Warzywa i owoce, które zmniejszają ryzyko raka jelita grubego
1 z 6Rak jelita grubego atakuje
Rak jelita grubego jest drugim najczęściej występującym nowotworem złośliwym w Polsce, zaraz po raku płuca. Zachorowalność na niego wciąż rośnie. Jak wynika z danych organizacji EuropaColon, rocznie diagnozę słyszy ok. 20 tys. Polaków.
Co więcej, ten typ nowotworu stale wykrywany jest za późno, przez co ograniczone jest jego całkowite wyleczenie. Uśredniając, codziennie w Polsce wskutek raka jelita grubego umierają 33 osoby.
Zachorowaniom można jednak w pewnym stopniu zapobiegać. Kluczem jest tutaj dieta. Bogata w błonnik, warzywa i owoce, pomoże zmniejszyć ryzyko. Co jednak jeść? Wybraliśmy kilka produktów, którym warto sie przyjrzeć.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Główna przyczyna zapalenia trzustki. Zmian nie da się cofnąć