Witaminy na poprawę odporności

Witaminy i minerały sprawiają, że nasz organizm wzmacnia swoją odporność. Jest to szczególnie ważne w trakcie zmiany pór roku. Sezon jesienno-zimowy przynosi apatię i przemęczenie. Nasze funkcjonowanie możemy poprawić dzięki diecie bogatej w owoce i warzywa. Jakie witaminy i składniki mineralne należy uwzględnić w codziennym menu?

Witaminy wzmacniające odporność

  • Witamina A

Polecane wideo:

Znajdziesz ją w wątróbce wieprzowej i drobiowej, maśle, jajach, tranie, śmietanie, żółtym serze, mleku i marchwi. Witamina A wpływa na zwiększenie ilości wytwarzanych ciał odpornościowych, a także na prawidłową czynność tkanki nabłonkowej. Chroni organizm przed infekcjami, szczególnie dróg oddechowych. Skraca czas trwania chorób i zabezpiecza nabłonek skóry. Pomaga w leczeniu trądziku, rozedmy płuc i nadczynności tarczycy.

Jak należy dbać o układ odpornościowy?

Układ odpornościowy chroni organizm przed atakiem drobnoustrojów. Mechanizmy obronne zapewniają naturalną barierę przed grzybami, bakteriami oraz chorobami...

Działa najskuteczniej, gdy jest podawana razem z witaminą B, witaminą D, wapniem i fosforem.

  • Witamina B6

Jej źródłem są drożdże piwne, otręby pszenne, kiełki pszenicy, nasiona roślin strączkowatych, orzechy, soja, melon, kapusta, jajka, nerki i mięso wieprzowe. Witamina B6 korzystnie wpływa na układ nerwowy, ponieważ bierze udział w tworzeniu hormonów adrenaliny i serotoniny. O jej dostarczenie organizmowi powinny zadbać osoby, które stosują środki antykoncepcyjne i są na diecie białkowej. Jej obecność jest bezwzględnie konieczna do produkcji przeciwciał i czerwonych ciałek krwi.

  • Witamina C

Chyba najbardziej znana, często stosowana na wzmocnienie odporności. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i innych toksyn. Znajduje się w owocach dzikiej róży, cytrusach, natce pietruszki, kapuście, papryce, pomidorach, czarnej porzeczce, kalafiorze, brokułach. Witamina C w dużym stopniu wpływa na tworzenie kolagenu, który odgrywa ważną rolę w procesie wzrostu i odnowy komórek, tkanek, naczyń krwionośnych, dziąseł, kości i zębów. Pomaga we wchłanianiu żelaza. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje u palaczy papierosów i ludzi w podeszłym wieku, a także w sezonie jesienno-zimowym, gdy łatwo o przeziębienie czy grypę.

  • Witamina E

Bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy. To silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed szkodliwymi substancjami. Jej źródłem są nasiona słonecznika, kiełki i zarodki pszenicy, soja, szpinak, brukselka, gruboziarniste pieczywo, orzechy laskowe, olej słonecznikowy i rzepakowy. Kobiety w ciąży, matki karmiące, panie w okresie menopauzy oraz przyjmujące środki antykoncepcyjne lub inne hormony, powinny uzupełniać dietę witaminą E. Jest ona jednym z czynników hamujących proces starzenia się komórek.

  • Witamina PP

Niacyna znajduje się w chudym mięsie, drobiu, rybach, drożdżach, roślinach strączkowych, otrębach pszennych, awokado, figach i śliwkach. Jest bardzo ważna dla naszego organizmu, ponieważ reguluje układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu. Jest jedną z nielicznych witamin nieulegających zmianom, pomimo procesów przetwarzania i przechowywania żywności. Łagodzi biegunki i zapobiega zaburzeniom żołądkowo-jelitowym, zmniejsza bóle głowy, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Minerały na odporność

  • Żelazo

Jest bardzo ważnym składnikiem hemoglobiny, ponieważ odpowiada za transport i magazynowanie tlenu. Żelazo znajduje się w burakach, brukselce, szpinaku, szczypiorku, wątróbce wieprzowej, nerkach i sercu wołowym, czerwonym mięsie, jajach, ostrygach, natce pietruszki, orzechach, fasolce, owsiance. Ludzie wypijający duże ilości kawy lub herbaty powinni być świadomi, że zawarte w tych napojach substancje mogą utrudniać wchłanianie tego minerału. Zwiększa on odporność organizmu, zapobiega przemęczeniu i nadaje skórze zdrowy wygląd.

  • Magnez

Znany jest jako lekarstwo działające przeciwstresowo. Poprawia funkcjonowanie mózgu. Znajduje się w czekoladzie, kakao, kaszy gryczanej, bananach, migdałach, figach, orzechach, otrębach pszennych. Spożycie magnezu powinny zwiększyć osoby nadużywające alkoholu, odczuwające zmęczenie i wyczerpanie codzienną pracą oraz kobiety stosujące środki antykoncepcyjne. Pomaga zwalczać depresję, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i zapobiega chorobom serca.

  • Cynk

Chroni nas przed wolnymi rodnikami. Produkty bogate w ten minerał to kasza gryczana, orzechy, sery żółte. Cynk poprawia sprawność intelektualną, szczególnie u osób starszych. Jest składnikiem wielu enzymów i bierze udział w procesie mineralizacji kości i regeneracji tkanek. Wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego oraz utrzymuje prawidłowy stan cebulek włosowych, przyczyniając się do odbudowy włosów o naturalnie zdrowym, lśniącym wyglądzie. Niedobory tego pierwiastka wiążą się m.in. z występowaniem problemów dermatologicznych, spowolnieniem rozwoju mięśni.

Osłabienie organizmu może być wynikiem złej diety. Zdrowe odżywianie to przede wszystkim dostarczanie sobie niezbędnych witamin i minerałów. Zalicza się do nich także kwasy omega-3. Warto pić czerwone wino, owocowe i ziołowe herbaty, domowy sok z malin, ale też dobrze jest jeść miód. To zapewni nam odporność.

Małgorzata Kazbieruk, 2 miesiące temu

Składniki mineralne

Komentarze (5)
~Ania88
~Ania88 ponad rok temu

U mnie systematyczne branie samej witaminy C (tez postawiłam na gold vit c 1000) :) przyniosło bardzo fajnie efekty. Miałam praktycznie od zawsze problem z łapaniem kataru i przeziębień.. Praktycznie po przyjściu do domu zawsze był katar.. :/ nie sądziłam, że sama witamina C może zupełnie zniwelować ten problem :D Super się cieszę!

Odpowiedz
~Oliwia
~Oliwia ponad rok temu

Również głównie stawiam na witaminę C :) jest niedroga, nieszkodliwa a wręcz bardzo skuteczna. Ostatnio kupiłam gold vit C 1000, biorę regularnie i czuje się bardzo dobrze. Żadne przeziębienia mnie nie łapią :)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Joga

olaa1993 • ostatni post 2 dni temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Zapotrzebowanie na wapń Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem

Składniki mineralne

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Mleko niskotłuszczowe lub odtłuszczone Mleko to jeden z uniwersalnych sposobów, aby dostarczyć wapń organizmowi. Już jedna filiżanka to prawie 1/3 zalecanej dziennej dawki wapnia. Możesz jeść mleko z płatkami, używać go do zrobienia gorącego kakao albo...

Składniki mineralne

Zapylanie roślin

Zapylanie roślin

Warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i minerałów, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających zwierząt.

Składniki mineralne

Jedzenie bogate w potas

Jedzenie bogate w potas

Słodkie ziemniaki Słodkie ziemniaki znajdują się na szczycie rankingu produktów bogatych w potas. 100 gramów słodkiego ziemniaka to 118 kcal i 816 mg potasu, czyli jakieś 17% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Znajdziemy tu również błonnik, beta-karoten...

Składniki mineralne

Niedobór potasu

Niedobór potasu

natomiast u osób, które mają nadciśnienie, zażywają diuretyki, cierpią na zatrucie pokarmowe lub uprawiają aktywnie sport i nie uzupełniają tego składnika

Składniki mineralne

Chrom organiczny

Chrom to pierwiastek śladowy regulujący gospodarkę węglowodanową i lipidową w organizmie. Suplementacja diety chromem zalecana jest w cukrzycy oraz w chorobach układu krążenia (miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu). Ponadto wspomaga on odchudzanie...

Składniki mineralne

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających kwiaty zwierząt. Problem (...) w tym, że ilość naturalnych zapylaczy spada z dnia na dzień, co może zmniejszyć...

Składniki mineralne

Wapń w diecie dziecka

spożywczych. Na opakowaniach widnieje informacja, ile dziennego zapotrzebowania na dany składnik odżywczy można uzupełnić poprzez spożycie danego produktu

Składniki mineralne

Selen w organizmie

Selen w organizmie

Selen jest pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto ważne funkcje selenu. Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu. Ów enzym sprawia, że błony komórkowe...