Aronia - owoce, właściwości, badania, wzrok

Zjadanie owoców aronii, najlepiej codziennie, jest najlepszym rozwiązaniem, by mieć doskonałą figurę, zdrową cerę i zachować bystry umysł. Od dawna znane jest powiedzenie: „pokaż mi co jesz, a powiem ci kim jesteś”. Specjaliści od starzenia powiedzą ci dodatkowo, czy w wieku 40 lat będziesz wyglądać na 60. Częste jedzenie aronii pomoże ci wyglądać młodziej. Gdy nie masz takiej możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany z aronii.

Aronia - owoce w diecie

Starzenie się naszego organizmu związane jest z uszkodzeniem DNA, lipidów i białek, do czego dochodzi w związku z utlenianiem się i reakcjami rodnikowymi zachodzącymi w organizmie człowieka. Aby zdrowo wyglądać i być zdrowym, należy dostarczać swojemu organizmowi antyoksydanty. Najlepiej, byśmy spożywali je codziennie. Antyoksydanty to witaminy A, C, E oraz polifenole, inaczej nazywane bioflawonoidami. Najcenniejsze są antocyjany, czyli ciemno-czerwone barwniki, które występują w aronii, czarnej porzeczce, jagodach, jeżynach, malinach, żurawinie, wiśniach. Badania wykazały, że najwyższą zdolność antyoksydacyjną ma aronia.

Polecane wideo:

Aronia - składniki odżywcze

Aronia pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i Kanady. Jednak obecnie to w Polsce mamy największe plantacje aronii. W jej skład wchodzą taniny, którym zawdzięcza swój cierpki smak i antocyjany, które dają jej kolor. 100 g owoców to aż 1-2 g związków polifenolowych, a w tym 0,5 g antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci konfitur są dużo smaczniejsze, ale także dużo słodsze. Rozwiązaniem jest codzienne spożywanie suplementów diety – ekstraktu antocyjanów z aronii w kapsułkach.

Od dawna wiadomo, że działanie antyoksydacyjne ma także czerwone wino i zielona herbata. Tam, gdzie spożywa się dużo wina, np. na południu Francji, jest znacznie mniej zawałów serca niż tam, gdzie częściej do posiłku pije się np. piwo. Mimo tego bardziej zaleca się spożywanie ekstraktu antocyjanów z aronii, ponieważ wino zawiera również alkohol, a zielona herbata kofeinę.

Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, jedz dużo owoców (np. aronii) i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu czy stawów. Wielokrotne badania wykazały, że zawarte w owocach, np. w aroniach, związki polifenolowe mają bardzo korzystne działanie. Te z ekstraktu z aronii regenerują witaminę E, działają antyoksydacyjnie, więc przeciwdziałają miażdżycy, obniżają ciśnienie, hamują utlenianie LDL.

Aronia - badania owoców

Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Aronie hamowały wzrost komórek raka jelita grubego. Badania przeprowadzone na szczurach, w których karmiono je przez kilka miesięcy ekstraktem ze szpinaku, aronii i truskawek, a drugą grupę paszą bez antyoksydantów, wykazały, że wszystkie trzy ekstrakty korzystnie wpływały na pracę mózgu. Najsilniej działał ekstrakt z aronii, które zawierały antocyjany. Poprawiał on pamięć i procesy uczenia się. W związku z tym twierdzi się, że antocyjany mogą być stosowane w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych. Warto także pamiętać, że aronie w diecie poprawiają elastyczność naczyń, wzmacniają ich ściany, przez co mózg jest lepiej ukrwiony, reguluje się ciśnienie i polepsza wzrok.

Aronia - wpływ na wzrok

Duża ilość antyoksydantów w diecie może spowolnić procesy związane z utratą wzroku z powodu katarakty, jaskry lub degeneracji plamki żółtej. Badania wykazały poprawę widzenia u starszych osób albo spowolnienie zmian degeneracyjnych, gdy podawano im ekstrakt z aronii. U osób starszych, chorych na chorobę Parkinsona lub Alzheimera, z obniżoną odpornością, w stanach chronicznego zmęczenia zaobserwowano niski poziom antyoksydantów w surowicy krwi. Zapobieganie temu jest możliwe poprzez odpowiednie porcje warzyw i owoców w codziennej diecie, a zwłaszcza aronii.

Antocyjany zawarte w aronii pomagają w zachowaniu równowagi i przeciwdziałaniu reakcjom utleniania. Bardzo ważne jest, by stosować je profilaktycznie, im wcześniej, tym lepiej. W lecie można zajadać się świeżymi aroniami, a w zimie spożywać ekstrakty w kapsułkach lub pić sok z aronii.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

Owoce z „drzewa życia" Daktyle to owoce jednego z najstarszych drzew na świecie - palmy daktylowej. Są słodkie i pozytywnie wpływają na zdrowie, a (...) . Stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy i są polecane sportowcom....

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego. Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury. Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody...

Owoce

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

. Smaczne owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów. Źródło witaminy C Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem (...) w kuchni Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo - są mniej kwaśne i gorzkie...

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu (...) oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak. Oprócz dzikich gatunków,...

Owoce

Pestki moreli - lek na raka?

Pestki moreli - lek na raka?

Mały owoc - duże możliwości Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku której kryje się jeszcze mniejsza pestka. Za to z właściwościami o ogromnym znaczeniu. Zawarta w niej witamina B17 może...

Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.