Wiśniowy sok z owoców i liści

Czy piłaś kiedyś sok z liści wiśni? Jeśli nie, to może warto spróbować przepisu wegańskiego na sok wiśniowy z owoców i liści. Jest on alternatywą dla soków z wysoką zawartością cukru i konserwantów, które dostępne są w sklepach.

Składniki:

  • 30 sztuk wiśni,
  • 30 sztuk liści wiśni,
  • 3 szklanki wody,
  • 3/4 kg cukru,
  • sok z cytryny.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Sposób przygotowania:

Wymyj dokładnie liście i owoce wiśni. Gotuj je z trzema szklankami wody przez 10 minut. Po ugotowaniu, przecedź sok przez sitko. Dodaj do niego cukier i kwas wyciśnięty z cytryny. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Słoiki umyj i wyparz wrzątkiem. Następnie nalej do nich gorący sok. Zakręć i odwróć słoiki wieczkami na dół. Słoiki powinny się idealnie zassać – nie trzeba ich gotować.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 69,3
Białko 0,4 g
Tłuszcz 0,1 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 17,0 g
Błonnik 0,4 g
Witamina C 12,6 mg
Witamina A 49,2 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!