Uważaj na toksyczny furan w żywności!

Obecność toksycznych związków w żywności jest spowodowana nie tylko zanieczyszczeniem środowiska. Wiele powstaje bowiem w wyniku przetwarzania produktów spożywczych. Należy do nich furan. Jest to bardzo toksyczny związek, który powstaje podczas smażenia oraz pasteryzacji lub pakowania próżniowego żywności.

Źródła furanu

Furan jest wykorzystywany na szeroką skalę w przemyśle chemicznym, np. do produkcji lakierów czy niektórych leków (np. witaminy C). Powstaje również podczas wytwarzania i obróbki kulinarnej produktów spożywczych, m.in. podczas:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

  • działania na żywność wysokiej temperatury (100–180°C) – w trakcie smażenia, pieczenia, grillowania,
  • procesów pasteryzacji owoców i warzyw, zwłaszcza przeznaczonych dla małych dzieci,
  • hermetycznego pakowania żywności.

Obecne w żywności aminokwasy (zwłaszcza alanina, cysteina) ulegają licznym przemianom biochemicznym, których końcowym produktem jest furan. Ponadto związek powstaje podczas pieczenia, smażenia produktów bogatych w węglowodany (pieczywo, frytki). Co ciekawe, toksyczny furan powstaje także w wyniku rozkładu witaminy C pod wpływem działania wysokiej temperatury. Spore ilości tego związku wytwarzają się również podczas obróbki termicznej produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i linolenowy), czyli ryb, orzechów, oliwy z oliwek i oleju lnianego.

Toksyczność furanu

Głównym źródłem styczności człowieka z furanem jest żywność, zwłaszcza przetwory pakowane w słoiki, w tym przeznaczone dla małych dzieci, a także piwo poddane procesowi pasteryzacji. Jednakże największe ilości dostają się do organizmu podczas picia kawy. Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie wykazali, że najwięcej substancji zawiera kawa z eksperów kapsułkowych, a najmniej - rozpuszczalna.

W organizmie człowieka furan wchłania się w jelitach oraz przez układ oddechowy, zwłaszcza podczas palenia papierosów. Posiada zdolność przenikania przez krew pępowinową oraz łożysko do organizmu rozwijającego się płodu. W ciele człowieka ulega kumulacji w wątrobie i nerkach. Podczas metabolizmu furanu powstaje jeszcze bardziej toksyczny związek, który wykazuje działanie cytotoksyczne (uszkadzające komórki).

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że furan ma działanie kancerogenne, to znaczy zwiększa zachorowalność na nowotwory wątroby, pęcherzyka żółciowego i jelit. Ponadto uszkadza komórki.

Mgr Aneta Kościołek, 7 miesięcy temu

Zbilansowana dieta

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
Słodycze

Powody, dla których warto rzucić cukier

Powody, dla których warto rzucić cukier

gazowane. Czy może być on toksyczny? Dodatkowy cukier może, więc sprawdź, gdzie się czai i jakie mogą być efekty uboczne jego spożywania. Zbyty duże dawki (...) mózg o tym, że jest się sytym, nie są właściwie zastosowane, przez co organizm...

Konflikty w związku

Problemy w związku

Problemy w związku

Problemy w związku nie muszą prowadzić do rozstania, rozmowa i wyjaśnienie problemów pomoże na nowo wnieść harmonię do wspólnego życia.

Barwniki i konserwanty

Uwaga na fosforany w żywności (WIDEO)

Uwaga na fosforany w żywności (WIDEO) Odtwórz wideo

Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in (...) śniadaniowych. Producenci dodają je do żywności, ponieważ wpływają na uwodnienie...

Zdrowe odżywianie

8 produktów, które zawierają dużo więcej soli, niż myślisz

8 produktów, które zawierają dużo więcej soli, niż myślisz

Słone życie Według danych Polskiej Federacji Producentów Żywności, dzienne spożycie sodu zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn nie powinno przekraczać (...) do pieczenia, sody oczyszczonej czy benzoesanu sodu. Najwięcej tego pierwiastka...

Zgaga - przyczyny, leczenie

10 sposobów na pozbycie się zgagi

10 sposobów na pozbycie się zgagi

występowanie zgagi, ale równocześnie zadbasz o wygląd swojego ciała. Uważaj na kwaśną żywność Kwaśne produkty spożywcze mogą się przyczynić do wystąpienia (...) na to, aby spokojnie skonsumować porcję żywności. Ostatni...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

Odwiedzaj w marketach dział ze zdrową żywnością W wielu marketach można obecnie znaleźć dział z nieprzetworzonymi produktami ekologicznymi. Warto (...) ilością konserwantów. Uważaj na terminy ważności produktów spożywczych...

Biegunka

Co robić, a czego unikać podczas biegunki?

Co robić, a czego unikać podczas biegunki?

Mam biegunkę - co robić? W przypadku wystąpienia biegunki konieczna jest eliminacja żywności oraz napoi, które mogą być skażone drobnoustrojami (...) biegunki. Z tego względu lepiej unikać spożywania tego rodzaju żywności....

Mieszkaj zdrowo

Szkodliwe substancje w naszych domach

Szkodliwe substancje w naszych domach

. Co stanowi dla ludzkiego organizmu największe zagrożenie? Rtęć Rtęć to drugi po plutonie najbardziej toksyczny pierwiastek na kuli ziemskiej. Nie ulega (...) tlenku chloru. Substancja ta jest śmiertelnie toksyczna. Warto...

Toksyczne związki

Brak komunikacji w związku

Brak komunikacji w związku

Lekceważenie potrzeb drugiej osoby, brak komunikacji i wzajemne oskarżenia niszczą związek. W toksycznym związku cierpią obie strony, częstym problemem w tego typu relacji jest nieumiejętność rozstania.