Wesoła sałatka

Sałatce charakter nadaje połączenie szparagów i papryki. Smak wzbogacony jest o cebulę, która jest bogata w witaminy A, B i C. Poza tym jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego! Obok czosnku jest jednym z najzdrowszych i najwięcej dających ludzkiemu organizmowi warzyw.

Składniki:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Przygotowanie:

Szparagi umyj i odetnij niejadalne końcówki. Nalej do garnka wody, osól i doprowadź do wrzenia. Szparagi zwykle gotuje się w pęczkach w pozycji pionowej. Ugotuj warzywa do półtwardości (al dente). Wyjmij i osusz, po czym wrzuć do miski. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w kostkę, pozbywając się pestek. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Wrzuć wszystko do miski, wymieszaj i dodaj przyprawy (sól, pieprz i kolendrę). Polej składniki sosem pesto i wymieszaj.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 41,0 kcal
Białka 3,0 g
Tłuszcze 0,6 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 9,1 g
Błonnik 3,0 g
Witamina C 99,8 mg
Witamina A 365,6 µg

Komentarz:

Całości oryginalnego smaku warzywnej sałatki dopełnia sos pesto – typowy włoski sos, produkowany z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu,

Sałatka warzywna
Sałatka warzywna

Kolorowa, smaczna sałatka ze szparagami i papryką z pewnością ożywi stół i wzbogaci pod względem wartości...

zobacz galerię

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!