Trwa ładowanie...

Witamina D może chronić młodych przed rakiem jelita grubego. Najnowsze wyniki badań

Zwiększenie w diecie udziału pokarmów bogatych w witaminę D może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju raka jelita grubego lub polipów jelita grubego u osób przed 50. rokiem życia. Zdaniem badaczy dotyczy to jednak wyłącznie witaminy D dostarczanej organizmowi poprzez dietę.

Zobacz film: "Objawy raka jelita cienkiego"

spis treści

1. Witamina D może chronić przed nowotworem jelita grubego

Wyniki badania kohortowego ponad 94 tysięcy kobiet, opublikowane w "Gastroenerology", wskazały związek pomiędzy zwiększeniem udziału witaminy D w diecie a mniejszym ryzykiem rozwoju nowotworu jelita grubego lub polipów u osób przed 50. rokiem życia.

Rak jelita grubego dotyka coraz młodsze osoby
Rak jelita grubego dotyka coraz młodsze osoby (GettyImages)

Badanie, będące owocem pracy naukowców m.in. z bostońskiego Dana-Farber Cancer Institute oraz Harvard TH Chan School of Public Health, może uzasadnić konieczność zwiększenia ilości dostarczanej z pożywieniem witaminy D w celu profilaktyki nowotworów i stanów przedrakowych końcowego odcinka układu pokarmowego.

Badacze zwrócili uwagę na to, że od dłuższego czasu nowotwory jelita grubego diagnozowane są u coraz młodszych osób, podczas gdy przez dekady uznawano, że głównym czynnikiem ryzyka w przypadku tego nowotworu jest wiek powyżej 50. roku życia.

Współautor badań, dr Kimmie Ng, i pozostali badacze odnotowali, że od kilkudziesięciu lat spada systematycznie spożycie produktów bogatych w witaminę D: jaj, grzybów, ryb czy mleka. Zauważyli również rosnący problem niedoboru witaminy D w kolejnych pokoleniach.

Te obserwacje zrodziły pytanie o to, czy niedobory w diecie mogą być przyczyną występowania nowotworów jelita grubego u coraz młodszych osób.

"Odkryliśmy, że całkowite spożycie witaminy D wynoszące 300 j.m. dziennie lub więcej (mniej więcej tyle, co niewiele ponad 700 ml mleka) wiązało się z około 50 proc. niższym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego" – tłumaczyli autorzy badań.

2. Witamina D w diecie

Analiza danych na podstawie kwestionariuszy, które wypełniały ankietowane pielęgniarki, będące uczestniczkami badania, pokazały, że istnieje związek pomiędzy zwiększeniem podaży witaminy D w diecie, a mniejszym ryzkiem nowotworu i polipów jelita grubego. Dotyczyło to jednak osób przed 50. rokiem życia – w późniejszym wieku badacze nie odnotowali takiej korelacji i nie są w stanie ocenić, z czego może to wynikać.

Badacze podkreślili, że zmniejszone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego czy pojawienie się polipów zaobserwowali tylko w przypadku tych uczestników projektu, u których zwiększona została podaż witaminy D przez odpowiednią dietę – zwłaszcza nabiał – a nie przez suplementy.

Obecnie przyjmuje się, że dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na witaminę D w 20 proc., podczas gdy 80. proc. powinno pochodzić z syntezy skórnej, do której dochodzi wskutek ekspozycji na słońce. Ponieważ m.in. warunki klimatyczne utrudniają podaż witaminy D na właściwym poziomie, lekarze zalecają także suplementację tego prohormonu, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza