Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Wczesna ciaza plamienie

Ginekologia

Brak miesiączki, wyniki bHCG oraz bóle podbrzusza

(...) lub bardzo wczesna ciaze$1amp;#39;. Dzis 25XI i wciaz brak miesiaczki, bole brzucha jakby ustaly.Wizyte u lekarza mam 2XII. Bac sie, prawda$1Witam, w opisywanej sytuacji ciąża jest bardzo prawdopodobna. ... Witam$1Cykle mam nieregularne$128$132 dni. Ost miesiaczka zaczela sie 21X. 5XI mialam plamienie.15XI moje HCG wynosilo 13, 18XI uroslo do 72,a 21XI do 266. Codzien mialam w brzuchu poczucie jak przed miesiaczka. Tylko 22XI brzuch zabolal na tyle ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Cykl miesiączkowy

Problemy z miesiączką

(...) i może pojawić się plamienie, czasem towarzyszy temu ból owulacyjny. Nie zawsze powodem braku krwawienia miesiączkowego jest ciąża ... ma bolesne menstruacje, obfite krwawienie i podejrzane plamienie. Silne bóle w podbrzuszu pojawiają się tuż przed miesiączką ... Miesiączka trwająca 3 dni i wyglądająca bardziej jak plamienie niż krwawienie? To szczęście niewielu kobiet. Większość, niestety, musi ... : pełnoziarnisty chleb oraz grube kasze, sałata - ponieważ zawierają dużo żelaza. Plamienie międzymiesiączkowe Bóle menstruacyjne nie są ...

Ginekologia

Wynik HCG a ciąża

czy wynik HCG wolna podjednostka beta 10.40 ng/ml oznacza ciazeTaki wynik oznaczał by bardzo wczesną ciążę $1 pierwszy/drugi tydzień. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
USG przezpochwowe

Pęcherzyki na jajnikach a wczesna ciąża

Witam, Byłam w środę na wizycie kontrolnej u pani ginekolog,badanie USG wewnętrzne wykazało wczesną ciążę,ale żeby potwierdzić to poszłam na drugi dzień do drugiego lekarza,ale to mi nic nie dało jedynie na opisie USG bylo ze mam pęcherzyki w jajniku i za tydzień mam zrobic testn ciążowy.Nie wiem,już co mam sama myśleć o tym czy to faktycznie wczesna ciąża$1proszę o odp. Pozdrawiamtrudno wystawić komentarz do takiej sytuacji.... zawsze można odczekać kilka dni i powtórzyć test ciązowy $1jeśli to wczesna ciąża ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Grzegorz Pietras Dr n. med. Grzegorz Pietras
Ginekologia

Delikatne plamienie zamiast okresu a oznaka ciąży

Dzień dobry Okres mam zawsze co 28 dni, a teraz dostałam jakiegoś plamienia lekkiego w dniu 25 cyklu, nie myślę że to okres ponieważ mam bardzo lekkie krawienie. czy plamienie oznacza ze zaszłam w ciążę. Witam$1 Jeśli istnieje ryzyko ciąży należy ją wykluczyć za pomocą testu ciążowego. Dodatkowe plamienie może być spowodowane zaburzeniami hormonalnymi. Jeśli ciąża zostanie wykluczona a objawy powtórzą się w następnym cyklu to konieczna będzie wizyta u specjalisty ginekologa. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Plamienia w ciąży

witam. mam pytanie , jezeli testy ciazowe sa pozytywne to prawdopodobnie jest ciaza tyle to wiem .ale jezeli wystepuja brazowe plamienia czasami miejsze czasami wieksze nawet przypominajace miesiaczke wiec czym to moze byc spowodowane .Przyczyn krwawienia w ciąży może być wiele. Na bardzo wczesnym etapie ciąży może być to tzw. plamienie implantacyjne, w późniejszym etapie może świadczyć np. o niewydolności szyjki macicy. Każde plamienie podczas ciąży powinno być skonsultowane z lekarzem ginekologiem ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Współżycie w 1 trymestrze ciąży

czy w 1 trymestrze ciąży są przeciwwskazania aby współżyć z partnerem\? czy plamienia są w tym wypadku normalne\? jak uniknąć dyskomfortu \(suchości pochwy\) w trakcie i po współżyciu\?Jeśli ciąża nie jest zagrożona, nie ma przeciwwskazań do stosunków płciowych w trakcie trwania całej ciąży. Jednak każde plamienie powinno zostać skonsultowane z ginekologiem prowadzącym ciążę. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Brązowe plamienie a staranie o dziecko

Witam \: Mam problem od roku staramy sie o dziecko . w tym miesiącu spóźniala mi się miesiaczka 2 dni po jej terminie zrobiłam 2 testy po południu oba z drugą kreską słabo widocznom w poniedziałek dostałam brązowe plamienie i zrobiłam kolejny test znów 2 słaba kreska .Mam luteine 2 razy dziennie i nakza lerzenia . plamienie jest dość spore\( raczej śluz gęsty z niteczkami\). Martwie się co to moze być ciąża \?\? nie ciaża\?\?Witam serdecznie. Sugerowałbym udać się do ginekologa oraz wykonać badanie USG ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Pierwszy raz

Dziewictwo a ciąża

Dziewictwo jest w wielu kulturach wyjątkowym stanem człowieka. Jest to stan przed rozpo częciem współżycia seksualnego. Kobieta jest wówczas określana mianem dziewicy, a mężczyzna – prawiczkiem. Wielu mężczyzn uważa, że dziewictwo chroni przed ciążą, więc bardzo często nie zabezpieczają się podczas pierwszego stosunku. W takich sytuacjach dość często dochodzi do nieplanowanej ciąży, która jest na ogół powodem rozterek młodych ludzi. Motywacja do rozpoczęcia życia seksualnego Badania CBOS ...

Ginekologia

Wczesna ciąża i opóźniona miesiączka

Wczesna ciaza, miesiaczka $1$1$1 $1bardzo słaba$1 $1 2 tygodnie opozniona, do pelneo stosunku doszło 16$1go września, tydzien pózniej miałam dreszcze, bardzo słabo sie czułam, zaslablam, bardzo silne skurcze brzucha w nocy i klucie jajnika. Czy opóźnione krwawienie o 2 tygodnie, czysta czerwona krew $1dziwne$1 to jest miesiaczka, czy mogę być w ciazy$1Witam$1 Jeżeli poprawnie rozumiem to opóźnił się Pani okres o 2 tygodnie a następnie doszło do intensywnego krwawienia $1żywą$1 krwią. Istnieje ryzyko ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Plamienie zamiast okresu a prawdopodobieństwo ciąży

Witam ostatnią miesiączkę miałam w 16 lipca do dnia dzisiejszego nie mam miesiączki ale 20 sierpnia pojawiło plamienie brązowe nabrzmiały mi piersi i boli mnie dół brzucha ,wydaję mi się że przytyłam.Czy to może być ciąża\?Może być ale nie musi , proponuję zrobić test ciązowy i udać się do ginekologa Pozdrawiam DKPrawdopodobnie jest to ciąża. Wykonaj test ciążowy, najlepiej ten z krwi\- dostępny w każdym laboratorium. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Danuta Kardzis Lek. Danuta Kardzis i 1 inny
Ginekologia

Brązowo$1czarne plamienie po porodzie

Witam. Jestem dwa miesiące po porodzie i zaczęłam dziwnie plamić na czarno brązowo. Po 3 tygodniach od urodzenia synka dostałam pierwszego okresu $1 nie był tak obfity jak przed ciążą$1 Dodam, że karmę piersią plus dokarmiam butelką. Poród odbył się bez komplikacji i rodziłam siłami natury. Czym jest spowodowane to plamienie. Błagam o odpowiedz.Witam serdecznie. Plamienie najprawdopodobniej spowodowane jest wahaniami poziomu hormonów $1przysadkowych, jajnikowych, tarczycowych$1. Aby jednak móc dokładnie wskazać ...

Ginekologia

Czy ból kręgosłupa, zawroty głowy i plamienie to oznaki ciąży?

Witam. Mam mały problem. 6wrzesnia miałam ostatnią miesiączke. Moj cykl to 30 dni. Z moich obliczeń wynika że kochałam się z nim w dni płodne. Od pewnego czasu odrzuca mnie jedzenie, strasznie boli mnie kregosłup, mam zawroty głowy. Natomiast dziś rano okazało się ze mam plamienie bardzo jasno czerwone. Czy to może być ciąża \?I to właśnie powinnam mieć miesiączke. A jest bardzo ... czy to jest miesiączka czy plamienie. Test w przypadku obecnej ciąży wyjdzie dodatni po terminie spodziewanej miesiączki.Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Czerwone plamienia po połączeniu opakowań tabletek antykoncepcyjnych

(...) osłabienia ochrony przed ciążą. Proszę przyjmować tabletki zgodnie ze schematem 24$14. Jeśli plamienie pojawi się w następnym cyklu ... Witam serdecznie. Stosuje tabletki Naraya Plus $124$14$1 W tym miesiącu połączyłam opakowania pomijając tabletki placebo. Teraz zostało mi ostatnie 5 tabletek aktywnych $1drugiego blistra$1 i wystąpiło u mnie czerwone plamienie. Czy jestem zabezpieczona$1 Co może być przyczyną$1 Tabletki zazywam reguralnie, żadnej nie pominełam.Witam$1 Wystąpienie plamienia ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Test ciążowy

Wynik testu betaHCG a prawdopodobieństwo ciąży

Czy beta hcg powyzej 0 to ciaza$1$1Czy wynik 1.20 mozna uznac jako wczesna ciaze$1$1Witam$1 Graniczny poziom prawidłowego wyniku betaHCG dla kobiety nieciężarnej jest różny w zależności od metody oznaczania w danym laboratorium. Przyjmuje się jednak, że wynik poniżej 5 oznacza brak ciąży. Nie powinna mieć Pani zatem powodu do niepokoju. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Badanie TSH siedem dni po okresie a wykrycie wczesnej ciąży

moje wyniki tsh to 1,21 a ft4 to 14,84 z dopiskiem w ciazy zalezy od trymestru. moje pytanie to czy z tych badan mozna wykryc naprawde bardzo wczesna ciaze. badanie robilam 7 dni po okresieWitam, Na podstawie wspomnianych badań nie można stwierdzić ciąży, podane normy pomagają w interpretacji wyników badania u kobiet ze stwierdzoną już ciążą. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Test ciążowy

Czy jest możliwa ciąża, której nie wykrywa test ciążowy$1

Witam. ostatnią miesiączkę miałam 10.09, cykl trwa 30 dni, czyli następną powinnam miec 10.10, jednak jej nie dostalam. 15.10 zaczelam miec lekkie bolesci brzucha i piersi takie jak przed okresem i to trwało kilka dni, po czym zgłosiłam się do szpitala. Tam po wykonaniu usg pierw stwierdzono bardzo wczesną ciąze, druga p. doktor stwierdzila owulacje .. test ciazowy negatywny. Wczoraj dostalam jednodniowej miesiaczki. Czy jest mozliwa bardzo wczesna ciąża, której nie wykryje jeszcze test$1 Witam$1 Podane ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

11$1dniowe plamienie i seks bez zabezpieczenia a ciąża

Witam$1 4 miesiace temu usunelam implant antykoncepcyjny. Staramy sie z mezem o dzidzusia. 7 dni po ostaniej miesiaczce zaczelam plamic plamienie jest brazowe. Iczasem lekko rozowe niezbyt intensywne i trwa juz 11 dni miesiaczke mam dostac za 6 dni. Wspolzylam z mezem bez zabezpieczenia czy moze byc to objaw ciazy o czym.moze.swiadczyc takie.plamienie$1Witam serdecznie. Oczywiście warto wykonać badania w kierunku ciąży, nie mniej jednak warto także zrobić USG u swojego ginekologa w celu wykluczenia zmian ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Wczesna ciąża a uciskanie w dole brzucha

Witam jestem we wczesnej ciąży \- na razie potwierdzonej testem \- OM 27.08. Niestety USG mam dopiero za miesiąc, a to moja pierwsza ciąża i nie wiem zupełnie co jest naturalne a co niepokojące. Odczuwam uciskania w dole brzucha, co jakiś czas pobolewa, mam gęsty biało\-żółty śluz. Boję się, że może to być zły znak i zastanawiam się, czy przełożyć wizytę na wcześniej lub udać się do lekarza jak najszybciej\?Witam serdecznie. W czasie ciąży zwiększa się ilość wydzieliny z pochwy, co ma związek ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 2 innych
Ginekologia

Przyjęcie tabletki awaryjnej a wczesna ciąża

Mam problem czy jezeli przyjelo sie tabletke 72 po i bylo sie 2 tyg w ciazy czy to zaszodzi dziecku\? nie mialam pojecia ze bylam w ciazy.. i dalej nie mam jutro ide po test.. ale mam objawy ciazy.. tydzien temu wzielam tabletke bo zaliczylam ´wpadke´..Czy ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Lekkie plamienie, osłabienie, ból podbrzusza i mdłości a staranie o dziecko

2Dni temu dostalam okres był ciemny dziś lekkie plamienie przez cały okres temperatura w pochwie 37.2C czuje się osłabiona,boli podbrzusze$1bolało już po owu$1 szyjka jest nisko miekka mam mdłości czy to może być ciąża$1$1 staramy się o dziecko proszę o odpowiedźProponuję wykonać test ciążowy$1 to da Państwu pewną odpowiedż. ...

Ginekologia

Czy prawidłowo zażyłam tabletkę antykoncepcyjną$1

Witam, po wizycie u ginekologa okazało sie ze to pierwszy dzień okresu i powinnam wziąć pierwszą tabletkę antykoncepcyjną lecz krwawienie sie nie pojawiło jedynie plamienie. W związku z tym nie jestem pewna czy prawidłowo zażyłam tabletkę i czy jestem w pełni zabezpieczona.Witam$1 Jeśli przyjęła Pani tabletkę w pierwszym dniu okresu to jest to prawidłowe postępowanie. Ochrona przed ciążą powinna występować od początku stosowania tabletek. W razie wątpliwości co do charakteru krwawienia proszę zastosować dodatkowe ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Skuteczność antykoncepcji hormonalnej po rozpoczęciu opakowania przed okresem

Witam serdecznie, od 10 dni stosuje tabletki antykoncepcyjne jest to pierwsze opakowanie w zyciu i zostalo przyjete bez krwawienia poniewaz okres sie spoznial $1ciaza wykluczona 3 testy negatywne oraz badanie USG$1 Od kiedy bede chroniona jesli tabletki zostaly zazyte bez okresu$1 I czy jesli Plamienie przy stosowaniu od q0 dni tabletek nie wystepuje jest mozliwosc ciazy$1Witam serdecznie. Jeżeli rozpoczęła Pani stosowanie antykoncepcji nie od pierwszego dnia cyklu to ochrona antykoncepcyjna pojawia się ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Plamienie podczas stosowania antykoncepcji a ryzyko ciąży

(...) przed ciążą w okresie przyjmowania tabletek placebo. Jest to bez, którego nie można mówić o ochronie przed ciążą. ... Witam. Uprawiałam stosunek z chłopakiem w niedzielę i w tym również dniu wzięłam drugą \"białą\" tabletkę antykoncepcyjną. W poniedziałek od rana zaczęło się plamienie' a wieczorem, kiedy wzięłam trzecią białą tabletkę, nie dostałam okresu, a powinnam.. czy jest możliwość zajścia w ciążę\? \(Moj chłopak doszedł we mnie\) stosuję tabetki zgodnie z poleceniami lekarza i nigdy nie zdarzyło mi się ...

Ginekologia

Ciąża przez in vitro i plamienia

jestem w ciąży przez in vitro 12 dniu zaczęłam plamic i biore tabletki do pochwy utrogestan i do ustnie encorton i nie wiem co mam robicWitam serdecznie. Plamienie może być wynikiem wahań poziomu hormonów, bardzo częstych w okresie ciąży. Wszystkie plamienia w tym stanie powinny być jednak konsultowane ginekologicznie, w związku z czym zalecam wizytę u lekarza prowadzącego. ...

Ginekologia

Krew w moczu po stosunku bez zabezpieczenia

Witam , dwa dni temu uprawiałam sex ze swoim chłopakiem bez zabezpieczenia po raz pierwszy . Od wczoraj wieczorem sikam z krwią w moczu, przy czym odczuwam ból. Boję się bardzo i nie wiem co zrobić... Jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciążę po takich objawach \? Dodam, że na 75% były to dni niepłodne. Co mi może być\? Pomóżcie\? Czy to ciąża\?Witam serdecznie. Plamienie może być wynikiem defloracji lub krwawienia kontaktowego powstałego w wyniku stosunku. Ciąża także jest prawdopodobna ze względu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Spóźniający się okres i kłucie piersi po pettingu a ryzyko ciaży

11sierpnia uprawialam petting z chlopakiem ale w bieliznie. Ja dotyklamal jego penisa potem jego reki a on zrobil mi palcowke. Po ty zdareniu pojawily sie zylki na piersiach a ipiersi kloja . 23dni po wszystkim zrobilam test wynik negatywny. 28dostalam krwawienia 2. Dni i kolejne dwa plamienie. Kolejny tes zrobilam ok 15.09tez negatywny. Dzis 2;10 a ja nadal nie mam okresu. To moze byc jednak ciaza czy jakies zaburenia hormonalne\? Cykle mam nieregularne.Nie jest to ciąża ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski
Wkładka domaciczna

Skutki uboczne stosowania wkładki wewnątrzmacicznej

(...) antykoncepcyjnych, aby zabezpieczyć się przed ciążą. Po usunięciu spirali, powrót do płodności następuje bardzo szybko. Do skutków ubocznych założenia wkładki domacicznej należą: skurcze macicy, plamienie, obfite krwawienie menstruacyjne, infekcje, zapalenie miednicy ... płciową. Ciąża a wkładka wewnątrzmaciczna Kobiety, które planują zajść w ciążę powinny zrezygnować z wkładki domacicznej ... są: ból brzucha, obfite krwawienie oraz plamienie. Wkładek wewnątrzmacicznych nie poleca się kobietom, których krwawienie ...

Ginekologia

Plamienie i śluz z krwią po cesarskim cięciu

(...) od urodzenia dziecka może już pojawić się krwawienie miesiączkowe, często pierwsza miesiączka jest dużo bardziej skąpa, niż przed ciążą ... mam 23 lata,,jestem po cesarce,nie karmie piersia tabletki dostalam jednoskladnikowe,nie bralam nastepnych tabletek a wczoraj pojawilo sie delikatne plamienie i sluz podbarwiony krwiaWitam, na podstawie podanych danych nie można określić przyczyny ... jest Pani już po zabiegu. W początkowym okresie po cięciu może pojawiać się plamienie ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 1 inny
Ginekologia

Brązowe upławy a antykoncepcja hormonalna

(...) Pani stosowanie tabletek pierwszego dnia miesiączki to jest Pani zabezpieczona przed ciążą. W trakcie stosowania pierwszego opakowania tabletek może wystąpić plamienie z dróg rodnych$1 zwykle jest to objaw przemijający.W razie utrzymyuwania się dolegliwości proszę zgłosić się do ginekologa.W okresie 3 pierwszych miesięcy przyjmowania antykoncepcji doustnej możliwe jest plamienie ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 2 innych
Ginekologia

Stosunek w ostatni dzień okresu i pęknięta prezerwatywa

(...) wystąpiło brązowe plamienie. Czy istnieje prawdopodobieństwo zajścia w ciążę $1Witam serdecznie. Trudno jednoznacznie określić czy były to już dni płodne czy nie. Nie mniej jednak pęknięta prezerwatywa stwarza zagrożenie ciążą. Jeżeli to brązowe plamienie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Brązowe plamienia i pulsujący ból brzucha po zmianie plastrów na tabletki antykoncepcyjne

(...) współżyłam. 8 września zaraz po wzięciu 10 tabletki chwilkę dosłownie miałam plamienie \(różowo,lekko brązowe\) oraz miałam silny ból brzucha pulsujący w stronę krocza. I tak do dzisiaj tylko że teraz plamię co jakiś czas... czy to ciąża \? na test za wczesnieWitam\! W opisanym przez Panią przypadku krwawienie\/plamienie śródcyklowe najpewniej jest wynikiem zmiany preparatu antykoncepcyjnego ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Rozszerzona szyjka macicy u kobiety w ciąży

Jestem w bardzo wczesnej ciąży \(nie widać na usg\), lekarz stwierdził, że mam lekko rozszerzoną szyjkę macicy, wcześniej dość mocno ogrzewałam brzuch i piłam herbatki przeczyszczające, myślałam, że brzuch boli na okres, zabezpieczałam się więc wykluczyłam ciąże. Czy mogłam jakoś zaszkodzić ciąży\? Czy rozszerzona szyjka może być objawem obumarcia płodu\? Dodam, że lekko pobolewa mnie podbrzusze i troszkę bardziej kręgosłup.To jesteś w ciąży czy nie\?Co to znaczy wczesna ciąża\? Ile tygodni ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski i 1 inny
Ginekologia

Bóle w podbrzuszu a nieprawidłowy rozwój ciąży

(...) tydzień to bardzo wczesna ciążą i rzeczywiście potrzeba czasu aby stwierdzić czy rozwija się prawidłowo. Pomóc mogą seryjne ... Witam.Mam bóle w podbrzuszu.Byłam u ginekologa i jest to ciąża.2 tydzień.Coś jest nie tak.Powiedział, że muszę czekać i dopiero stwierdzi czy jest to c.pozamaciczna czy nieprawidłowa ciąża.Mogę wcześniej niż miesiąc dowiedzieć się co z ciążą ... wizyty.Boję się i nie wiem czy nie powinnam zgłosić się do szpitala.To moja druga ciąża.Synek ma 5 lat.Ja mam 26.Kasia ...

Ginekologia

Nieregularne ruchy dzieci w 16. tygodniu ciąży bliźniaczej

Witam.Jestem w 16 tyg i 3 dni ciazy blizniaczej dwuowodniowej i dwukosmowkowej bez zadnych problemow. Od okolo 15 tygodnia wyczuwalam delikatne ruchy dzieciatek,niestety od kilku dni jest przestalam i troche sie martwie.wiem,ze to wczesna ciaza i moga byc regularne,ale mozliwe jest ze w ogole przestalam czuc$1dodam,ze to moja druga ciaza i wydaje mi sie,ze nie pomylilam ruchow z czyms innym.Bardzo sie martwie.U wieloródek ruchy płodu są odczuwane przez ciężarną około 18 tygodnia$1 czasami zdarza się że wczesniej ...

Ginekologia

Spóźniający się okres i różne wyniki testów ciążowych z moczu

witam. moje pytanie jest nastepujace, miesiaczka spoznia mi sie juz prawie 3 tyg, bylam dzis u lekarza i na usg dopochwowym bylo wyraznie cos widac, lecz zrobiono mi jeszcze raz test ciazowy z moczu i wyszedl negatywny \(ja w domu zrobilam 3 i wyszly pozytywnie\) nie wiem co myslec. na co jest za wczesnie na stwierdzenie czy to ciaza czy czy w moczu nie ma wystarczajaco hcgWitam serdecznie. Wczesna ciąża może nie być jeszcze widoczna w badaniu usg. Oznaczenie beta\-HCG z moczu jest natomiast metodą zawodną ...

Ginekologia

Niewidoczny pęcherzyk ciążowy a poronienie lub ciaża pozamaciczna

(...) i albo poronilam albo ciaza pozamaciczna albo bardzo wczesna, cykle mam 30 dniowe a owulacja nastapila 24$126 wrzesnia.Jeśli owulacja faktycznie wystąpiła w dn. 24$126 września, to oznacza, że ciąża ma dopiero 2,5$13 tygodnie. Możliwe, że pęcherzyk ciążowy ... ciąża, poronienie czy ciąża pozamaciczna$1$1$1 witam, 8.09 miałam ostatnia miesiaczke, zrobilam 5 testow ciazowych wszystkie pozytywne. Mialam wszystkie objawy ciąży, niestety w niedziele przeżyłam silny stres, dostałam plamienia, minimalnego taka bardzo ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Badania w ciąży

Położnicze badanie USG

(...) kształt. Zaburzenia w tym obszarze mogą oznaczać zagrożenie dla płodu lub obecność u matki chorób indukowanych ciążą. Kolejnym ...

Ginekologia

Różowe plamienie po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych a ciąża

Witam, odstawiłam tabletki antykoncepcyjne dwa miesiące temu. Nie zawsze stosowałam zabezpieczenie, jednak okres po odstawieniu pojawił się normalnie. Jednak teraz okres spóźnia mi się 4 dni, a ja mam plamienie na różowo. Nie wiem czy to może być ciąża\? Z góry dziękuję za odpowiedź.Witam\! Wystąpienie plamienia zamiast miesiączki może być spowodowane odstawieniem antykoncepcji hormonalnej. W przypadku współżycia bez zabezpieczenia należy brać pod uwagę ciążę. W celu weryfikacji czy doszło ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Plamienie a ryzyko ciąży

Witam kocham się ze swoim facetem bez zabezpieczeń ale on nigdy nie spuszcza się do środka. W październiku dostałam miesiączkę która trwała dwa dni. Dzisiaj dostałam też miesiączkę która jest bardzo słaba. Raczej to takie plamienie. Czy to może być ciąża$1 Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuję.Witam$1 W przypadku współżycia bez zabezpieczenia należy liczyć się z ryzykiem ciąży. W celu weryfikacji czy doszło do zapłodnienia warto wykonać test ciążowy po 14 dniach od ostatniego stosunku. W razie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Plamienie a prawdopodobieństwo ciąży

Witam dostalam wlasnie odpowiedz na moje pytanie ,$1 plamienie owulacyjne trwa dluzej niz tydzien$1.. troche zmartwila mnie ta odpowiesz bo w holandi jest trudno o specjalistyczne badania, mowia ze trzeba poczekac i przejdzie samo. Nie mam bolow swedzenia,a mialam nadzieje ze moze jestem w ciazy. Czyli te zaburzenia to nie ciaza$1 Pozdrawiam karolina Witam$1 Jeśli podejrzewa Pani ciążę to warto dokonać weryfikacji za pomocą testu ciążowego. Proszę przeprowadzić badanie zgodnie z zaleceniami ulotki po 14 dniach ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Brązowe plamienie po inicjacji seksualnej

Dobry wieczór. Wczoraj przeżyłam swój pierwszy raz . I od wczoraj mam dziwny brązowy śluz oraz plamienia do tego od czasu do czasu jest mi nie dobrze. Mój chłopak doszedł ale zdążył ze mnie wyjść więc to nie może być ciąża. do tego strasznie bolą mnie mięśnie tyłka oraz nóg. czy to wszystko jest normalne\? Bardzo proszę o pomoc.Witam\! Przede wszystkim z zamieszczonego opisu ... . Po drugie podbarwiony krwią śluz oraz plamienie są najprawdopodobniej skutkiem przerwania błony dziewiczej i nie powinien być ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Psychologia w raku piersi

Macierzyństwo z rakiem piersi

Macierzyństwo wpływa na ryzyko zachorowania na raka piersi. Według badań odpowiednio wczesna ciąża znacznie obniża ryzyko ... gorzej niż pozostałe. Ciąża mnoga i karmienie piersią dodatkowo obniżają prawdopodobieństwo raka. U kobiet, które karmią piersią ... karmić piersią. Ciąża po remisji raka Macierzyństwo z rakiem piersi, a nawet po jego wyleczeniu może być trudne. Istnieją skutki ... . Wcześniejsza ciąża może nie pogorszyć stanu kobiety. Według kilku przeprowadzonych badań, macierzyństwo nie zwiększa ryzyka nawrotu raka ...

