Według najnowszych badań czekolada poprawia funkcje poznawcze

Dla większości osób czekolada jest tylko słodką przekąską, którą cenią głównie za smak. Naukowcy przekonują, że jej spożywanie może mieć również pozytywny wpływ na nasze funkcje poznawcze.

Zobacz film: "6 powodów, dla których jeszcze bardziej pokochasz czekoladę! Obejrzyj nasz film:"

W jednym z ostatnich przeglądów badań opublikowanych we "Frontiers in Nutrition" włoscy badacze przeanalizowali dostępną literaturę dotyczącą skutków intensywnego i długotrwałego stosowania katechin zawartych w kakao na różne dziedziny funkcji poznawczych.

Sprawdź też:

Parawan dekoracyjny - niebanalne rozwiązanie, które wzbogaci każde wnętrze

Co się dzieje z mózgiem do kilku godzin po zjedzeniu katechin kakaowych? I co się stanie, gdy utrzymasz dietę bogatą w te flawonoidy przez dłuższy okres?

Chociaż losowe, kontrolowane badania oceniające wpływ flawonoidów kakaowych są niewielkie, większość z nich wskazuje na ich korzystny wpływ na wydajność poznawczą człowieka. Uczestnicy wykazywali m.in. poprawę w zakresie pamięci roboczej i przetwarzaniu informacji.

U kobiet, które jadły czekoladę po bezsennej nocy, nie zaobserwowano obniżenia funkcji poznawczych (tzn. obniżenia dokładności w wykonywaniu zadań). Wyniki są więc obiecujące zwłaszcza dla osób, które często zarywają noce lub pracują na zmiany.

Wyniki zależały od długości i poziomu trudności wykonywanych testów poznawczych w celu zmierzenia wpływu spożycia kakao.

Czekolada
Czekolada [7 zdjęć]

W wyrobie czekoladopodobnym tłuszcz kakaowy zastąpiony jest innym tłuszczem roślinnym, np. olejem rzepakowym...

zobacz galerię

W badaniu skupiono się na wpływie stosunkowo długotrwałego spożycia flawonoidów kakaowych (od 5 dni do 3 miesięcy) u osób w podeszłym wieku. Ich zdolności poznawcze uległy poprawie. Duże znaczenie miały takie czynniki jak: uwaga, szybkość przetwarzania informacji, pamięć robocza i płynność werbalna.

Skutki te były jednak najbardziej zauważalne u starszych osób dorosłych z upośledzeniem pamięci początkowej lub innymi łagodnymi upośledzeniami funkcji poznawczych.

Valentina Socci i Michele Ferrara z Uniwersytetu L'Aquila we Włoszech uważają, że był to właśnie najbardziej nieoczekiwany i obiecujący wynik. Sugeruje to bowiem potencjał flawonoidów kakaowych w ochronie funkcji poznawczych.

Mają one też korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Mogą zwiększyć objętość krwi mózgowej w obrębie części hipokampu, który jest najbardziej narażony na zmiany związane z procesem starzenia.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Naukowcy sugerują, że regularne spożywanie kakao i czekolady może rzeczywiście mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie poznawcze. Istnieją jednak potencjalnie niekorzystne skutki spożywania kakao i czekolady. Są one związane z wartością kaloryczną czekolady i niektórymi związkami chemicznymi dodawanymi do kakao, np. kofeiną i teobrominą oraz różnymi innymi dodatkami do czekolady, jak cukier czy mleko.

Niemniej jednak naukowcy jako pierwsi wprowadzają w życie swoje wyniki i podkreślają, że ciemna czekolada jest bogatym źródłem flawonoidów. Warto ją jeść codziennie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!