Wina domowej roboty

Nie od dziś wiadomo, że wino spożywane w umiarze sprzyja zdrowiu. Jeden kieliszek wina dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn dziennie wystarczą, by zmniejszyć ryzyko zawału serca o 30-50%. Szczególnie zdrowe jest czerwone wino, które obniża poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu, i podwyższa poziom cholesterolu HDL, znanego jako „dobry” cholesterol. Ponadto napój ten zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi i zmniejsza uszkodzenia naczyń krwionośnych spowodowane działaniem złogów tłuszczu. Wino wzmacnia również kości i pomaga uniknąć choroby niedokrwiennej serca. Można kupić je w sklepie, ale warto spróbować zrobić je we własnym zakresie.

1. Wino truskawkowe

Mimo popularności wina sporządzonego z winogron, dużym zainteresowaniem cieszą się napoje na bazie innych owoców, na przykład truskawek. Wino truskawkowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Niezbędne składniki winato: 3,2 kg świeżych, umytych i pozbawionych szypułek truskawek, 11 litrów wrzącej wody, sok z jednej cytryny oraz 2,2 kg cukru. Truskawki należy wsypać do dużego ceramicznego garnka i zrobić z nich papkę. Owoce należy zalać gotującą się wodą, dodać sok z cytryny i szybko mieszać przez dwie minuty. Następnie należy zakryć garnek czystą płócienną szmatką i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Przez tydzień miesza się zawartość garnka codziennie. Po tygodniu należy odcedzić mieszankę i wyrzucić owocową papkę. Do uzyskanego płynu dodaje się cukier i dokładnie miesza, by go rozpuścić. Uzyskany słodki napój wlewa się z powrotem do umytego garnka i odstawia na tydzień, mieszając go raz dziennie. Po drugim tygodniu należy przelać napój do dużych, 3-litrowych, szklanych butelek na wino i luźno zakorkować. Butelki odstawia się na trzy miesiące w chłodne i ciemne miejsce. Gdy wino przestanie fermentować i będzie przejrzyste, należy przelać je do mniejszych butelek i szczelnie zamknąć. Po upływie minimum roku wino będzie nadawało się do spożycia. Uzyskana ilość wina powinna wystarczyć na 40 porcji trunku.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Wino jeżynowe

Dużą popularnością cieszy się również wino oparte na jeżynach. Do jego przyrządzenia potrzebne są następujące składniki: 7,5 litra świeżych jeżyn, 4,5 kg cukru oraz 17 litrów wody. Na początek należy wsypać cukier do dużego garnka i zagotować wodę. Następnie wodę dodaje się do cukru i dokładnie miesza, by cukier się rozpuścił. Do mieszanki należy wsypać jeżyny, zakryć całość czystą szmatką i dodatkowo uszczelnić sznurkiem. Garnek należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce na okres sześciu tygodni, by mieszanka mogła spokojnie fermentować. Co tydzień należy zamieszać całość, by składniki dobrze się połączyły. Po tym okresie wskazane jest odcedzenie płynu 2-3 razy, zabutelkowanie go i przechowywanie w chłodnym i ciemnym miejscu. Po około roku wino będzie nadawało się do wypicia.

Wino domowej roboty jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe, jeśli spożywamy je w umiarkowanej ilości. Warto wypróbować sprawdzone przepisy na wino i zrobić wrażenie na gościach, podejmując ich własnym trunkiem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!