Gruszka - pochodzenie, właściwości, przepisy

Zdrowa dieta nie obędzie się bez owoców. Gruszki można stosować na odchudzanie, ale także jako część zdrowej, zbilansowanej diety ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Gruszki to owoce znane w Europie już od czasów prehistorycznych. O gruszkach pisał sam Homer w „Odysei”, a Juliusz Cezar zajmował się uprawą tego gatunku w swoim ogrodzie. Gruszki, oprócz swych walorów smakowych, ma wiele właściwości leczniczych. Między innymi gruszki wspomagają trawienie, przeciwdziałają zaparciom, obniżają ciśnienie krwi i przyspieszają gojenie się ran. Warto więc przyjrzeć się temu owocowi z bliska.

Polecane wideo:

Gruszka - pochodzenie

Gruszki do Europy przybyły ze starożytnej Persji. Na początku gruszki uprawiano tylko na terenie antycznej Grecji, skąd trafiły do Rzymu, gdzie stały się „gwiazdą ogrodów”. Mimo że gruszki były znane od tak dawna, w Zachodniej Europie wyhodowano je dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku. Nowe gatunki gruszki spowodowały jej znaczną popularyzację w całej Europie. Największymi plantacjami gruszki mogą poszczycić się Francuzi i Belgowie. To właśnie oni rozpoznali lecznicze właściwości gruszki. Z czasem owoc ten stał się również popularny w Polsce.

Grusza to niewielkie drzewo z rodziny różowatych. Najbardziej znanym gatunkiem gruszki jest grusza pospolita. Pierwotnie drzewa te występowały wyłącznie w strefie umiarkowanej Eurazji, nie sięgając tak daleko na północ jak jabłoń, ponieważ wymagania cieplne grusz są wyższe. Gatunków gruszek jest wiele, a ich systematyka nastręcza trudności. Odmiany gruszek bowiem łatwo się ze sobą krzyżują, tworząc liczne podgatunki. Szacuje się, że grusza zawiera od 30 do 60 gatunków. Podczas wielowiekowej uprawy wyselekcjonowano kilka tysięcy odmian gruszek.

Grusza to drzewo o wysmukłym kształcie, choć występują również krzewiaste odmiany gruszek. Pędy gruszek są zazwyczaj proste, sztywne, łukowato wygięte i lekko pokryte cieniami. Ich barwa jest zmienna: mogą być zielone, żółtawe, ciemnoczerwone lub brązowe. Liście gruszy są eliptyczne i wydłużone. To one stanowią podstawowe kryterium do oznaczania gatunków gruszek. Kwiaty gruszy zebrane są w baldachogrona, a płatki kwiatowe prawie zawsze mają biały kolor.

Owoce gruszy są często wydłużone, przy szypułce nieco stożkowate. W miąższu gruszki występują komórki kamienne. Skórka owocu jest dość gruba, ziarnista, w kolorze żółtym, zielonym lub brązowym, często ordzawiona. Grusze najlepiej rosną w siedliskach żyznych i ciepłych.

Gruszka - właściwości

Gruszki średniej wielkości mają około 60 kalorii, czyli jak na owoc, kalorii w gruszce jest bardzo niewiele. Dzięki małej zawartości kalorii, gruszki można stosować w diecie odchudzającej. Spośród wszystkich składników mineralnych gruszki zawierają najwięcej potasu. Gruszki bogate są jednak także w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszki to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Ponadto gruszki zawierają też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna być częstym składnikiem zdrowej diety. W miarę dojrzewania owoców ilość pektyn i kwasów owocowych maleje, rośnie zaś zawartość cukrów.

Lecznicze właściwości gruszek znano już od bardzo dawna. Ich spożywanie zalecano m.in. przy chorobach, którym towarzyszyła gorączka, w dolegliwościach trawiennych i przy zatruciach. Gruszka to bardzo zdrowy owoc i wbrew panującej opinii – nie jest ciężkostrawna. Mogą ją nawet jeść osoby z wrażliwym żołądkiem, a startą – można podawać niemowlętom. Kompot z gruszki powinny pić osoby ze stanami zapalnymi układu pokarmowego. Gruszka ma bowiem właściwości przeciwgorączkowe.

Miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom. Spożywane w większych ilościach gruszki mogą nawet wywodować biegunkę. Niektóre odmiany gruszek są cierpkie i mało soczyste, bo zawierają dużo garbników. Te gatunki zaleca się właśnie w leczeniu biegunek. Gruszka jako składnik zdrowej diety może również pomóc przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej i przy stanach zapalnych gruczołu krokowego. Sok z gruszek łagodnie obniża ciśnienie i uszczelnia naczynia włosowate. Natomiast napar ze świeżych gruszek stosowany w formie okładów przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń.

W medycynie ludowej napar z gruszek stosuje się przy przeziębieniach, bólach głowy, migrenie, uporczywym kaszlu i gorączce. Poza tym jedzenie gruszek zaleca się ludziom z nadciśnieniem tętniczym i problemami trawiennymi. W gruszkach występują bowiem komórki kamienne – twarde cząstki miąższu – które wspomagają perystaltykę jelit. Także ze względu na tę właściwość, gruszki to dobreowoce na odchudzanie.

Ze względu na obecność boru w gruszkach, ich spożywanie ma dobry wpływ na działanie naszego mózgu. Bor pobudza szare komórki do wytężonej pracy oraz poprawia koncentrację. Pierwiastek ten jest również odpowiedzialny za procesy związane z transportem wapnia w organizmie. Zapobiega ubytkom wapnia w kościach, dlatego dojrzałe gruszki powinny jak najczęściej gościć na stole osób narażonych na osteoporozę. Poza tym jako jeden z niewielu owoców gruszka zawiera jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy.

Gruszka - przepisy

Gruszki w kuchni można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Słodki posmak gruszki nadaje idealnie do deserów, jednak gruszki można wykorzystać również jako dodatek do mięsa. Gruszki doskonale komponują się np. z gorzką czekoladą.

Gruszki można również wykorzystać do przetworów. Przetwory z gruszek można wykorzystać potem np. do dań obiadowych. Najpopularniejszym rodzajem przetworów z gruszek są gruszki w occie. Do gruszek w occie można dodać np. goździki, czy cynamon, które dodadzą im smaku i aromatu. Gruszki w occie mogą stać się dodatkiem do dań mięsnych.

Komentarze (13)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

się popularnością wśród ogrodników. Na dużą skalę uprawiają ją jednak w gospodarstwach, które owoce eksportują. Jagoda kamczacka to przede wszystkim (...) bogactwo substancji o działaniu antyutleniającym takich jak: polifenole, flawonoidy...

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

chorobach żołądka. Sprawź także: Czy warto jeść suszone owoce? Wzmacniają odporność organizmu Warzywne banany to bogactwo witaminy B6, niezbędnej (...) Owoce te powinny też wzbogacić dietę osób zmagających się z...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Owoce - żródło witamin, ale i cukru Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin (...) zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich...

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego. Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury. Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce? Czerwone złoto Owoce dzikiej...