Wielkanocny stół w wersji fit - przyprawy, jogurt naturalny, nowalijki, mięso, ciasto

Żurek, jajka, mazurki – to tylko niektóre z tradycyjnych przysmaków, jakie trafiają na nasze stoły w święta wielkanocne. Z jednej strony trudno nam się oprzeć skosztowaniu tych wszystkich wielkanocnych smakołyków, z drugiej mamy świadomość, że wiosna to najlepszy czas na regenerację organizmu po zimie i zadbanie o szczupłą sylwetkę. Jak zatem spędzić Wielkanoc, aby nie odmawiać sobie jedzeniowych przyjemności i jednocześnie nie mieć obaw, że wpłynie to niekorzystnie na nasze samopoczucie i wygląd? Okazuje się, że wystarczy kilka prostych zmian w wielkanocnym menu, aby nieco „odchudzić swoje święta”…

1. Wielkanocny stół w wersji fit - przyprawy

Być może warto tym razem nieco urozmaicić swoje świąteczne menu i pokusić się o wzbogacenie smaku swoich potraw za pomocą różnych przypraw i ziół. Wiele z nich przyspiesza procesy trawienne oraz wspomaga pracę wątroby i oczyszczanie organizmu z toksycznych substancji. Przykładowo w szybszym trawieniu tłustych wielkanocnych potraw może pomóc zastosowanie rozmarynu. Podobne działanie wykazuje również bazylia. Na niestrawność oraz zgagę znakomicie nadaje się lubczyk. Z kolei dodanie do wybranych dań wielkanocnych majeranku, jałowca lub cynamonu skutecznie zapobiega pojawieniu się uciążliwych wzdęć. Procesy trawienne przyspieszają również m.in.: kolendra, imbir, gałka muszkatołowa oraz oregano.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

10 niedocenianych ziół i przypraw
10 niedocenianych ziół i przypraw [10 zdjęć]

Nasiona kolendry pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, dzięki stymulacji wydzielania insuliny. Czyni...

zobacz galerię

Wiele przypraw pod wpływem wysokiej temperatury traci swój dobroczynny wpływ na organizm. Aby jak najdłużej zachować ich zdrowotne właściwości, warto więc dodawać je do potraw dopiero na sam koniec gotowania. Przed zastosowaniem najlepiej rozetrzeć je w dłoni, co spowoduje szybsze uwolnienie ich smaku i aromatu.

Aby podkreślić smak wielkanocnych potraw, warto sięgnąć po różne zioła i przyprawy
Aby podkreślić smak wielkanocnych potraw, warto sięgnąć po różne zioła i przyprawy (Zdjęcie przypraw / Shutterstock)

2. Wielkanocny stół w wersji fit - jogurt naturalny

Wielkanoc bez jajek w majonezie? Większość z nas nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez tego jakże popularnego połączenia. Majonez stosujemy nie tylko jako dodatek do jajek, ale również dla podkreślenia smaku sałatek, mięsa, itp. Zapominamy o tym, że jedna łyżka majonezu to 166 kcal. Zanim więc po nią sięgniesz, pamiętaj, że aby spalić taką ilość kalorii, musisz np. prasować przez 38 minut…, a chyba nie o tym marzysz w święta wielkanocne… Poza tym większość produktów dostępnych na półkach sklepowych jest pełna różnych konserwantów, barwników i stabilizatorów. Podobnie jest ze śmietaną wykorzystywaną jako dodatek do sosów, zup, itp. Jest ona źródłem dużej ilości tłuszczu. W dodatku przykładowo 1 łyżeczka śmietany 18 proc. to 46 kcal.

Idealnym zamiennikiem może być jogurt naturalny. Dla porównania 1 łyżka (25 g) tego produktu zawiera tylko 15 kcal. Spożywanie jogurtu naturalnego to również wiele korzyści dla zdrowia. Jest on ceniony ze względu na swoje wartości odżywcze oraz lecznicze. Wpływa pozytywnie na florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym i tym samym ułatwia trawienie pokarmów, co w okresie wielkanocnym może mieć szczególne znaczenie. Miłośnicy majonezu, którym trudno może być zrezygnować z jego smaku, mogą zastosować połączenie majonezu i jogurtu w proporcji pół na pół. Tak przyrządzony sos dzięki swojemu delikatnemu smakowi stanowi znakomity dodatek zarówno do sałatek, jak i wielkanocnych jajek faszerowanych.

5 sposobów na jogurt grecki
5 sposobów na jogurt grecki [6 zdjęć]

Gęsta konsystencja jogurtu greckiego pozwala stosować go zamiast tłustej śmietany do zabielania zup i...

zobacz galerię

3. Wielkanocny stół w wersji fit - nowalijki

Sałatka jarzynowa to w wielu domach nieodłączny element świąt wielkanocnych. Niestety poprzez zawartość głównie ugotowanych warzyw nie dostarcza ona zbyt wielu wartości odżywczych. Z kolei wiosna to idealny czas, aby w twojej kuchni znalazło się miejsce dla nowalijek. Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzą się lekkie, wiosenne sałatki z zawartością rzodkiewki, pomidorów, szczypiorku i rzeżuchy, koperku, itp. Takie kolorowe sałatki poza tym, że cieszą oko, są również źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych.

