza prowadzącego Pani ciążę wykonania badań diagnostycznych w tym USG dopochwowe, płodu, badań krwi moczu, CRP ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 3 innych
Ginekologia

Endometrioza a wynik betaHCG

(...) \)Szanowna Pani, pierwsze badanie USG w przypadku wczesnej ciąży wykonuje się około 7\-8 tygodnia ciąży.\/ jest to USG dopochwowe \/ Jeśli ... tydzien 5.8 \-71.2 4 tydzien 9,5\-750 czy to jest 4 tydzien od zaplodnienia \? czy mogę już wykonać badanie usg \? Bardzo proszę o odpowiedź .Witam, normy ginekologiczne podają czas ciąży licząc od daty początku ostatniej miesiączki, w Pani przypadku minęło już 5 tygodni, ale \"tygodniowe\" opóźnienie nie świadczy o niczym niebezpiecznym. Dla potwierdzenia ciąży zaleca się wykonanie USG po 5 ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 2 innych
Ginekologia

Wynik testu beta hcg a prawdopodobieństwo ciąży

Czy wynik testu beta\-hcg 370.16mIU\/mL oznacza ciążę\?Z dużym prawdopodobieństwem ciążę na bardzo wczesnym etapie. Który to tydzień wg Pani szacunków\?To by się zgadzało. Wynik potwierdza zapłodnienie. Powinna Pani zgłosić się do ginekologa \- najlepiej około 6\-7 tygodnia aby wykonać pierwsze USG \(w tym okresie echo zarodka i praca jego serca powinny być już dobrze widoczne\). Gratulacje. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 1 inny
Ginekologia

Ciąża bliźniacza a ryzyko poronienia

Witam jestem w 9 tygodniu ciazy,w zeszlym tygodniu dowiedzialam sie,ze bede miala dwa malenstwa. Bardzo sie ciesze i zarazem obawiam,poniewaz wiem,ze moge ktores stracic.jakie jest ryzyko poronienia jednego dziecka\?dodam,ze to moja druga ciaza,problemow ze zdrowiem nigdy nie mialam.Maluchy maja jedno 1 cm a drugi 92 mm \(czyli niewielka roznica...\)Każda ciąża mnoga jest ciążą podwyższonego ryzyka i z tego też powodu musi być uważniej monitorowana \- regularne wizyty kontrolne, USG, badania krwi i moczu. Jeśli ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Mdłości i senność a brak ciąży w badaniu USG

(...) rozbieżne diagnozy. Jeśli jednak pierwsze USG wykonała Pani w 4 tygodniu ciąży, ciąża mogła nie być jeszcze widoczna. Tak naprawdę by ... witam,6czerw.mialam okres,16czerw.współżyłam ,od tamtej pory nie mam okresu,usg wykazało brak ciaży ,mam mdłości jestem senna,wydaje mi sie ze powinnam juz byc 4tc,mierze temp.w pochwie wynosi 37,5,byłam u inneg lekarza powiedzial jest wczesna ciaza,po czym po tyg.powiedzial brak ciazy płód wchłonął się\:\( czy to możliwe,nawet nie plamiłam ,dodał ze moge odrazu starac sie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Urologia

Poszerzone miedniczki nerkowe u płodu w 38 tygodniu ciąży

w 38 tc.przy badaniu usg okazało się że dziecko ma poszerzone miedniczki nerkowe.Poszerzenie wynosi 7,9 i 8 mm.bez poszerzenia kielichów.2 miesiące temu na usg było 4,5 i 6 mm czyli jest coraz większe.Czy jest to duża wada,co jest jej przyczyną ... z wiekiem – stąd wskazanie do kolejnego USG po 3 miesiącach od porodu. Jeśli miedniczka będzie nadal poszerzona, dziecko zostanie ... monitorowania \(USG, badania izotopowe itd\). Myślę, że można się zdać na pediatrów którzy będą się opiekować córeczką. Pozdrawiam RH ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Bicie serca płodu w 21 tygodniu ciąży

Witam serdecznie Jestem w 21 tyg ciąży,2 dni temu miałam szczegółowe badania dziecka,wyszłam szczęśliwa,nie poznałam jedynie płci.Poszłam do innego lekarza aby poznać płeć.Serce dziecka biło normalnie,nagle powoli nagle znów przyspieszyło.Lekarz wystawił skierowanie do szpitala.W szpitalu zrobili usg,stwierdzili, że w tym tyg to normalne,nie ma powodów do niepokoju.Serce znów biło szybko,jednakże jestem zaniepokojona.Czuję ruchy, dlaczego jednak serduszko mogło na chwilę bić wolniej ...

Ginekologia

Pominięcie trzeciej tabletki antykoncepcyjnej w trzecim tygodniu

Witam, biorę tabletki Naraya.Zapomniałam trzeciej tabletki z 3 tygodnia opakowania,zorientowałam się dopiero wtedy,gdy przyszedł czas brania kolejnej tabletki i wówczas wziełam 2\(zgodnie z ulotką powinnam zacząć nowe opakowanie bez 7 dniowej przerwy ... opakowanie, zeby mieć pewność, ze nie zajdę w ciążę\? dodam, że 2 dni przed zapomnianą tabletką współżyłam...W takiej sytuacji aby mieć pewność, że nie dojdzie do ciąży powinna Pani zastosować się do ulotki produktu, czyli przyjąć jeszcze jedno opakowanie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Białko w moczu u kobiety w ciąży

http\:\/\/forum.abczdrowie.pl\/pytania\-do\-specjalistow\/656850,bialko\-w\-moczu\-w\-35\-tygodniu\-ciazy\?v=4f7ea99b29aa456c530fa0720b71d74b Podałem link z moją sprawą , ponieważ tutaj jest za mało znaków i jest tam wszystko opisane i mam ... niby cesarkę robić w 36 tygodniu jeśli ciśnienie będzie dalej duże , proszę o pomoc , czy coś im grozi tylko to chce wiedzieć.Witam serdecznie. Tak jak pisała Pani Doktor Pikul stan przedrzucawkowy jest to bardzo poważne schorzenie u kobiet w ciąży i wymaga ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Krwawienie a odklejanie się łożyska w ciąży

(...) \(po badaniu usg\).Powiedzieli ze krwawienie jest z waginy.Czy mozna krwawic z waginy ze skrzepami w29tygciazyTak, w ciąży możliwe ... Jestem obecnie w 29 tygodniu ciazy z drugim dzieckiem.3 dni temu,obudzilam sie i odrazu zaczelam krwawic ze skrzepami krwi.Zadzwonilam po karetke\( tu musze dodac,ze mieszkam w Anglii\) ktora przyjechala natychmiast.Zostalam zabrana do szpitala,podano mi natychmiast ... do większego niepokoju. Należy jednak pamiętać, że każdy epizod krwawienia w ciąży powinien być skonsultowany z lekarzem ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ciąża

Prawdopodobieństwo ciąży

(...) wynosi od 4:1300 (0,33%) do 28:1300, czyli (2,32%). Ryzyko ciąży przy stosunku przerywanym jest o wiele mniejsze niż przy pełnym ... prawdopodobieństwo ciąży nawet do 28%. Jeśli podejmujesz współżycie seksualne, zabezpiecz się. Wstydzisz się iść do ginekologa albo poprosić ... piersi, czyli zbliża się miesiączka” itp.). W takim przypadku ryzyko ciąży jest duże. Przy jednorazowym stosunku ... owulacji. Dzień ten jest znany wyłącznie przy monitoringu owulacji poprzez codzienne USG. Dniem owulacji nie musi być ani 14. dzień ...

Poronienie

Depresja po poronieniu

(...) to przyczyna 50% wczesnych poronień występujących w 7. lub 8. tygodniu ciąży; czynniki zewnętrzne – ciężka praca fizyczna ... dziecka prowokuje wiele pytań – dlaczego ja? co dalej? Kobieta, która tak bardzo dbała o prawidłowy przebieg ciąży, czuje się ... nie jest winny temu, co się stało. Wpływ ciąży na kobietę Ciąża jest czasem zmian w ciele i duszy kobiety. Dla przyszłej mamy ... przeżyciem. Wydarzenie to może być przyczyną rozwoju depresji u kobiety, która straciła dziecko. W okresie ciąży następujące ...

