Aronia - owoce, właściwości, badania, wzrok

Zjadanie owoców aronii, najlepiej codziennie, jest najlepszym rozwiązaniem, by mieć doskonałą figurę, zdrową cerę i zachować bystry umysł. Od dawna znane jest powiedzenie: „pokaż mi co jesz, a powiem ci kim jesteś”. Specjaliści od starzenia powiedzą ci dodatkowo, czy w wieku 40 lat będziesz wyglądać na 60. Częste jedzenie aronii pomoże ci wyglądać młodziej. Gdy nie masz takiej możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany z aronii.

Zobacz film: "Aronia - źródło antyoksydantów"

1. Aronia - owoce w diecie

Starzenie się naszego organizmu związane jest z uszkodzeniem DNA, lipidów i białek, do czego dochodzi w związku z utlenianiem się i reakcjami rodnikowymi zachodzącymi w organizmie człowieka. Aby zdrowo wyglądać i być zdrowym, należy dostarczać swojemu organizmowi przeciwutleniacze.

Najlepiej, byśmy spożywali je codziennie. Antyoksydanty to witaminy A, C, E oraz polifenole, inaczej nazywane bioflawonoidami. Najcenniejsze są antocyjany, czyli ciemno-czerwone barwniki, które występują w aronii, czarnej porzeczce, jagodach, jeżynach, malinach, żurawinie, wiśniach. Badania wykazały, że najwyższą zdolność antyoksydacyjną ma aronia.

2. Aronia - składniki odżywcze

Aronia pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i Kanady. Jednak obecnie to w Polsce mamy największe plantacje aronii. W jej skład wchodzą taniny, którym zawdzięcza swój cierpki smak i antocyjany, które dają jej kolor. 100 g owoców to aż 1-2 g związków polifenolowych, a w tym 0,5 g antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci konfitur są dużo smaczniejsze, ale także dużo słodsze. Rozwiązaniem jest codzienne spożywanie suplementów diety – ekstraktu antocyjanów z aronii w kapsułkach.

Zdrowotne soki po lupą - wybierz ten najlepszy dla siebie
Zdrowotne soki po lupą - wybierz ten najlepszy dla siebie [6 zdjęć]

Sezon jesienno - zimowy to czas kiedy organizm wymaga szczególnego traktowania - potrzebuje wzmocnienia,...

zobacz galerię

Od dawna wiadomo, że działanie antyoksydacyjne ma także czerwone wino i zielona herbata. Tam, gdzie spożywa się dużo wina, np. na południu Francji, jest znacznie mniej zawałów serca niż tam, gdzie częściej do posiłku pije się np. piwo. Mimo tego bardziej zaleca się spożywanie ekstraktu antocyjanów z aronii, ponieważ wino zawiera również alkohol, a zielona herbata kofeinę.

Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, jedz dużo owoców (np. aronii) i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu czy stawów. Wielokrotne badania wykazały, że zawarte w owocach, np. w aroniach, związki polifenolowe mają bardzo korzystne działanie. Te z ekstraktu z aronii regenerują witaminę E, działają antyoksydacyjnie, więc przeciwdziałają miażdżycy, obniżają ciśnienie, hamują utlenianie LDL.

3. Aronia - badania owoców

Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Aronie hamowały wzrost komórek raka jelita grubego. Badania przeprowadzone na szczurach, w których karmiono je przez kilka miesięcy ekstraktem ze szpinaku, aronii i truskawek, a drugą grupę paszą bez antyoksydantów, wykazały, że wszystkie trzy ekstrakty korzystnie wpływały na pracę mózgu.

Najsilniej działał ekstrakt z aronii, które zawierały antocyjany. Poprawiał on pamięć i procesy uczenia się. W związku z tym twierdzi się, że antocyjany mogą być stosowane w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych. Warto także pamiętać, że aronie w diecie poprawiają elastyczność naczyń, wzmacniają ich ściany, przez co mózg jest lepiej ukrwiony, reguluje się ciśnienie i polepsza wzrok.

Zobacz także:

4. Aronia - wpływ na wzrok

Duża ilość antyoksydantów w diecie może spowolnić procesy związane z utratą wzroku z powodu zaćmy, jaskry lub degeneracji plamki żółtej. Badania wykazały poprawę widzenia u starszych osób albo spowolnienie zmian degeneracyjnych, gdy podawano im ekstrakt z aronii. U osób starszych, chorych na chorobę Parkinsona lub Alzheimera, z obniżoną odpornością, w stanach chronicznego zmęczenia zaobserwowano niski poziom antyoksydantów w surowicy krwi. Zapobieganie temu jest możliwe poprzez odpowiednie porcje warzyw i owoców w codziennej diecie, a zwłaszcza aronii.

Antocyjany zawarte w aronii pomagają w zachowaniu równowagi i przeciwdziałaniu reakcjom utleniania. Bardzo ważne jest, by stosować je profilaktycznie, im wcześniej, tym lepiej. W lecie można zajadać się świeżymi aroniami, a w zimie spożywać aronię w kapsułkach lub pić sok z aronii.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!