Przejdź na WP

Potrawy wielkanocne – jajka, sałatki, ciasta, zupy

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań. Na świątecznym stole królują najróżniejsze potrawy wielkanocne. W świętach wielkanocnych oczywiście nie może zabraknąć jajek, które podaje się pod różną postacią. Jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne? Jakie nowości możemy wprowadzic na wielkanocny stół?

Zobacz film: "Tarta wielkanocna z białą kiełbasą i mozzarellą"

spis treści

1. Potrawy wielkanocne - tradycja

Potrawy wielkanocne są bardzo tradycyjne, choć pojawia się coraz więcej wariacji na temat tradycyjnych składników. Wyjątkowe właściwości smakowe przypisuje się chrzanowi, ćwikle, majonezowi, pieprzu i soli jako symbolicznych dodatków urozmaicających wielkanocne potrawy. Wielkanocne wypieki jak np. babka czy sernik to obowiązkowe słodkości do uroczystych, wielkanocnych kaw i herbat.

2. Potrawy wielkanocne – jajka

Jajka wielkanocne – to ich nie może zabraknąć podczas tych wyjątkowych świąt! Przede wszystkim są niezwykle proste i szybkie do przygotowania, ale również stanowią piękną ozdobę wielkanocnego stołu. Jajka wielkanocne oprócz ich standardowej formy przygotowania coraz częściej królują w postaci jajek faszerowanych. Można je przygotować na tyle sposobów, ile ma się tylko pomysłów. Poniżej zaprezentowano kilka.

2.1. Potrawy wielkanocne - Jajka faszerowane ze szpinakiem

Szpinak smaży się na oleju z ząbkiem czosnku, należy to doprawić solą oraz pieprzem. Następnie szpinak, łyżkę majonezu i żółtka jajek miksuje się na gładką masę. Białka nadziewane farszem i ich zwieńczenie dekoracją listkiem bazylii.

2.2. Potrawy wielkanocne - Jajka faszerowane z chrzanem

Z ugotowanych, przekrojonych na pół jajek należy delikatnie wyjąć żółtka. Do żółtek dodaje się dwie łyżeczki chrzanu, łyżkę majonezu i łyżkę musztardy. Całość miksuje się na gładką pastę, którą do smaku należy doprawić solą i pieprzem. Powstałą pastę należy przełożyć do dziurek po żółtkach powstałych w białku. Potrawę wielkanocną w postaci „chrzanowych jajek” zaleca się udekorować koperkiem.

Nadziewane jajka
Nadziewane jajka

Świetnym pomysłem na elegancką i smaczną przystawkę są faszerowane warzywami lub pastą jajka.

zobacz galerię

2.3. Potrawy wielkanocne - Szkockie jajka

To fenomen wielkanocnych potraw. Należy ugotować jajka na twardo a następnie je obrać. Kolejno zetrzeć na tarce cebulę i wymieszać ją z mięsem mielonym, jednym surowym jajkiem i trzema łyżkami bułki tartej. Do smaku można przyprawić solą, pieprzem oraz musztardą. Każde z jajek obkłada się cienką warstwą masy mięsnej.

Następnie taką potrawę wielkanocną jaką są jajka w mięsie należy obtoczyć w mące i zanurzać w roztrzepanym jajku, a kolejno w bułce tartej. Na rozgrzanej tłuszczem patelni smaży się jajka po ok. 8 minut.

3. Potrawy wielkanocne – sałatki

Wielkanocne sałatki rozkochują się razem z majonezem. Na świątecznym stole króluje najczęściej sałatka jarzynowa. Warto jednak pamiętać o tym, że zajadanie się majonezem tym bardziej w obliczu pozostających na stole wielkanocnym słodkości nie zawsze prowadzi ku dobremu.

Dlatego ciekawą alternatywą dla tłustych sosów majonezowych jest rukola, idealnie pasująca do łososia i winogron. Można dodać ugotowane na twardo jajka przepiórcze.

Ciekawym rozwiązaniem jest także sałatka z roszponką, pomidoami koktajlowymi i gorgonzolą.

4. Potrawy wielkanocne – ciasta

Tradycyjne wielkanocne potrawy to również słodkości. Idealnie w wielkanocny klimat wpisuje się domowej roboty babka drożdżowa. Jeżeli chce się utrzymać dłużej świeżość babki polecane jest pieczenie jej w posmaku jogurtowym. Dzięki jogurtowi ciasto jest bardzo wilgotne.

Nie można zapomnieć o mazurku, wykwintnym i bogatym cieście. Zawarte w nim bakalie, dżemy, konfitury, czekolada i masa kajmakowa pozwala zająć mazurkowi pierwsze miejsce w najbardziej wykwintnych ciastach wielkanocnych.

Idealnie w magię świąt wielkanocnych wpisuje się niezawodny sernik, klasyczny gość na stole.

Zobacz także:

5. Potrawy wielkanocne – zupy

Na stole wielkanocnym w pierwszym wydaniu pojawia się żurek lub barszcz biały, który nie może obejść się bez jajek. Poleca się przygotowanie domowego zakwasu na żurek, gdyż wtedy zupa smakuje bardziej domowo. Wystarczy aby kilka dni przed przygotowaniem żurku nastawić zakwas, tj. wodę, mąkę żytnią, czosnek oraz kromkę razowego chleba. Pyszność gwarantowana!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy