Trwa ładowanie...

W jaki sposób nadmiar żelaza przyczynia się do parkinsona?

Avatar placeholder
15.03.2019 15:24
W jaki sposób nadmiar żelaza przyczynia się do parkinsona?
W jaki sposób nadmiar żelaza przyczynia się do parkinsona? (Zdjęcie mężczyzny / Shutterstock)

Zbyt duże nagromadzenie żelaza w mózgu jest powiązane z chorobą Parkinsona, a także innymi chorobami neurodegeneracyjnymi.

Badacze z Instytutu Badań nad Starzeniem (Buck Institute for Research on Aging) postanowili dokładniej przeanalizować, dlaczego żelazo sprzyja rozwojowi tej choroby.

Okazało się, że nadmiar pierwiastka niszczy neurony, a dochodzi do tego, kiedy osłabiona zostaje funkcja lizosomów – struktur komórkowych, które są odpowiedzialne za trawienie i naprawę uszkodzonego białka.

Choroba Parkinsona to schorzenie neurodegeneracyjne, które atakuje centralny układ nerwowy, wywołując niesprawność ruchową oraz drżenie spoczynkowe.

Zobacz film: "Niedobór żelaza u mężczyzn"

Wiele czynników powodujących chorobę jest wciąż słabo poznana. Naukowcy sugerują, że kluczowe znaczenie ma obciążenie genetyczne oraz czynniki środowiskowe.

Jednak najnowsze badania wykazały, że także nadmiar żelaza w organizmie może przyczyniać się do rozwoju choroby.

Lizosomy biorą udział w procesie zwanym autofagią. Polega on na trawieniu przez komórkę uszkodzonego białka oraz jego odbudowie. Z wiekiem lizosomy zaczynają spowalniać swoją pracę i tym samym osłabia się proces odnowy materiału organicznego.

Uszkodzone białko może nabudowywać się w komórkach i w efekcie pozwolić, aby żelazo dotarło do komórek nerwowych i wywołało toksyczny stres oksydacyjny.

"Odkryliśmy, że jedną z najważniejszych funkcji lizosomów jest utrzymywanie żelaza w komórkach, w miejscu, które uniemożliwia udział pierwiastka w reakcjach wywołujących stres oksydacyjny" – wyjaśnia Julie Andersen, autorka badań i starszy naukowiec z Buck Institute.

"Udowodniliśmy, że zaburzenie funkcji lizosomów w genach wywołuje uwalnianie toksycznego żelaza do komórek, co kończy się śmiercią komórki nerwowej.

Osłabianie funkcji lizosomów w wyniku starzenia się wpływa negatywnie na skuteczność neuronów w utrzymywaniu zdrowego poziomu żelaza, co okazało się być jednym z podstawowych czynników rozwoju choroby Parkinsona" – dodaje Andersen.

Najbogatsze źródła żelaza to: mięso, podroby, szpinak, tłuste ryby i żółtka jaj. Jeśli tych produktów nie brakuje w twojej diecie, nie musisz suplementować tego cennego pierwiastka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Następny artykuł: Nieprawidłowość leżącą u podstaw choroby Parkinsona
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze