Trwa ładowanie...

Witamina B6 a koronawirus. Może znaleźć zastosowanie w łagodzeniu ciężkich powikłań u chorujących na COVID-19

Japońscy naukowcy twierdzą, że witamina B6 może ograniczyć najgroźniejsze powikłania obserwowane u pacjentów chorujących na COVID-19. Przypominają, że ma ona właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. - Jej niedobór, stwierdzany w wielu stanach chorobowych, ma wpływ na przebieg infekcji - wyjaśnia prof. Joanna Zajkowska, specjalista chorób zakaźnych.

Zobacz film: "Ile fal koronawirusa nas czeka? Prof. Szuster-Ciesielska odpowiada"

spis treści

1. Czy prawidłowy poziom wit. B6 może łagodzić przebieg COVID-19?

Japońscy naukowcy na łamach czasopisma "Frontiers in Nutrition" wskazują na właściwości wit. B6, która jak twierdzą, może znaleźć zastosowanie w łagodzeniu ciężkich powikłań u chorujących na COVID-19 i ochronić przed burzą cytokinową (cytokiny biorą udział w inicjowaniu stanu zapalnego).

Główna autorka opracowania, prof. Thanutchaporn Kumrungsee z Uniwersytetu w Hiroszimie, przypomina, że wit. B6 hamuje rozwój stanów zapalnych i łagodzi powikłania towarzyszące wielu chorobom przewlekłym, takim jak nadciśnienie czy cukrzyca. Tymczasem to właśnie osoby cierpiące na te choroby współistniejące są szczególnie narażone na ciężki przebieg i śmierć w przypadku zachorowania na COVID-19.

- Rola wit. B6 w procesach metabolicznych jest istotna. Jej niedobór, stwierdzany w wielu stanach chorobowych, ma wpływ na przebieg infekcji. Witaminę B6 podaje się m.in. w wielu chorobach neurologicznych, dlatego że poprawia metabolizm nerwów. Jest korzystna również, jeśli chodzi o funkcjonowanie komórek immunologicznych. To jest takie paliwo dla komórek, które poprawia ich funkcjonowanie - wyjaśnia prof. Joanna Zajkowska, specjalista chorób zakaźnych.

Aż 30 proc. zmarłych zakażonych koronawirusem to pacjenci chorujący na cukrzycę.

"Niedobór tej witaminy wiąże się z obniżeniem funkcji odpornościowej i większą podatnością na infekcje. Witamina B6 ma ścisły związek z układem odpornościowym. Jej poziom zawsze spada u osób z przewlekłymi stanami zapalnymi towarzyszącymi otyłości, cukrzycy, chorobom serca" - podkreśla prof. Thanutchaporn Kumrungsee z Uniwersytetu w Hiroszimie.

Czy prawidłowy poziom wit. B6 ma wpływ na przebieg COVID-19?
Czy prawidłowy poziom wit. B6 ma wpływ na przebieg COVID-19? (Getty Images)

2. Japońscy naukowcy: niski poziom wit. B6 zwiększa ryzyko udaru i zakrzepicy

"Niskie spożycie witaminy B6 zwiększa ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Natomiast jej suplementacja zmniejsza to ryzyko. Niskie poziomy witaminy B6 w osoczu są związane z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy, udaru i zakrzepicy" - podkreślą autorzy badań.

Zaburzenia krzepnięcia i zmiany naczyniowe są jednymi z najpoważniejszych zagrożeń związanych z COVID-19. Skrzepy krwi mogą blokować naczynia krwionośne.

U chorych może dojść m.in. do udaru i zmian zatorowo-zakrzepowych. Częstym powikłaniem jest też zatorowość płucna. Problemy mogą pojawić się w zasadzie na każdym etapie choroby, a ciężkie powikłania mogą dotknąć również osoby, które samo zakażenie przechodziły stosunkowo łagodnie.

Japończycy przypominają, że witamina B6 ma m.in. właściwości przeciwzakrzepowe, które potencjalnie mogłyby zniwelować groźne powikłania w przypadku zakażenia koronawirusem. Przynajmniej teoretycznie.

3. Prof. Zajkowska: Wyrównywanie niedoborów wit. B6 z pewnością jest korzystne, natomiast podawanie jej jako leku na COVID - nie

Prof. Joanna Zajkowska podchodzi do tych doniesień z rezerwą. Wit. B6 ma cenne właściwości, ale nie można ich przeceniać - tłumaczy ekspertka chorób zakaźnych.

- Wyrównywanie niedoborów wit. B6 z pewnością jest korzystne, natomiast podawanie jej jako leku na COVID - nie. Wit. B6 wpływa tylko na lepsze funkcjonowanie komórek biorących udział w procesie zapalnym, pomaga w zachodzeniu pewnych reakcji, bo taka jest rola witamin. Gdyby przeanalizować inne witaminy kluczowe w metabolizmie, to mogłyby być podobne spostrzeżenia - wyjaśnia ekspertka.

4. Czy warto suplementować witaminę B6?

Witamina B6 jest wchłaniana do organizmu z przewodu pokarmowego, a w związku z tym najlepiej dostarczać ją przez odpowiednią dietę. Dużą ilość tej witaminy zawierają produkty pełnoziarniste np. otręby, brązowy ryż, ryby (łosoś, dorsz) oraz owoce (banany, kiwi, pomarańcze).

Autorzy pracy przyznają, że brakuje badań klinicznych, które mogłyby potwierdzić korzyści związane z przyjmowaniem wit. B6. Ich zdaniem mogą one przynieść obiecujące dane.

"Po COVID-19 powinniśmy rozwinąć obszar żywienia związany z ochronną rolą składników odżywczych w przypadku zachorowań m.in. na zapalenie płuc i raka płuc" - pisze prof. Kumrungsee.

Jednak to nie wszystko.

"Oprócz mycia rąk, żywność i odżywianie są jednymi z pierwszych środków obrony przed infekcją COVID-19. Jedzenie jest naszym pierwszym lekarstwem, a kuchnia jest naszą pierwszą apteką" - dodaje badaczka. Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.