Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości aronii

Zjadanie owoców aronii, najlepiej codziennie, jest najlepszym rozwiązaniem, by mieć doskonałą figurę, zdrową cerę i zachować bystry umysł. Od dawna znane jest powiedzenie: „pokaż mi co jesz, a powiem ci kim jesteś”. Specjaliści od starzenia powiedzą ci dodatkowo, czy w wieku 40 lat będziesz wyglądać na 60. Częste jedzenie aronii pomoże ci wyglądać młodziej. Gdy nie masz takiej możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany aroniowe.

1. Owoce w diecie

Starzenie się naszego organizmu związane jest z uszkodzeniem DNA, lipidów i białek, do czego dochodzi w związku z utlenianiem się i reakcjami rodnikowymi zachodzącymi w organizmie człowieka. Aby zdrowo wyglądać i być zdrowym, należy dostarczać swojemu organizmowi antyoksydanty. Najlepiej, byśmy spożywali je codziennie. Antyoksydanty to witaminy A, C, E oraz polifenole, inaczej nazywane bioflawonoidami. Najcenniejsze są antocyjany, czyli ciemno-czerwone barwniki, które występują w aronii, czarnej porzeczce, jagodach, jeżynach, malinach, żurawinie, wiśniach. Badania wykazały, że najwyższą zdolność antyoksydacyjną ma aronia.

2. Składniki odżywcze aronii

Aronia pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i Kanady. Jednak obecnie to w Polsce mamy jej największe plantacje. W jej skład wchodzą taniny, którym zawdzięcza swój cierpki smak i antocyjany, które dają jej kolor. 100 g owoców to aż 1-2 g związków polifenolowych, a w tym 0,5 g antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci konfitur są dużo smaczniejsze, ale także dużo słodsze. Rozwiązaniem jest codzienne spożywanie suplementów diety – ekstraktu antocyjanów aroniowych w kapsułkach.

Od dawna wiadomo, że działanie antyoksydacyjne ma także czerwone wino i zielona herbata. Tam, gdzie spożywa się dużo wina, np. na południu Francji, jest znacznie mniej zawałów serca niż tam, gdzie częściej do posiłku pije się np. piwo. Mimo tego bardziej zaleca się spożywanie ekstraktu antocyjanów aroniowych, ponieważ wino zawiera również alkohol, a zielona herbata kofeinę.

Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, jedz dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu czy stawów. Wielokrotne badania wykazały, że zawarte w owocach związki polifenolowe mają bardzo korzystne działanie. Te z ekstraktu z aronii regenerują witaminę E, działają antyoksydacyjnie, więc przeciwdziałają miażdżycy, obniżają ciśnienie, hamują utlenianie LDL.

3. Badania aronii

Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Te zdrowe owoce hamowały wzrost komórek raka jelita grubego. Badania przeprowadzone na szczurach, w których karmiono je przez kilka miesięcy ekstraktem ze szpinaku, czarnych jagód i truskawek, a drugą grupę paszą bez antyoksydantów, wykazały, że wszystkie trzy ekstrakty korzystnie wpływały na pracę mózgu. Najsilniej działał ekstrakt z czarnych jagód, który zawierał antocyjany. Poprawiał on pamięć i procesy uczenia się. W związku z tym twierdzi się, że antocyjany mogą być stosowane w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych. Warto także pamiętać, że te zdrowe owoce w diecie poprawiają elastyczność naczyń, wzmacniają ich ściany, przez co mózg jest lepiej ukrwiony, reguluje się ciśnienie i polepsza wzrok.

4. Aronia na wzrok

Duża ilość antyoksydantów w diecie może spowolnić procesy związane z utratą wzroku z powodu katarakty, jaskry lub degeneracji plamki żółtej. Badania wykazały poprawę widzenia u starszych osób albo spowolnienie zmian degeneracyjnych, gdy podawano im ekstrakt z aronii. U osób starszych, chorych na chorobę Parkinsona lub Alzheimera, z obniżoną odpornością, w stanach chronicznego zmęczenia zaobserwowano niski poziom antyoksydantów w surowicy krwi. Zapobieganie temu jest możliwe poprzez odpowiednie porcje warzyw i owoców w codziennej diecie, a zwłaszcza aronii.

Antocyjany aroniowe pomagają w zachowaniu równowagi i przeciwdziałaniu reakcjom utleniania. Bardzo ważne jest, by stosować je profilaktycznie, im wcześniej, tym lepiej. W lecie można zajadać się świeżymi owocami, a w zimie spożywać ekstrakty w kapsułkach lub pić sok z aronii.

Bożena Szalko,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości orzecha włoskiego

Właściwości orzecha włoskiego

(...) czy balsamów brązujących. Orzech włoski Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Jest to roślina, która ... w ciepłym klimacie. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach...

Owoce

Właściwości jagód

(...) w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są kwiaty i jagody. W dzikim bzie czarnym ... zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do...

Owoce

Właściwości malin

(...) Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki ... badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Przetwory z malin Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo ... i jamy ustnej. Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce ... odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of...

Owoce

Właściwości śliwek

Właściwości śliwek są wielorakie. Chcesz uregulować swoje trawienie? W łatwy sposób poprawić sobie humor? Jedz śliwki. Te niedoceniane na polskim rynku owoce są źródłem wielu wartości odżywczych oraz korzystnie wpływają na nasz organizm. Wybór mamy ogromny ... wykazują także działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Badania udowodniły, że zdrowe są nie tylko owoce, ale również kora ... . Najlepiej wybrać te, w których skórka przy szypułce marszczy się. Zanurzamy owoce we wrzątku na minutę, po czym rozkładamy na...

Owoce

7 niebywałych właściwości herbaty z mangostanu

7 niebywałych właściwości herbaty z mangostanu

(...) jedną z najlepszych dla zdrowia herbat. Jakie są jej właściwości? Zdrowe serce Owoce mangostanu są źródłem bardzo silnych ... zachować młody wygląd. Skuteczne odchudzanie Owoce mangostanu mają mało kalorii, ale za to dużo błonnika, dlatego polecane są ... wyzwaniem, ale suszone owoce możesz kupić przez Internet albo w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępne są również gotowe...

Owoce

Właściwości migdałów

Właściwości migdałów

Migdały są bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole. Dzięki unikalnej kompozycji migdały korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają...

Owoce

Właściwości oliwek

Właściwości oliwek

(...) oliwnego rosnącego w krajach basenu Morza Śródziemnego. Drzewko oliwne rośnie wolno, a pierwsze owoce pojawiają się dopiero po 10 ... drzew oliwkowych, których owoce mają charakterystyczny smak i zapach, dlatego też oliwa z oliwek może posiadać smak...

Owoce

Właściwości jabłek

Właściwości jabłek

(...) trawienie. To także dobre owoce na odchudzanie. To przecież żaden wysiłek, a słodka przyjemność, więc jedzmy je ze smakiem. Lobo ... i gniazda nasienne. Oczywiście nasionek nie zaczniemy jadać, ale warto skusić się na nieobrane owoce. W skórce jabłka znajdują się ... zawierają potas oraz żelazo. Te owoce w diecie działają moczopędnie, dzięki czemu mogą zmniejszać obrzęk nóg, oraz poprawiają pracę ... dostarcza jedynie 30-50 kcal, więc to dobre owoce na odchudzanie. Jednak i tu przyda się zdrowy rozsądek. Jabłko to dość słodki...

Owoce

Owoce leśne

(...) ich w lesie to czysta przyjemność. Te owoce dają niesamowity aromat lasu w twoim domu. Ich smak wzbogaca wiele potraw, a ponadto mają niezwykłe właściwości lecznicze oraz są źródłem witamin i minerałów. To także świetne owoce na odchudzanie. Właściwości poziomek ... . Takie smakują nam najbardziej. Niemowlakom można je podawać dopiero powyżej 1. roku życia, gdyż wcześniej mogą powodować alergię. Owoce ... to owoce leśne, które są równie smaczne jak poziomki i równie szybko się psują. Leśne odmiany owocują w lipcu i sierpniu oraz...

Owoce

Dlaczego warto jeść owoce?

Dlaczego warto jeść owoce?

(...) w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby ... owoców Owoce (kaloryczność w 100 g)Rodzaj owocu 0-40 kcal truskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz 41-50 kcal pomarańcza, brzoskwinia, jabłko 51-70 kcal ananas, winogrona 71-100 kcal banan Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane ... błonnika zawierają maliny (aż 7 g/100 g). Sporo magnezu dostarczają banany, dlatego (mimo wysokiej, jak na owoce,...