Wartościowe produkty bogate w tłuszcz

Jeszcze nie tak dawno mówiono, że wartościowy jest jedynie tłuszcz zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowisko to jednak powoli zaczyna się zmieniać.

Nie chodzi jednak o propagowaniu niezdrowego, bogatego w tłuszcz jedzenia. Ono bezdyskusyjnie nie powinno stanowić elementu codziennej diety. Istnieją jednak produkty, które w ostatnim czasie nie miały dobrej reklamy, a które mimo wszystko posiadają wiele cennych dla zdrowia składników.

Polecane wideo:

Masło

Masło wybierać trzeba z dużą starannością. Istnieje wiele jego rodzajów, z których duża większość nie zasługuje na większą uwagę. Jeśli jednak uda się nam kupić masło doskonałej jakości, najlepiej wyprodukowane ze śmietany od krowy karmionej trawą, pasącej się na zielonej łące, wówczas tłuszcz taki warto używać w kuchni.

Zawiera bowiem wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, m.in. witaminę A, D oraz E (w niewielkiej ilości). Ich zawartość nie jest jednak stała, bo zależy od pory roku.

Masło mimo wszystko warto używać z rozwagą. Wystarczy cienko posmarować nim kanapkę, nie zapominając o dodaniu do niej świeżych warzyw.

Dlaczego warto jeść masło?

Mniej więcej w połowie lat 80. pojawiły się badania sugerujące, że powinniśmy wykluczyć bądź przynajmniej ograniczyć masło w naszej diecie, ponieważ zawiera...

Żółtka jaj

Żółtko zawiera cholesterol, stąd zwykło się mówić, że spożywać się je powinno rzadko. Straszy się nim osoby starsze i zmagające się z nadwagą. Nikt jednak nie mówi o tym, że obecne w żółtku tłuszcze w wysokim stopniu składają się z fosfolipidów. A są to związki niezbędne do życia.

Jednym z fosfolipidów jest lecytyna, która potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Co więcej, częścią lecytyny jest cholina, substancja niezbędna do regeneracji wątroby. Jeśli nie ma przeciwwskazań, można dziennie spożywać 2-3 jajka, o ile oczywiście, będą pochodzić one od kur z wolnego wybiegu.

Awokado

Ten owoc imponuje zawartością tłuszczu. I nie jest to tłuszcz byle jaki! Wyróżnia się wysoką zawartością kwasu oleinowego, który obniża poziom cholesterolu. To jednak nie wszystko. Dzięki niemu wartościowe składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, stąd dobrze jest dodawać awokado do sałatek.

Awokado to ponadto bogactwo witamin C, E i A oraz witamin z grupy B. Zawiera też dużo potasu, który reguluj ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracę serca.

Gorzka czekolada

O ile słodycze mają złą sławę, i to zasłużenie, o tyle ciemna czekolada zasługuje na wyróżnienie. To najzdrowsza ze wszystkich czekolad. Ma charakterystyczny smak, ale i moc wartości odżywczych. Poprawia nastrój i działa antynowotworowo.

Zawiera wiele antyoksydantów i flawonoidów, które zwiększają przepływ krwi w mózgu i tym samym dobrze wpływają na pamięć. Związki flawonowe ponadto działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Ten pozytywny wpływ na zdrowie będzie jednak mieć jedynie taka czekolada, w której zawartość kakao przekraczać będzie 80 proc.

Masło orzechowe

Masło orzechowe pojawiło się dopiero pod koniec XX wieku, ale od razu podbiło podniebienia wielu smakoszy. Sprzeciwiali mu się jednak dietetycy, twierdząc, że to niezdrowy i pełen kalorii przysmak.

I pewnie mieli rację, o ile oczywiście mówili o maśle orzechowym z dodatkiem słodzików, cukru, barwników i oleju palmowego. Prawdziwe masło orzechowe w 100 proc. składa się z orzechów. A te są wskazane w codziennej diecie niemal każdego z nas.

Korzystnie wpływają na prace mózgu, poprawiają kondycje układu krwionośnego. Amerykańscy badacze z Harvard Medical School przekonują, że regularne sięganie po wartościowe masło orzechowe może zredukować ryzyko wystąpienia zawału serca niemal o połowę.

Każdy z wymienionych produktów może w nadmiarze zaszkodzić. A zatem jak w każdej dziedzinie życia zalecany jest umiar i zdrowy rozsądek.

Komentarze (15)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Nabiał
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Nabiał
Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

Dlaczego warto pić maślankę? Popularny napój mleczny, który świetnie gasi pragnienie i sprawdza się w wypiekach, jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Szklanka maślanki dostarcza witamin i związków mineralnych, a także bardzo ważnych probiotyków....

Nabiał

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Smak nie ten i zapach inny. A w składzie mleko pasteryzowane, olej roślinny utwardzony, sól, substancja konserwująca, azotan potasu, kultury mleczarskie. To można znaleźć w wyrobie seropodobnym. Niestety nie ma on nic wspólnego z prawdziwym serem. Wybór...

Nabiał

Parmezan - wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja

Jakość i cena parmezanu są bardzo zróżnicowane. Im krócej dojrzewa parmezan, tym niższą ma cenę. Parmezan jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sera na świecie. W Polsce parmezan zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Parmezan jest ceniony głównie...

Nabiał

Jajka na zdrowie

Jajka na zdrowie

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego rozwijających się na jej tle. Jednym ze składników diety, na który do tej pory często zawracano uwagę w diecie hipolipemicznej, były jaja....

Nabiał

Serek wiejski - wartości odżywcze, kiedy jeść

Serek wiejski powinien znaleźć się w diecie każdego komu zależy nie tylko na zdrowej diecie, ale także na wzmocnieniu odporności całego organizmu. W sklepach spożywczych można znaleźć serki wiejskie różnych firm. Zanim wybierzemy dla siebie serek wiejski...

Nabiał

Jajko - wartość odżywcza, wybór

Jeszcze do niedawna panował pogląd, że jaja są niezbyt zdrowe i nie powinny być często spożywane. Jednak obecnie dietetycy są zgodni, że jajko ma na tyle istotne właściwości, że warto jeść je co drugi-trzeci dzień. Substancje odżywcze w nim zawarte mają...

Nabiał

Jogurt naturalny - właściwości odżywcze, zastosowanie

Jest to produkt, który powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia mleka. Jogurt naturalny nie jest wynalazkiem XXI wieku, ponieważ był już prawdopodobnie znany w starożytności. Kiedy pojawił się w Europie został uznany za doskonałe lekarstwo i jeszcze...

Nabiał

Dlaczego warto jeść masło?

Dlaczego warto jeść masło?

Prawdy i mity na temat masła Mniej więcej w połowie lat 80. pojawiły się badania sugerujące, że powinniśmy wykluczyć bądź przynajmniej ograniczyć masło w naszej diecie, ponieważ zawiera cholesterol, którego nadmiar w pożywieniu może prowadzić do miażdżycy...