Ginekologia

Wymioty i osłabienie a mało obfite miesiączki

witam chcialabym sie zapytac czy jest to mozliwe w wrzesniu13 dostalam miesiaczke i ktoraa trwala 2 dni ale byly to same skrzepy a w dodatku kochalam sie z partnerem w trakcie miesiaczki puznie dostalam pazdziernika i tez byla krytka i lekie plamienie a teraz ciagle wymiotuje i jestem oslabiona od 3 dni nonstop wymity i boli mnie czasami w podbrzuszu a niestety przebywam za granica i mam ciezko sie dostac do lekarza prosze o odpowiedz i czy to moze byc ciaza Witam, jeżeli od października ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Długotrwała i wodnista biegunka a skuteczność tabletek antykoncepcyjnych

Witam$1 chciałam zapytać o to czy podczas ostrej$1 stolec niemalże wodny$1 i długotrwałej$1 ok.4miesiące$1 biegunki zaburzona jest skuteczność tabletek antykoncepcyjnych$1lesine$1 dodam że przed zakończeniam blistera dostałam plamienie brązowo$1czerwone jak okres i wystraszyłam sie... CO MAM ROBIĆ$1$1$1Witam$1 Wystąpienie biegunki w terminie 4 godzin od przyjęcia tabletki może powodować osłabienie ochrony przed ciążą. Warto ustalić przyczynę długotrwałej biegunki. W tym celu proszę udać się ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Przyjmowanie leku Atarax i tabletek antykoncepcyjnych Novynette a skuteczna ochrona

Lekarz nie poinformował mnie, że powinnam mieć co najmniej 4 godz. przerwę między przyjmowaniem Atarax$1amp;#39;u a tabletkami antykoncepcyjnymi $1novynette$1. Po pięciu dniach przyjmowania obu tabletek zaczęło się plamienie/okres. Odstawiłam Atarax i od 5 dni przyjmuje tylko tabletki anty. Czy jestem nadal odpowiednio chroniona przed ciążą$1Witam serdecznie. Z pewnością ochrona antykoncepcyjna została zachwiana. Rzeczywiście odstęp miedzy ataraksem a tabletką powinien wynosić ok. 4 godzin. Proponuję ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Oczekiwanie na miesiączkę po odstawieniu plastrów antykoncepcyjnych

Witam\! Mam 20 lat, uzywalam 2 miesiace plastrow antykoncepcyjnych Evra, ale musialam je odstawic z powodow zdrowotnych. Miesiaczki dostalam 18 sierpnia i kochalam sie z chlopakiem 24 i 28 sierpnia ale z zabezpieczeniem. Okresu powinnam dostac 14 wrzesnia a mam takie lekkie plamienie, czuje bol podbrzusza i mam twarde piersi. Prosze mi powiedziec czy to normalne czy moge byc w ciazy\?Witam serdecznie. Jeżeli podczas stosunków nie doszło do ubocznych zdarzeń to prezerwatywa zwykle \( bo w 97%\) chroni przed ciążą. Objawy ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Stosowanie tabletek antykoncepcyjnych po miesiączce wywołaną luteiną a ryzyko ciąży

miesiączkę dostałam we wtorek wieczorem ok godz 21 wywołana luteina. Tabletkę anty wżiełam w środę rano o 7.00. pierwsze opakowanie. Od tego czasu biore tbletki regularnie. ale w sobote 4 dzen cyklu\)wydarzyła się taka sytuacja.Podczas pieszczot, mój partner mógł mieć na palcu znikomą ilość nasienie \(o ile miał\) i włożył tego palca do środka. byla to końcówka miesiączki w zasadzie to malutkie plamienie. wytrysk był po tym dotykaniu, ale mogło się coś z niego wydobyć wcześniej. Czy mozliwa ciaza ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny