Aronia - owoce, właściwości, badania, wzrok

Zjadanie owoców aronii, najlepiej codziennie, jest najlepszym rozwiązaniem, by mieć doskonałą figurę, zdrową cerę i zachować bystry umysł. Od dawna znane jest powiedzenie: „pokaż mi co jesz, a powiem ci kim jesteś”. Specjaliści od starzenia powiedzą ci dodatkowo, czy w wieku 40 lat będziesz wyglądać na 60. Częste jedzenie aronii pomoże ci wyglądać młodziej. Gdy nie masz takiej możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany z aronii.

Aronia - owoce w diecie

Starzenie się naszego organizmu związane jest z uszkodzeniem DNA, lipidów i białek, do czego dochodzi w związku z utlenianiem się i reakcjami rodnikowymi zachodzącymi w organizmie człowieka. Aby zdrowo wyglądać i być zdrowym, należy dostarczać swojemu organizmowi antyoksydanty. Najlepiej, byśmy spożywali je codziennie. Antyoksydanty to witaminy A, C, E oraz polifenole, inaczej nazywane bioflawonoidami. Najcenniejsze są antocyjany, czyli ciemno-czerwone barwniki, które występują w aronii, czarnej porzeczce, jagodach, jeżynach, malinach, żurawinie, wiśniach. Badania wykazały, że najwyższą zdolność antyoksydacyjną ma aronia.

Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka

Aronia - składniki odżywcze

Aronia pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i Kanady. Jednak obecnie to w Polsce mamy największe plantacje aronii. W jej skład wchodzą taniny, którym zawdzięcza swój cierpki smak i antocyjany, które dają jej kolor. 100 g owoców to aż 1-2 g związków polifenolowych, a w tym 0,5 g antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci konfitur są dużo smaczniejsze, ale także dużo słodsze. Rozwiązaniem jest codzienne spożywanie suplementów diety – ekstraktu antocyjanów z aronii w kapsułkach.

Od dawna wiadomo, że działanie antyoksydacyjne ma także czerwone wino i zielona herbata. Tam, gdzie spożywa się dużo wina, np. na południu Francji, jest znacznie mniej zawałów serca niż tam, gdzie częściej do posiłku pije się np. piwo. Mimo tego bardziej zaleca się spożywanie ekstraktu antocyjanów z aronii, ponieważ wino zawiera również alkohol, a zielona herbata kofeinę.

Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, jedz dużo owoców (np. aronii) i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu czy stawów. Wielokrotne badania wykazały, że zawarte w owocach, np. w aroniach, związki polifenolowe mają bardzo korzystne działanie. Te z ekstraktu z aronii regenerują witaminę E, działają antyoksydacyjnie, więc przeciwdziałają miażdżycy, obniżają ciśnienie, hamują utlenianie LDL.

Aronia - badania owoców

Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Aronie hamowały wzrost komórek raka jelita grubego. Badania przeprowadzone na szczurach, w których karmiono je przez kilka miesięcy ekstraktem ze szpinaku, aronii i truskawek, a drugą grupę paszą bez antyoksydantów, wykazały, że wszystkie trzy ekstrakty korzystnie wpływały na pracę mózgu. Najsilniej działał ekstrakt z aronii, które zawierały antocyjany. Poprawiał on pamięć i procesy uczenia się. W związku z tym twierdzi się, że antocyjany mogą być stosowane w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych. Warto także pamiętać, że aronie w diecie poprawiają elastyczność naczyń, wzmacniają ich ściany, przez co mózg jest lepiej ukrwiony, reguluje się ciśnienie i polepsza wzrok.

Aronia - wpływ na wzrok

Duża ilość antyoksydantów w diecie może spowolnić procesy związane z utratą wzroku z powodu katarakty, jaskry lub degeneracji plamki żółtej. Badania wykazały poprawę widzenia u starszych osób albo spowolnienie zmian degeneracyjnych, gdy podawano im ekstrakt z aronii. U osób starszych, chorych na chorobę Parkinsona lub Alzheimera, z obniżoną odpornością, w stanach chronicznego zmęczenia zaobserwowano niski poziom antyoksydantów w surowicy krwi. Zapobieganie temu jest możliwe poprzez odpowiednie porcje warzyw i owoców w codziennej diecie, a zwłaszcza aronii.

Antocyjany zawarte w aronii pomagają w zachowaniu równowagi i przeciwdziałaniu reakcjom utleniania. Bardzo ważne jest, by stosować je profilaktycznie, im wcześniej, tym lepiej. W lecie można zajadać się świeżymi aroniami, a w zimie spożywać ekstrakty w kapsułkach lub pić sok z aronii.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

się popularnością wśród ogrodników. Na dużą skalę uprawiają ją jednak w gospodarstwach, które owoce eksportują. Jagoda kamczacka to przede wszystkim (...) bogactwo substancji o działaniu antyutleniającym takich jak: polifenole, flawonoidy...

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

chorobach żołądka. Sprawź także: Czy warto jeść suszone owoce? Wzmacniają odporność organizmu Warzywne banany to bogactwo witaminy B6, niezbędnej (...) Owoce te powinny też wzbogacić dietę osób zmagających się z...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Owoce - żródło witamin, ale i cukru Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin (...) zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich...

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego. Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury. Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce? Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Właściwości dżakfruta

Właściwości dżakfruta

Największy owoc na świecie Dżakfrut (jackfruit), czyli owoc drzewa bochenkowego, pochodzi z Indii. Można go też spotkać w Tajlandii, Malezji, Bangladeszu, Nepalu, ale też w Brazylii czy Australii. Uważany jest za największy owoc na świecie - średnio waży...