Przejdź na WP

Cynamon - przeciwwskazania, właściwości zdrowotne, przepisy

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw świata, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Ma intensywny smak i aromat, który jest szczególnie ceniony w okresie świątecznym. Cynamon podkreśla smak różnorodnych potraw, nie tylko deserów. Co to jest cynamon i czy zawiera kumarynę? Jakie są przeciwwskazania do stosowania cynamonu? Jakie właściwości lecznicze ma cynamon? Jakie dania można przygotować z użyciem tej przyprawy?

Zobacz film: "Woda z cynamonem – dlaczego warto ją pić?"

spis treści

1. Cynamon - co to jest?

Cynamon to zmielona kora cynamonowca, która jest używana jako przyprawa, szczególnie w okresie świątecznym.

Ma ciepły, słodki, korzenny i intensywny zapach. Olejek cynamonowy i nasiona cynamonowca również są wykorzystywane w kuchni, kosmetyce i medycynie.

2. Cynamon zawiera kumarynę?

Kumaryna to substancja zapachowa, przypominająca skoszone siano i wanilię. Ma właściwości uspokajające, przeciwobrzękowe i przeciwbólowe.

Może zniwelować bezsenność, kolki, zaparcia, problemy z oddawaniem moczu, a także rozluźnić mięśnie gładkie i prążkowane.

Niestety zbyt duża ilość kumaryny może mieć negatywny wpływ na wątrobę. Badania na szczurach i psach wykazały, że substancja powoduje krwotoki i problemy wątrobowe z żółtaczką.

Najwięcej kumaryny zawiera chiński cynamon kasja, a najmniej cynamon cejloński. Cynamonu chińskiego nie należy spożywać częściej niż raz w tygodniu, a dawka nie powinna przekraczać 0,1 mg na kilogram masy ciała.

Inne gatunki przyprawy można bezpiecznie spożywać w większych ilościach. Warto jednak wiedzieć, że cynamon kasja jest skręcony w pojedyncze, gładkie laski.

Ma ciemny kolor, nieco rdzawy lub czerwony, a smak nieprzyjemnym, piekący i cierpki. Cynamon cejloński z kolei zwija się z obu stron, jest dużo jaśniejszy, niemalże żółtobrązowy. W smaku jest o wiele bardziej delikatny, słodkawo-korzenny i lekko piekący.

Zobacz też:

3. Cynamon - przeciwwskazania

Cynamon to przyprawa ogólnodostępna, ale jej stosowanie nie zawsze jest stuprocentowo bezpieczne. Przeciwwskazania do stosowania cynamonu to:

Cynamon nakładany na skórę może wywołać podrażnienie i zaczerwienienie, szczególnie u dzieci. Należy obserwować reakcję organizmu i w razie potrzeby zaprzestać stosowania przyprawy.

4. Cynamon - właściwości zdrowotne

Cynamon to przyprawa o bardzo intensywnym smaku i zapachu. Kojarzy się przede wszystkim z okresem świąt i przygotowywaniem tradycyjnych ciast. Niewiele osób wie, że cynamon ma wpływ na zdrowie i warto wykorzystywać go częściej niż raz w roku.

Przyprawa zawiera wiele cennych związków, takich jak flawonole, flawony, izoflawony, katechiny oraz kwas elagowy, chlorogenowy, kawowy i ferulowy.

4.1. Cynamon a wzdęcia

Wiele osób cierpi na problemy żołądkowe, szczególnie po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku. Warto w takiej sytuacji dodać do potrawy cynamon, który redukuje wzdęcia i ułatwia trawienie.

Dzięki temu nie będą potrzebne tabletki czy krople żołądkowe, a przyprawa ponadto wzbogaci smak jedzenia.

4.2. Cynamon a grzybica

Cynamon wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Skutecznie zwalcza grzyby Candida, a nawet wszy. Chore miejsce wystarczy posmarować cynamonem wymieszanym z odrobiną wody lub łagodnym kremem.

Należy jednak pamiętać, że doustnie nie powinien być zażywany przez kobiety w ciąży ani przez osoby, które cierpią na wrzody żołądka lub jelit.

4.3. Cynamon na przeziębienie

Przyprawa może pomóc w pozbyciu się męczącego i długotrwałego przeziębienia. W czasie infekcji warto spożywać miksturę, uzyskaną po wymieszaniu łyżeczki miodu i 1/4 łyżeczki cynamonu.

Należy ją stosować dwa razy dziennie przez 3-4 dni. Składniki powinny znacząco przyspieszyć powrót do zdrowia i wzmocnić odporność organizmu.

4.4. Cynamon a odchudzanie

Cynamon to sprzymierzeniec walki z nadprogramowymi kilogramami. Przyprawa przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie pożywienia i pozytywnie wpływa na pracę nerek.

Dzięki temu organizm jest w stanie szybciej usunąć toksyny i ułatwia odchudzanie. Ponadto, cynamon jest dodawany do kremów wyszczuplających.

4.5. Cynamon a choroba Alzheimera i Parkinsona

W składzie cynamonu znajduje się benzoesan sodu, który jest powszechnie używany do konserwacji żywności.

Powstaje on w wyniku procesów metabolicznych w wątrobie, w takiej postaci wnika do mózgu i hamuje niszczenie białek ochronnych Parkin oraz DJ-1.

Przyprawa w ten sposób reguluje pracę neuroprzekaźników i sprawność psychoruchową u chorych na Parkinsona.

Każdy rodzaj ulega rozpadowi w ten sam sposób, ale cynamon cejlońskim jest najczystszą odmianą i może mieć najsilniejsze działanie.

4.6. Cynamon a bóle reumatyczne

Cynamon ma dobroczynny wpływ na bóle reumatyczne. Jest składnikiem większości maści rozgrzewających i przeciwbólowych, na przykład maści tygrysiej. Często jest też dodawany do mieszanek ziołowych na reumatyzm i choroby stawów.

4.7. Cynamon a trądzik

Za działanie i intensywny aromat przyprawy odpowiada olejek cynamonowy. Ma właściwości odkażające i antyoksydacyjne, które pozytywnie wpływają na skórę.

Wystarczy przygotować maseczkę cynamonową z łyżeczki cynamonu, odrobiny wody mineralnej, jogurtu, maślanki lub śmietany.

Mikstura powinna mieć półpłynną konsystencję, należy ją nadkładać na 5-10 minut, następnie zmyć ciepłą wodą i nałożyć ulubiony nawilżający lub łagodzący krem.

Maseczka sprawdzi się w przypadku cery trądzikowej, zniweluje ropne wypryski i rozjaśni przebarwienia. Ponadto, cynamon pomaga w walce z cellulitem, jest też stosowany do produkcji kremów, perfum i mokrych chusteczek.

4.8. Cynamon na pasożyty

Cynamon wykazuje działanie przeciwpasożytnicze, przez wiele lat był stosowany w przypadku świerzbu, wszy i pasożytów w układzie pokarmowym.

Przyprawę można też wykorzystać jako środek insektobójczy lub preparat, który zapobiega ukąszeniom komarów i odstrasza kleszcze.

Cudowna mikstura z dwóch składników – miodu i cynamonu
Cudowna mikstura z dwóch składników – miodu i cynamonu [7 zdjęć]

Miód to dar natury, który od wieków wykorzystywany był przez narody Bliskiego i Dalekiego Wschodu w leczeniu...

zobacz galerię

5. Cynamon w kuchni

Cynamon dodaje się do przetworów owocowych, kompotów i grzanego wina. Jest też podstawowym składnikiem kuchni indyjskiej.

W Polsce zazwyczaj przyprawę wykorzystuje się do deserów owocowych (zwłaszcza zawierających jabłka). Cynamon jest też dodawany do pączków, kołaczy miodowych oraz napojów rozgrzewających.

5.1. Jaglanka z cynamonem - przepis

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej,
  • szklanka wody,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 suszone daktyle,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka masła,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

Wodę i mleko wlewamy do garnka, następnie doprowadzamy do wrzenia. Daktyle siekamy na drobne kawałki, kaszę dwukrotnie płuczemy wrzątkiem i wsypujemy razem z daktylami do wrzącego płynu.

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Smażymy je na maśle, a gdy zmiękną dodajemy cynamon i przekładamy do gotowej kaszy.

5.2. Zupa krem z cynamonem - przepis

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm),
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Z pomarańczy wyciskamy sok z miąższem. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej drobno posiekaną cebulę.

Po chwili wsypujemy pokrojony imbir, marchewkę i pietruszkę, mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie wlewamy wodę i sok z pomarańczy.

Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec dodajemy cynamon i blendujemy zupę na gładki krem.

5.3. Kruche ciasteczka z cynamonem - przepis

Składniki:

  • 4 łyżki gęstego miodu,
  • 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej,
  • mąka do podsypywania ciasta,
  • 100 g twardego masła,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

Masło ścieramy na grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Dodajemy mąkę, jajko, miód i cynamon. Składniki wyrabiamy ręcznie do momentu, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.

Od czasu do czasu można je posypywać odrobiną mąki. Następnie z masy formujemy kulkę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Po upływie tego czasu usuwamy folię i wałkujemy ciasto na grubość 5-6 milimetrów i wykrywamy z niego ulubione kształty. Ciasteczka układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy przez 8 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.

5.4. Muffiny owsiane z cynamonem - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane),
  • 1 duże, słodkie jabłko,
  • 1 mała cukinia,
  • 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju rzepakowego,
  • 4 suszone daktyle,
  • 2 łyżki orzechów laskowych,
  • 1 kubek jogurtu naturalnego (bez mleka w proszku),
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

Jabłko i cukinię obieramy, ścieramy na grubych oczkach, a następnie wylewamy nadmiar soku. Daktyle i orzechy siekamy na drobne kawałki.

W misce łączymy mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W drugim naczyniu mieszamy jajka, jogurt, starte jabłko, cukinię, tłuszcz i daktyle. Przesypujemy suche składniki do mokrych i wyrabiamy ciasto łyżką lub mikserem.

Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i uzupełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut.

5.5. Naleśniki cynamonowe - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka cynamonu.
  • 4 łyżki białego sera,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka migdałów w proszku.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę i cynamon, wlewamy mleko oraz olej. Miksujemy składniki do momentu, aż nie będzie grudek. Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy je z obu stron.

Gotowe naleśniki smarujemy serem wymieszanym z miodem i migdałami. Zwijamy je w dowolny sposób i posypujemy cynamonem.

5.6. Pieczony indyk z cynamonem - przepis

Składniki:

  • 4 podudzia z indyka,
  • 4 duże marchewki,
  • 4 czerwone cebule,
  • 4 główki czosnku,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Obieramy marchew i cebulę, myjemy i kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa i przekrojone na pół główki czosnku.

Doprawiamy całość pieprzem, solą i skrapiamy oliwą. Na wierzchu układamy udźce z indyka, posypane solą, pieprzem i cynamonem. Dodajemy gałązki rozmaryny, polewamy potrawę miodem, przykrywamy i pieczemy przez 45-60 minut.

5.7. Sernik cynamonowy z galaretką - przepis

Składniki:

  • 200 g kruchych pierniczków,
  • 80 g masła,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 400 g kremowego serka,
  • 200 g śmietany 22%,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 3 pomarańcze,
  • galaretka pomarańczowa.

Przygotowanie:

Pierniczki wkładamy do torebki foliowej i kruszymy za pomocą tłuczka. Proszek przesypujemy do miski, wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 18 centymetrów i ugniatamy ją dokładnie na dnie i po bokach. Następnie naczynie umieszczamy w lodówce na minimum 20 minut.

Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach ciepłej wody. W misce miksujemy serek przez około 5 minut, dodajemy śmietanę, cukier i cynamon. Ubijamy składniki przez kilka minut do uzyskania puszystej masy.

Następnie wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na minimum pięć godzin. Galaretkę przygotowujemy według przepisu i studzimy. Na serniku układamy kawałki pomarańczy i zalewamy tężejącą galaretką.

6. Mielony cynamon - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 3 g (1 łyżeczka)
Wartość energetyczna 247 kcal 6,42 kcal
Białko 3,99 g 0,10 g
Węglowodany 80,6 g 2,10 g
Cukier 2,17 g 0,06 g
Błonnik 53,1 g 1,38 g
Tłuszcz 1,24 g 0,03 g
Tłuszcze nasycone 0,35 g 0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,25 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,07 g 0,00 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 3,80 mg 0,10 mg
Cynamon - przeciwwskazania, właściwości zdrowotne, przepisy
Cynamon - przeciwwskazania, właściwości zdrowotne, przepisy (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy