Wielkanocny stół w wersji fit

Żurek, jajka, mazurki – to tylko niektóre z tradycyjnych przysmaków, jakie trafiają na nasze stoły w święta wielkanocne. Z jednej strony trudno nam się oprzeć skosztowaniu tych wszystkich świątecznych smakołyków, z drugiej mamy świadomość, że wiosna to najlepszy czas na regenerację organizmu po zimie i zadbanie o szczupłą sylwetkę. Jak zatem spędzić święta, aby nie odmawiać sobie jedzeniowych przyjemności i jednocześnie nie mieć obaw, że wpłynie to niekorzystnie na nasze samopoczucie i wygląd? Okazuje się, że wystarczy kilka prostych zmian w świątecznym menu, aby nieco „odchudzić swoje święta”…

Polecane wideo:

Jak „przyprawić” święta?

Być może warto tym razem nieco urozmaicić swoje świąteczne menu i pokusić się o wzbogacenie smaku swoich potraw za pomocą różnych przypraw i ziół. Wiele z nich przyspiesza procesy trawienne oraz wspomaga pracę wątroby i oczyszczanie organizmu z toksycznych substancji. Przykładowo w szybszym trawieniu tłustych potraw może pomóc zastosowanie rozmarynu. Podobne działanie wykazuje również bazylia. Na niestrawność oraz zgagę znakomicie nadaje się lubczyk. Z kolei dodanie do wybranych dań majeranku, jałowca lub cynamonu skutecznie zapobiega pojawieniu się uciążliwych wzdęć. Procesy trawienne przyspieszają również m.in.: kolendra, imbir, gałka muszkatołowa oraz oregano.

Wiele przypraw pod wpływem wysokiej temperatury traci swój dobroczynny wpływ na organizm. Aby jak najdłużej zachować ich zdrowotne właściwości, warto więc dodawać je do potraw dopiero na sam koniec gotowania. Przed zastosowaniem najlepiej rozetrzeć je w dłoni, co spowoduje szybsze uwolnienie ich smaku i aromatu.

5 sposobów na jogurt grecki

Gęsta konsystencja jogurtu greckiego pozwala stosować go zamiast tłustej śmietany do zabielania zup i sosów, a także jako dressing do ulubionej sałaty....

Zamiast majonezu lub śmietany – jogurt naturalny

Wielkanoc bez jajek w majonezie? Większość z nas nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez tego jakże popularnego połączenia. Majonez stosujemy nie tylko jako dodatek do jajek, ale również dla podkreślenia smaku sałatek, mięsa, itp. Zapominamy o tym, że jedna łyżka majonezu to 166 kcal. Zanim więc po nią sięgniesz, pamiętaj, że aby spalić taką ilość kalorii, musisz np. prasować przez 38 minut…, a chyba nie o tym marzysz w święta… Poza tym większość produktów dostępnych na  półkach sklepowych jest pełna różnych konserwantów, barwników i stabilizatorów. Podobnie jest ze śmietaną wykorzystywaną jako dodatek do sosów, zup, itp. Jest ona źródłem dużej ilości tłuszczu. W dodatku przykładowo 1 łyżeczka śmietany 18% to 46 kcal.

Idealnym zamiennikiem może być jogurt naturalny. Dla porównania 1 łyżka (25 g) tego produktu zawiera tylko 15 kcal. Spożywanie jogurtu naturalnego to również wiele korzyści dla zdrowia. Jest on ceniony ze względu na swoje wartości odżywcze oraz lecznicze. Wpływa pozytywnie na florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym i tym samym ułatwia trawienie pokarmów, co w okresie świątecznym może mieć szczególne znaczenie. Miłośnicy majonezu, którym trudno może być zrezygnować z jego smaku, mogą zastosować połączenie majonezu i jogurtu w proporcji pół na pół. Tak przyrządzony sos dzięki swojemu delikatnemu smakowi stanowi znakomity dodatek zarówno do sałatek, jak i jajek faszerowanych.

Poznaj moc nowalijek

Sałatka jarzynowa to w wielu domach nieodłączny element świąt wielkanocnych. Niestety poprzez zawartość głównie ugotowanych warzyw nie dostarcza ona zbyt wielu wartości odżywczych. Z kolei wiosna to idealny czas, aby w twojej kuchni znalazło się miejsce dla nowalijek. Na świątecznym stole świetnie sprawdzą się lekkie, wiosenne sałatki z zawartością rzodkiewki, pomidorów, szczypiorku i rzeżuchy, koperku, itp. Takie kolorowe sałatki poza tym, że cieszą oko, są również źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych.

Nowalijki możemy również zastosować jako dodatek do innych potraw. Dobrym pomysłem jest zmiksowanie kilku ulubionych warzyw za pomocą blendera. Następnie wystarczy dodać niewielką ilość jogurtu i tak oto przygotowanym sosem można np. udekorować jajka faszerowane. Wybierając nowalijki, warto zwracać uwagę na ich wygląd. Jeżeli niektóre z nich mają żółte liście lub są nienaturalnych rozmiarów, może to oznaczać zbyt dużą kumulację związków azotowych, które są szkodliwe dla organizmu.

Co na półmisek z wędlinami?

Na świątecznym stole nie może zabraknąć półmisków z wędlinami. Jeżeli zależy ci na utrzymaniu nienagannej figury, to warto zrezygnować z jedzenia tłustych mięs i wędlin. Kotlet schabowy lepiej zastąpić np. filetem z kurczaka. Mięso wieprzowe ma bowiem aż pięć razy więcej tłuszczu niż potrawy z drobiu. Zamiast więc tradycyjnej szynki wieprzowej, warto sięgnąć po mniej kaloryczną szynkę drobiową. Powinniśmy unikać również jedzenia pasztetu, baleronu oraz boczku. Smażenie oraz pieczenie to wróg szczupłej sylwetki, dlatego przyrządzając mięso, warto wybierać gotowanie lub duszenie.

Jak nakazuje tradycja w wielkanocnym żurku musi się znaleźć biała kiełbasa. Trzeba pamiętać o tym, aby jej nie gotować, a jedynie parzć w wodzie pod przykryciem około pół godziny. Niektóra, szczególnie ta w gotowych opakowaniach, zawiera liczne ulepszacze. Jak zatem sprawdzić, czy kupiona przez nas kiełbasa nie zawiera środków konserwujących? Oczywiście możemy to zweryfikować, czytając etykietę umieszczoną na opakowaniu, ale zwróć również uwagę, czy po wyjęciu z wody nie będzie mieć koloru lekko różowego, zamiast szarego, może to oznaczać, że zawiera sól peklującą.

Mniej kaloryczne ciasta? To możliwe!

Przy wielkanocnym stole trudno się powstrzymać od zjedzenia słodkich przysmaków. Mazurki, babki, serniki kuszą swoim wyglądem i smakiem. Wszystkie te słodkości to jednak prawdziwe bomby kaloryczne. Dlatego warto sięgnąć po kilka prostych trików, które je delikatnie „odchudzą”. Zamiast cukru można zastosować stewię. To zdrowy oraz naturalny słodzik, który idealnie nadaje się zarówno do gotowania, jak i pieczenia. Stewia jest niemal bezkaloryczna i w dodatku słodsza od cukru. Zmielona stewia z odrobiną wody i soku z cytryny może także zastąpić z powodzeniem tradycyjny lukier do ciast.

Zamiast mąki pszennej lepiej poszukać jej zdrowszych zamienników. Do wypieków nadaje się również mąka orkiszowa, która jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zdrowszą alternatywą dla mąki pszennej mogą być także mąka gryczana, żytnia albo jęczmienna, które zawierają mniejszą ilość glutenu. Pasjonaci kulinariów i zdrowego odżywiania chętnie sięgają również po mąkę z fasoli, która z powodzeniem może być stosowana nie tylko do różnego rodzaju ciast, ale też zagęszczania zup i sosów. Jej zaletą jest delikatny smak oraz duża wartość odżywcza. Mąka ta jest źródłem m.in. błonnika, białka oraz magnezu i żelaza.

Hitem w kuchni jest ostatnio olej kokosowy, który może być doskonałym zamiennikiem masła oraz margaryny. Mówi się, że jest to jeden z najzdrowszych olejów występujących na świecie. Można go stosować do pieczenia, gotowania oraz smażenia. Idealnie podkreśla smak wszystkich potraw. Doskonale komponuje się z mięsem oraz sałatkami. Poza tym olej kokosowy ma wiele zdrowotnych korzyści: ułatwia wchłanianie witamin i minerałów, podnosi poziom dobrego cholesterolu oraz reguluje stężenie glukozy we krwi.

Dzięki kilku drobnym zmianom w świątecznym jadłospisie możemy nie tylko ochronić swój organizm przed zgubnym wpływem różnych produktów spożywczych, ale też zaskoczyć swoich bliskich świeżym spojrzeniem na wielkanocną kuchnię i jeszcze bardziej podkreślić wyjątkowość tych świąt.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywienie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Żywienie
Żywienie

Smażony ryż z warzywami

Smażony ryż z warzywami

Nieskomplikowana potrawa, której składniki tworzą zdrową, bogatą w witaminy i substancje odżywcze, południową przekąskę.

Żywienie

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zacznij dzień na zielono! Wszyscy doskonale wiemy, że najlepszym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia jest odżywcze, pyszne śniadanie. Bądźmy jednak szczerzy - nie zawsze mamy czas i ochotę, aby przygotować bladym świtem zbilansowany, wartościowy posiłek....

Żywienie

7 rzeczy, które jesz w niewłaściwy sposób

7 rzeczy, które jesz w niewłaściwy sposób

Przygotowywanie posiłków Ważne jest nie tylko to, co jesz, ale także to, jak przyrządzasz posiłki i w jakiej formie spożywasz każdy produkt. Okazuje się, że nawet popularne i dobrze znane składniki często przygotowujemy w niewłaściwy sposób. Marchew Jesienią...

Żywienie

Moc nasion chia

Moc nasion chia

Nasiona chia Uzdrawiające i odchudzające nasiona Chia.

Żywienie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Stany zapalne Pojawiający się w organizmie stan zapalny jest reakcją obronną. W ten sposób przyspieszony zostaje proces gojenia się, gdy jesteś chory lub ranny. Jednak jeżeli zapalenie się przedłuża, może mieć to bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie....

Żywienie

Kupuj tanio i zdrowo

Kupuj tanio i zdrowo

Coraz bardziej powszechne informacje na temat zbawiennego wpływu zdrowego odżywania na zdrowie i dobre samopoczucie sprawiają, że chcemy bardziej świadomie podchodzić do tego, co wrzucamy do koszyka w trakcie zakupów. Niektórzy z nas muszą jednak stanąć...

Żywienie

Syrop z zielonych szyszek sosny - właściwości, zastosowanie

Syrop z zielonych szyszek sosny - właściwości, zastosowanie

To bogactwo soli mineralnych oraz witaminy C. Działa napotnie, wykrztuśnie, wzmacnia odporność i jest bardzo smaczny. Syrop z zielonych szyszek sosny znany był już naszym babciom. Przygotuj go samodzielnie w swoim domu. ## Właściwości syropu z szyszek...

Żywienie

Jedzenie ostrych papryczek chilli przedłuża nasze życie

Konsumpcja dużych ilości **czerwonych ostrych papryczek chili** kojarzy się ze zmniejszeniem i opóźnieniem całkowitej śmiertelności, według najnowszych badań naukowych. Naukowcy z Larner College of Medicine na University of Vermont stwierdzili, że...

Żywienie

Woda gazowana może szkodzić zębom

Woda gazowana może szkodzić zębom

Zwolennicy wody gazowanej twierdzą, że lepiej od niegazowanej gasi pragnienie i dłużej pozostaje świeża. Ze względu na kwaskowatość i obecność dwutlenku węgla woda sodowa wzmaga apetyt oraz ułatwia (https://portal.abczdrowie.pl/przydatne-porady-zgaga-i-niestrawnosc)....