Nowalijki możemy również zastosować jako dodatek do innych potraw. Dobrym pomysłem jest zmiksowanie kilku ulubionych warzyw za pomocą blendera. Następnie wystarczy dodać niewielką ilość jogurtu i tak oto przygotowanym sosem można np. udekorować jajka faszerowane. Wybierając nowalijki, warto zwracać uwagę na ich wygląd. Jeżeli niektóre z nich mają żółte liście lub są nienaturalnych rozmiarów, może to oznaczać zbyt dużą kumulację związków azotowych, które są szkodliwe dla organizmu.

4. Wielkanocny stół w wersji fit - mięso

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć półmisków z wędlinami. Jeżeli zależy ci na utrzymaniu nienagannej figury, to warto zrezygnować z jedzenia tłustych mięs i wędlin. Kotlet schabowy lepiej zastąpić np. filetem z kurczaka. Mięso wieprzowe ma bowiem aż pięć razy więcej tłuszczu niż potrawy z drobiu. Zamiast więc tradycyjnej szynki wieprzowej, warto sięgnąć po mniej kaloryczną szynkę drobiową. Powinniśmy unikać również jedzenia pasztetu, baleronu oraz boczku. Smażenie oraz pieczenie to wróg szczupłej sylwetki, dlatego przyrządzając mięso, warto wybierać gotowanie lub duszenie.

W wielkanocnym żurku nie może zabraknąć kiełbasy
W wielkanocnym żurku nie może zabraknąć kiełbasy (Zdjęcie / Shutterstock)

Jak nakazuje tradycja w wielkanocnym żurku musi się znaleźć biała kiełbasa. Trzeba pamiętać o tym, aby jej nie gotować, a jedynie parzyć w wodzie pod przykryciem około pół godziny. Niektóra, szczególnie ta w gotowych opakowaniach, zawiera liczne ulepszacze. Jak zatem sprawdzić, czy kupiona przez nas kiełbasa nie zawiera środków konserwujących? Oczywiście możemy to zweryfikować, czytając etykietę umieszczoną na opakowaniu, ale zwróć również uwagę, czy po wyjęciu z wody nie będzie mieć koloru lekko różowego, zamiast szarego, może to oznaczać, że zawiera sól peklującą.

5. Wielkanocny stół w wersji fit - ciasto

Przy wielkanocnym stole trudno się powstrzymać od zjedzenia słodkich przysmaków. Mazurki, babki, serniki kuszą swoim wyglądem i smakiem. Wszystkie te wielkanocne słodkości to jednak prawdziwe bomby kaloryczne. Dlatego warto sięgnąć po kilka prostych trików, które je delikatnie „odchudzą”. Zamiast cukru można zastosować stewię. To zdrowy oraz naturalny słodzik, który idealnie nadaje się zarówno do gotowania, jak i pieczenia. Stewia jest niemal bezkaloryczna i w dodatku słodsza od cukru. Zmielona stewia z odrobiną wody i soku z cytryny może także zastąpić z powodzeniem tradycyjny lukier do ciast.

8 sposobów na zwalczenie uzależnienia od słodyczy
8 sposobów na zwalczenie uzależnienia od słodyczy [9 zdjęć]

Smak cukru sprawia, że w organizmie wytwarzają się endorfiny, które nas relaksują i wytwarzają naturalne...

zobacz galerię

Zamiast mąki pszennej lepiej poszukać jej zdrowszych zamienników. Do wypieków nadaje się również mąka orkiszowa, która jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zdrowszą alternatywą dla mąki pszennej mogą być także mąka gryczana, żytnia albo jęczmienna, które zawierają mniejszą ilość glutenu. Pasjonaci kulinariów i zdrowego odżywiania chętnie sięgają również po mąkę z fasoli, która z powodzeniem może być stosowana nie tylko do różnego rodzaju ciast, ale też zagęszczania zup i sosów. Jej zaletą jest delikatny smak oraz duża wartość odżywcza. Mąka ta jest źródłem m.in. błonnika, białka oraz magnezu i żelaza.

Zamieniając tradycyjny cukier na stewię lub ksylitol, możemy nieco odchudzić wielkanocne wypieki
Zamieniając tradycyjny cukier na stewię lub ksylitol, możemy nieco odchudzić wielkanocne wypieki (Wielkanocne ciastka / Shutterstock)

Hitem w kuchni jest ostatnio olej kokosowy, który może być doskonałym zamiennikiem masła oraz margaryny. Mówi się, że jest to jeden z najzdrowszych olejów występujących na świecie. Można go stosować do pieczenia, gotowania oraz smażenia. Idealnie podkreśla smak wszystkich potraw. Doskonale komponuje się z mięsem oraz sałatkami. Poza tym olej kokosowy ma wiele zdrowotnych korzyści: ułatwia wchłanianie witamin i minerałów, podnosi poziom dobrego cholesterolu oraz reguluje stężenie glukozy we krwi.

Dzięki kilku drobnym zmianom w wielkanocnym jadłospisie możemy nie tylko ochronić swój organizm przed zgubnym wpływem różnych produktów spożywczych, ale też zaskoczyć swoich bliskich świeżym spojrzeniem na wielkanocną kuchnię i jeszcze bardziej podkreślić wyjątkowość tych świąt.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!