Przejdź na WP

Właściwości mięsa z królika. Dlaczego warto je jeść? (WIDEO)

Większość Polaków raczej niechętnie sięga po królicze mięso, ponieważ częściej królik jest kojarzony ze zwierzątkiem hodowlanym, którego trzymamy w domu. Większą popularnością cieszy się drób i wieprzowina, nawet w hodowli. Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety ten gatunek mięsa? Poznaj korzyści płynące z jedzenia mięsa z królika.

Jest bardzo wiele właściwości mięsa z królika, które sprawiają że warto je jeść. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej robi się duszone mięso z królika. Dzięki temu mięso jest soczyste, miękkie, a proces gotowania nie zajmuje wiele czasu. Królik idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i świeżymi warzywami.

Może być dobrym pomysłem na rodzinny obiad lub kolację, jeśli połączymy go ze sporą ilością sałatki. Sprawdź w wideo czy mięso jest zdrowe, dlaczego warto jeść mięso i co się dzieje, gdy codziennie jesz mięso. Czym różni się mięso białe od czerwonego? Wiele osób zastanawia się jakie mięso wybierać, nie są pewni czy lepiej sięgać po mięso z kurczaka i indyka, a może po wieprzowinę lub wołowinę.

Kurczak to przede wszystkim główny składnik diety osób, dbających o sylwetkę, które chcą schudnąć lub zwiększyć tkankę mięśniową. Zawiera dużo białka, a nie jest bardzo kaloryczne. A jakie zalety ma mięso z królika i czy jest lepsza od kurczaka lub indyka? Przekonaj się koniecznie.

Zobacz też

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy