Właściwości mięsa strusiego

Mięso strusia posiada wysokie walory dietetyczne i odżywcze. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu.

Charakterystyka mięsa strusiego

Mięso strusie wykazuje wysoką wartość pod względem odżywczym. Jest niskokaloryczne, zawiera stosunkowo niewielką ilość cholesterolu oraz korzystny profil kwasów tłuszczowych. Średnia zawartość cholesterolu waha się od 35 do 68 mg/100 g mięsa. Pod tym względem mięso strusie jest zbliżone do mięsa indyczego. Zawiera znacznie mniej cholesterolu niż wieprzowina, wołowina czy baranina. Spośród mięs dostępnych na rynku to strusie charakteryzuje się najniższą zawartością tłuszczu (0,9 proc. w mięsie surowym). Jest ona znacznie niższa niż u kurcząt. Ponadto mięso strusie zawiera najwyższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – około 35 proc., podczas gdy w mięsie kurcząt wynosi ona tylko 20 proc., a w wołowinie zaledwie 5 proc.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Mięso strusie zawiera stosunkowo dużo kwasu arachidonowego. Zapotrzebowanie człowieka na ten kwas tłuszczowy jest najwyższe w okresie okołourodzeniowym, u kobiet ciężarnych i karmiących matek oraz osób w podeszłym wieku. Kwas arachidonowy jest niezbędny do prawidłowej budowy układu nerwowego i wzmacnia odporność organizmu. Jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia alergii oraz chorób autoimmunologicznych (reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń). Białko zawarte w mięsie strusim jest wysokiej wartości biologicznej, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy konieczne do prawidłowego rozwoju oraz wzrostu organizmu. Mięso to odznacza się również niską zawartością sodu – 43 mg/100 g – oraz stosunkowo wysokim stężeniem żelaza – 2,4 mg/100 g tkanki.

Mięso strusia jest słodsze od wołowiny, a ponieważ zawiera niewiele tłuszczu, również mniej soczyste. Wywołuje to uczucie suchości w ustach, zwłaszcza gdy jego przyrządzanie trwa zbyt długo. Smakiem i strukturą przypomina raczej wołowinę, a nie mięso drobiu. Natomiast pod względem delikatności, kruchości i smaku oraz zapachu nie ustępuje najcenniejszym częściom tuszy wołowej.

Jaja strusie

Oprócz mięsa do produktów pochodzenia strusiego zaliczane są także jaja. Jajo strusie waży około 1,5 kg i zawiera ok. 1000 g białka i 300 g żółtka. Stanowi ono doskonałe źródło składników odżywczych. Pod względem zawartości cholesterolu zajmuje miejsce pośrednie pomiędzy jajem indyczym a przepiórczym. Jego ilość jest porównywalna do jaja kurzego. Co więcej, w żółtku jaja strusiego znajdują się duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują właściwości prozdrowotne, korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego oraz chronią przed chorobami serca i układu krążenia.

Strusich jaj można skosztować przy okazji wizyty na fermach kurzych lub w restauracjach, które najczęściej serwują jajecznicę z jednego jaja przeznaczoną na 8-10 osób. Ze względu na fakt, że strusie znoszą jaja tylko od marca do października i jest ich niewiele, cena tego egzotycznego produktu jest bardzo wysoka i zazwyczaj zarezerwowana na szczególne okazje.

Komentarze (40)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Mięso
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Mięso
Mięso

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Co jest prawdą, a co fałszem? Mięso kurcząt jest faszerowane antybiotykami i sterydami, a to właśnie ich działanie powoduje u dziewcząt wcześniejsze (...) jest po prostu nieprawdziwych. Na dalszych slajdach wyjaśniamy, co jest mitem. Zobacz...

Mięso

Co siedzi w białej kiełbasie?

Co siedzi w białej kiełbasie?

z mięsa wieprzowego. Najczęściej wykorzystuje się łopatkę, boczek, czasem podgardle. Oprócz tego, producenci czasami dodają mięso wołowe. Całość zamykana (...) - mówi. Przeczytaj także: Białe czy czerwone? Oto czym tak naprawdę różni...

Mięso

Sprawdzamy skład grillowych kiełbas

Sprawdzamy skład grillowych kiełbas

stronie. Sprawdź koniecznie: Jak rozpoznać dobrą kiełbasę wędzoną? Mięso Wbrew pozorom ilość mięsa w kiełbasie nie jest taką jasną sprawą. - (...) ; Wiadomo, że im więcej mięsa tym lepiej. Jeżeli na opakowaniu mamy opis MOM, czyli...

Mięso

Burgery niebezpieczne dla życia

Burgery niebezpieczne dla życia

Mielone mięso pod lupą. Sprawdź, jak jedząc ulubionego burgera, nie zarazić się niebezpieczną dla życia i zdrowia pałeczką okrężnicy. Burgery pełne (...) jest krwisty lub średnio wysmażony, może zawierać groźne dla zdrowia i życia bakterie...

Mięso

Zdrowa dieta bez mięsa?

Zdrowa dieta bez mięsa?

codziennej diety. Odmiennego zdania jest amerykański Komitet Doradczy ds. Poradnika Dietetycznego, który wyeliminował mięso z listy produktów spożywczych

Mięso

Czy mięso jest zdrowe?

Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa (...) światopoglądowych. Natomiast faktem jest, że niewielkie ilości mięsa są nam potrzebne...

Mięso

Befsztyk - jak przyrządzić, dodatki

befsztyk? Przede wszystkim należy kupić najwyżej jakości mięso. Tak, jak było wspominane wcześniej najlepiej sprawdzi się wołowina. Dobrze zaopatrzony (...) jest też sposób krojenia mięsa tzn. trzeba ukroić mięso w...