Dermatologia

Zapalenie mieszka rzęsowego w oku u kobiety w ciąży

(...) Obecnie jestem w 39 tygodniu ciąży i niestety zapalenie powróciło. Czy stosowanie tego samego środka jest dozwolone w mojej ... .Bezpieczeństwo stosowania leku Floxal \(krople i maść okulistyna\)w ciąży nie zostało ustalone. W ciąży powinien być on stosowany jedynie ... w ciąży. Każda nieleczona infekcja może spowodować wystąpienie powikłań, co dodatkowo utrudni leczenie i w Pani przypadku uprzykrzyć także pierwsze tygodnie z dzieckiem.Witam, floxal nie jest zalecany w ciąży i okresie karmienia, jednak od okulistów wiem ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 1 inny
Ginekologia

Mięśniak podsurowicówkowy a ciążą i laparoskopia

Mam prawie 39 lat, mam mięśniaka podsurowicówkowego o wymiarach 7x8 cm. Przez ostatnie 4 lata brałam tabletki \(harmonet, femoden\), obecnie od 4 miesięcy ich nie biorę. Po ostatnich badaniach usg \(już po tych 4 miesiącach\) stwierdzono, że mięśniak nie urósł, ale jest troche bardziej ukrwiony \(w stosunku do badania sprzed roku\). Sugerowano mi laparoskopia, ale z tym wiaze sie ... mięśniaka może nie okazać się dobrym wyjściem. Obecność takiej zmiany w obrębie mięśniówki macicy może zagrażać ciąży. Proponowałabym ...

Badania w ciąży

Badania genetyczne w ciąży

(...) przyszłych rodziców, którzy mają prawo znać stan zdrowia swojego dziecka. Nieinwazyjne badania genetyczne, takie jak USG płodowe ... i w drugim trymestrze ciąży. Ich celem jest wykrywanie chorób wrodzonych płodu. Nieprawidłowości można rozpoznać w każdym trymestrze ciąży, jednak przeprowadzenie badań prenatalnych we wczesnym stadium rozwojowym ciąży umożliwia odpowiednie jej poprowadzenie. Do diagnostyki prenatalnej zaliczają się również badania genetyczne w ciąży. Kiedy należy zgłosić się do poradni genetycznej? Wskazania ...

Ciąża

Badania w ciąży

Badanie prenatalne to badanie przeprowadzane w okresie rozwoju wewnątrzmacicznego (w czasie ciąży), przed urodzeniem ... zwiększają ryzyko wystąpienia wymienionych wyżej chorób. Test podwójny wykonuje się w 11.-14. tygodniu ciąży, oznaczając stężenie β ... (amniocenteza) Wykonywana jest po ukończonym 14. tygodniu ciąży (amniopunkcja wczesna - metoda preferowana) lub między 15. a 20. tygodniem ciąży ... Przeprowadza się ją w 9.-12. tygodniu ciąży. Badanie polega na pobraniu wycinka kosmówki (jednej z błon, które otaczają płód i mają ...

Rezonans magnetyczny

Czy rezonans magnetyczny jest bezpieczny?

(...) stymulator. Niestety nie zawsze jest to możliwe. Rezonans magnetyczny w ciąży USG wciąż stanowi badanie pierwszego rzutu w ciąży ... w praktyce klinicznej, Urban & Partner, Wrocław 2007, ISBN 83-60290-50-7, Brant W.E., Helms C.A. Podstawy diagnostyki radiologicznej ... medycyny. Jednak czy jest to badanie bezpieczne? Czy kobiety w ciąży powinny obawiać się rezonansu? Czy badanie MR może powodować ... rezonansem magnetycznym w czasie ciąży, a obrazy uzyskane w ten sposób pozwoliły skorygować wiele wad i uratować życie dzieci. Badanie ...

Alergologia i pulmonologia

Osutka

(...) wówczas odstawić lek i unikać go w przyszłości. Osutka u kobiet w ciąży Zdarza się niekiedy, że kobiety w 35. tygodniu ciąży ... , zalecana jest konsultacja dermatologiczna. Niezwykle ważne jest, by kobieta będąca w ciąży dbała o higienę ciała. Zmiany wysypkowe ... .Czarnecka-Operacz M., Jenerowicz D., Silny W., Skórne objawy nadwrażliwości na leki, Termedia, Poznań 2009, ISBN 978-83-89825-59-9, Kaszuba A ... praktyczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001, ISBN 978-83-200-4233-7 ...

Badania w ciąży

Zasady badań prenatalnych

(...) do odpowiedniej fazy rozwoju płodu. USG podczas ciąży obowiązkowo wykonuje się 3 razy. Najważniejsze, w poszukiwaniu wad genetycznych, jest badanie wykonywane między 11. a 14. tygodniem ciąży. Kolejne przeprowadza się między 18. a 22. tygodniem ciąży (w tym czasie bardzo ... ciąży. Test PAPP-A można wykonać już w 11-14 tygodniu ciąży. Test potrójny robi się nieco później – między 16. a 18. tygodniem ciąży. Amniopunkcję najwcześniej można przeprowadzić po 14. tygodniu ciąży, jednak standardowo robi się ją między 15. a 20 ...

Ginekologia

Niewydolność szyjki macicy

(...) stwierdza się na podstawie badania ginekologicznego i badania USG. Niewydolność szyjki macicy należy do głównych przyczyn poronienia. Badanie długości kanału szyjki macicy (podczas badania USG) powinno być wykonywane po 23. tygodniu ciąży. Jeśli szyjka macicy ... . 

 Po 14 tygodniu ciąży dziecko rośnie szybciej niż macica. Uszkodzona szyjka macicy nie wytrzymuje nacisku jaja płodowego ... łącznej (w przeciwieństwie do macicy, która zbudowana jest głównie z włókien mięśniowych) i wtedy może nastąpić otwarcie dające ...

Ginekologia

Brak drugiego okresu po stosunku i bezbarwna wydzielina

(...) trwal normalnie.12.08 zrobilam test\-wynik negatywny,drugi zrobilam28.08\-tez negatywny.7.09 odczulam silny bol w podbrzuszu\(prawie zemdlalam\)14.09 wypadal dzien okresu\-ale go brak.W okresie2.09\-10.09 mialm duze nerwy.Teraz\(17.09\)odczuwam wilgotnosc w pochwie ... , ale nie muszą oznaczać ciąży. W związku z tak długim opóźnieniem krwawienia miesięcznego powinna się Pani zgłosić do kontroli ... hormonalnych.Konieczna konsultacja ginekologiczna\+USG dopochwowe, być może będzie trzeba wykonać badania hormonalne.Wykonaj betaHCG ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 3 innych
Badania

Badanie stężenia glukozy

(...) w 24.-28. tygodniu ciąży. Pacjentki z wynikiem powyżej 140 mg% (7,8 mmol/l) wymagają przeprowadzenia testu diagnostycznego ... diagnostyczny należy wykonać w 24.-28. tygodniu ciąży. Jeśli natomiast kobieta została zakwalifikowana do grupy wysokiego ryzyka ... 1-2 razy, a raz w tygodniu powinni wykonywać skrócony profil glikemii na czczo i po głównych posiłkach. Raz w miesiącu należy ... głębokość, wywołując większe uczucie bólu. Cukrzyca w ciąży O szczególnym ryzyku wystąpienia zaburzeń metabolizmu glukozy należy ...

Cukrzyca

Cukrzyca ciążowa

(...) powyższych testów kolejnym badaniem kontrolnym w ciąży jest oznaczenie glikemii w 32. tygodniu. Wyniki krzywej cukrowej w ciąży ... węglowodanowej wykryte po raz pierwszy w czasie ciąży. Cukrzyca ciążowa występuje u około 3 do 6% wszystkich ciężarnych kobiet. U 30% kobiet powtarza się w kolejnej ciąży. Zwykle rozpoczyna się w piątym lub szóstym miesiącu ciąży (24-28 tydzień) i zazwyczaj znika ... u ciężarnych kluczowe są zmiany hormonalne zachodzące w organizmie. Podczas ciąży komórki stają się bardziej oporne na insulinę (hormon ...

Objawy ciąży

Czy to ciąża? Sprawdź!

(...) gdy krwawienie miesięczne nie pojawia się w przewidzianym terminie. Brak okresu to nie jedyny objaw ciąży. Wiele pań odczuwa subiektywne symptomy ciąży, jak nudności, parcie na pęcherz, ból i obrzęk piersi. Wykonaj test i sprawdź, czy występują u ciebie wczesne objawy ciąży! Pamiętaj jednak, że gdy podejrzewasz, że jesteś w ciąży, najlepiej zrobić test na obecność w moczu hormonu hCG albo udać się do lekarza ginekologa! Czy jesteś w ciąży? Wypełnij test poniżej. Przy każdym pytaniu możesz wybrać tylko jedną odpowiedź ...

Ginekologia

Postępowanie w przypadku nieprawidłowego przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych po dłuższej przerwie

(...) przyjmowania tabletek. Pozdrowienia.W tej antykoncepcji miesiączki miesiączki występują w przerwie 7 dniowej.Należy zapomniec ... brać następne dopiero 2 września. W międzyczasie nie nastąpiło następne krwawienie. Powinnam mieć w tym tygodniu okres ale biorę ... w przypadku nieregularnego stosowania antykoncepcji istnieje zwiększone ryzyko ciąży. Po rozpoczęciu nowego opakowania powinna ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki i 2 innych
Badania

Badanie GBS

(...) Badanie powinny wykonywać wszystkie kobiety między 35. a 37. tygodniu ciąży. Pobiera się wymaz z przedsionka pochwy, a także drugi ... , do którego powinny przystąpić kobiety między 35 a 37 tygodniem ciąży. Oceniane jest wówczas, czy bakterie GBS będą obecne w drogach ... ) Bakterie paciorkowca występują u co trzeciego człowieka. Sama obecność tych bakterii w naszym organizmie (w układzie pokarmowym, jamie ustnej, górnych drogach oddechowych, na skórze) nie oznacza choroby. Paciorkowiec podczas ciąży jest niebezpieczny ...

Objawy ciąży

Termin porodu

(...) dojrzewają wcześniej i są gotowe na przyjście na świat w 38 tygodniu ciąży, inne natomiast mogą się urodzić dopiero w 42 tygodniu. Oba ... połowie ciąży to badanie nie jest miarodajne. Wiek ciążowy można określić także na podstawie wielkości macicy, np. w 24. tygodniu ... . Po prostu jedne dzieci dojrzewają szybko i mogą urodzić się już w 38. tygodniu ciąży, inne są na to gotowe dopiero w 42. tygodniu ... . tygodniu ciąży. Naturalne metody wywołania porodu zadziałają tylko wtedy, gdy twoje dziecko jest gotowe do porodu. Oto domowe ...

Dermatologia

Podwyższone TSH a nadmierne wypadanie włosów

(...) Jestem kobietą mam 26 lat, nie byłam w ciąży, nigdy brałam hormonów. Zrobiłam także badanie FT3 \(3,71\) i FT4 \(1,25\) oraz dodatkowe USG tarczycy \- które nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Jestem w trakcie diagnonowania wypadania włosów \- dziennie ... przyczyn wypadania włosów,ale u Pani badania są prawidłowe.W polskiej populacji najczęstszą przyczyną wypadania włosów ... Bilirubina 4. cholesterol całk. 5. trójglicerydy 6. mocznik 7. kreatynina 8. żelazo w surowicy 9. TIBC 10. ferrytyna 11. 12 ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 2 innych
Badanie radiologiczne w ortopedii i traumatologii

Jak rozpoznać złamanie na zdjęciu rentgenowskim?

(...) do badania powinny poinformować, czy są w ciąży a wszyscy pacjenci jakie urazy z przeszłości mogą wpłynąć na aktualny stan zdjęcia.Pruszyński B. Radiologia - diagnostyka obrazowa, Rtg, TK, USG, MR i medycyna nuklearna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011, ISBN ... H.U., Hepp W.R. Diagnostyka w ortopedii, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008, ISBN 978-83-200-3416-5, Marczyński W. (red.), Postępowanie praktyczne w ortopedii i traumatologii, Medipage, Warszawa 2008, ISBN 978-83-89769-94-7 ...

Ginekologia

Przodujące łożysko

(...) czy przerywaniu ciąży. Około 20. tygodnia lekarz dokonuje badania USG, podczas którego może stwierdzić położenie łożyska. Już wtedy może ... w ciąży jest jednym z najbardziej charakterystycznych objawów przodującego łożyska; zazwyczaj pojawia się ok. 34. tygodnia ciąży ... wstrząsy. Zagrożenia przodującego łożyska Przodujące łożysko świadczy o zagrożeniu ciąży, nie musi jednak oznaczać utraty dziecka, ponieważ nowoczesna medycyna zna wiele metod, które pozwalają na podtrzymanie ciąży i utrzymanie płodu przy życiu. Jeśli ...