Przejdź na WP

Wino i piwo zwiększają ryzyko udaru. Wystarczą niewielkie ilości

Wiele badań sugeruje, że picie niewielkich ilości alkoholu, szczególnie wina, może pozytywnie wpływać na zdrowie. Te założenia obalają naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego. Z ich badań wynika, że picie 1 kieliszka wina dziennie, zwiększa ryzyko udaru.

Zobacz film: "Alkohole, które wywołują największego kaca"

1. Regularne picie alkoholu jest szkodliwe

Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego przeanalizowali badania 500 tys. osób i odkryli związek między regularnym, umiarkowanym piciem alkoholu a zwiększeniem ryzyka udaru.

Rezygnacja z alkoholu zmieniła ich życie. Byli uzależnieni
Rezygnacja z alkoholu zmieniła ich życie. Byli uzależnieni [7 zdjęć]

Alkohol zbyt często towarzyszy nam w trakcie codziennych czynności. Lampka wina do obiadu, piwo wypite...

zobacz galerię

Według badań, picie jednego kieliszka wina lub kufla piwa dziennie, sprawia, że ryzyko udaru wzrasta w ciągu następnych 10 lat o 10 do 15 proc.

W przypadku osób, które wypijają 4 drinki dziennie, ryzyko to zwiększa się do 35 proc.

Przez lata eksperci twierdzili, że umiarkowane picie alkoholu jest korzystniejsze niż całkowita abstynencja. Według badaczy z Oksfordu, te założenia były błędne, ponieważ obejmowały osoby, które wcześniej nadużywały alkoholu lub osoby, które nie piły z powodu innych problemów zdrowotnych.

2. Nowe badania dotyczące alkoholu

Naukowcy z Oksfordu swoje badania wykonali w Chinach. 1/3 mieszkańców Chin ma genetyczną mutację, która powoduje, że zupełnie nie tolerują alkoholu. Nie są w stanie usunąć toksycznych produktów ubocznych alkoholu. Całkowici abstynenci stanowili jedną trzecią badanych. Pozostałe osoby mogły swobodnie spożywać alkohol.

Naukowcy zaobserwowali, że mężczyźni, którzy pili cztery drinki dziennie, czyli ok. pół butelki wina dziennie, byli bardziej narażeni na nadciśnienie i udary, niż osoby, które nie piły w ogóle. Kobiety, które brały udział w badaniu, piły zdecydowanie mniej, niezależnie od tego, czy były obarczone mutacją czy nie.

Wino i piwo zwiększają ryzyko udaru
Wino i piwo zwiększają ryzyko udaru (123rf.com)

Kierownik badań profesor Richard Peto tłumaczy, że nawet umiarkowane spożycie alkoholu zwiększa ryzyko udaru mózgu. Wyniki dotyczące zwiększenia ryzyka zawału serca były mniej wyraźne, dlatego potrzeba dalszych badań.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dowiedz się więcej:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy