Witaminy na poprawę odporności

Witaminy i minerały sprawiają, że nasz organizm wzmacnia swoją odporność. Jest to szczególnie ważne w trakcie zmiany pór roku. Sezon jesienno-zimowy przynosi apatię i przemęczenie. Nasze funkcjonowanie możemy poprawić dzięki diecie bogatej w owoce i warzywa. Jakie witaminy i składniki mineralne należy uwzględnić w codziennym menu?

1. Witaminy wzmacniające odporność

  • Witamina A

Znajdziesz ją w wątróbce wieprzowej i drobiowej, maśle, jajach, tranie, śmietanie, żółtym serze, mleku i marchwi. Witamina A wpływa na zwiększenie ilości wytwarzanych ciał odpornościowych, a także na prawidłową czynność tkanki nabłonkowej. Chroni organizm przed infekcjami, szczególnie dróg oddechowych. Skraca czas trwania chorób i zabezpiecza nabłonek skóry. Pomaga w leczeniu trądziku, rozedmy płuc i nadczynności tarczycy.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Jak należy dbać o układ odpornościowy?
Jak należy dbać o układ odpornościowy?

Układ odpornościowy chroni organizm przed atakiem drobnoustrojów. Mechanizmy obronne zapewniają naturalną...

zobacz galerię

Działa najskuteczniej, gdy jest podawana razem z witaminą B, witaminą D, wapniem i fosforem.

  • Witamina B6

Jej źródłem są drożdże piwne, otręby pszenne, kiełki pszenicy, nasiona roślin strączkowatych, orzechy, soja, melon, kapusta, jajka, nerki i mięso wieprzowe. Witamina B6 korzystnie wpływa na układ nerwowy, ponieważ bierze udział w tworzeniu hormonów adrenaliny i serotoniny. O jej dostarczenie organizmowi powinny zadbać osoby, które stosują środki antykoncepcyjne i są na diecie białkowej. Jej obecność jest bezwzględnie konieczna do produkcji przeciwciał i czerwonych ciałek krwi.

  • Witamina C

Chyba najbardziej znana, często stosowana na wzmocnienie odporności. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i innych toksyn. Znajduje się w owocach dzikiej róży, cytrusach, natce pietruszki, kapuście, papryce, pomidorach, czarnej porzeczce, kalafiorze, brokułach. Witamina C w dużym stopniu wpływa na tworzenie kolagenu, który odgrywa ważną rolę w procesie wzrostu i odnowy komórek, tkanek, naczyń krwionośnych, dziąseł, kości i zębów. Pomaga we wchłanianiu żelaza. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje u palaczy papierosów i ludzi w podeszłym wieku, a także w sezonie jesienno-zimowym, gdy łatwo o przeziębienie czy grypę.

  • Witamina E

Bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy. To silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed szkodliwymi substancjami. Jej źródłem są nasiona słonecznika, kiełki i zarodki pszenicy, soja, szpinak, brukselka, gruboziarniste pieczywo, orzechy laskowe, olej słonecznikowy i rzepakowy. Kobiety w ciąży, matki karmiące, panie w okresie menopauzy oraz przyjmujące środki antykoncepcyjne lub inne hormony, powinny uzupełniać dietę witaminą E. Jest ona jednym z czynników hamujących proces starzenia się komórek.

  • Witamina PP

Niacyna znajduje się w chudym mięsie, drobiu, rybach, drożdżach, roślinach strączkowych, otrębach pszennych, awokado, figach i śliwkach. Jest bardzo ważna dla naszego organizmu, ponieważ reguluje układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu. Jest jedną z nielicznych witamin nieulegających zmianom, pomimo procesów przetwarzania i przechowywania żywności. Łagodzi biegunki i zapobiega zaburzeniom żołądkowo-jelitowym, zmniejsza bóle głowy, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.

2. Minerały na odporność

  • Żelazo

Jest bardzo ważnym składnikiem hemoglobiny, ponieważ odpowiada za transport i magazynowanie tlenu. Żelazo znajduje się w burakach, brukselce, szpinaku, szczypiorku, wątróbce wieprzowej, nerkach i sercu wołowym, czerwonym mięsie, jajach, ostrygach, natce pietruszki, orzechach, fasolce, owsiance. Ludzie wypijający duże ilości kawy lub herbaty powinni być świadomi, że zawarte w tych napojach substancje mogą utrudniać wchłanianie tego minerału. Zwiększa on odporność organizmu, zapobiega przemęczeniu i nadaje skórze zdrowy wygląd.

  • Magnez

Znany jest jako lekarstwo działające przeciwstresowo. Poprawia funkcjonowanie mózgu. Znajduje się w czekoladzie, kakao, kaszy gryczanej, bananach, migdałach, figach, orzechach, otrębach pszennych. Spożycie magnezu powinny zwiększyć osoby nadużywające alkoholu, odczuwające zmęczenie i wyczerpanie codzienną pracą oraz kobiety stosujące środki antykoncepcyjne. Pomaga zwalczać depresję, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i zapobiega chorobom serca.

  • Cynk

Chroni nas przed wolnymi rodnikami. Produkty bogate w ten minerał to kasza gryczana, orzechy, sery żółte. Cynk poprawia sprawność intelektualną, szczególnie u osób starszych. Jest składnikiem wielu enzymów i bierze udział w procesie mineralizacji kości i regeneracji tkanek. Wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego oraz utrzymuje prawidłowy stan cebulek włosowych, przyczyniając się do odbudowy włosów o naturalnie zdrowym, lśniącym wyglądzie. Niedobory tego pierwiastka wiążą się m.in. z występowaniem problemów dermatologicznych, spowolnieniem rozwoju mięśni.

Osłabienie organizmu może być wynikiem złej diety. Zdrowe odżywianie to przede wszystkim dostarczanie sobie niezbędnych witamin i minerałów. Zalicza się do nich także kwasy omega-3. Warto pić czerwone wino, owocowe i ziołowe herbaty, domowy sok z malin, ale też dobrze jest jeść miód. To zapewni nam odporność.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.