Papryka - właściwości, składniki odżywcze, dieta, zastosowanie w kuchni

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim smakiem, zdobi potrawy, wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido. Papryka to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak. Za ojczyznę papryki uważa się Kolumbię, stamtąd uprawę rozszerzono na inne rejony świata. W Europie paprykę spopularyzowali Węgrzy. Okrągłe, podłużne, mięsiste, „przysadziste”, ostre w smaku, chilli, czuszki, fresno, tabasco, serrano – to bogata rodzina papryk, gwarantujących zdrowe żywienie. Jakie właściwości ma papryka?

Polecane wideo:

Papryka - składniki odżywcze

Papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości. Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Wyciąg z ostrych odmian papryki zawierającej capsaicynę znajduje zastosowane w medycynie pod postacią maści, plastrów i mazideł, wykorzystywanych do leczenia nerwobólów. Spożywanie surowej lub duszonej papryki wspomaga procesy trawienia, dlatego zalecane jest w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciach. Zawarte w papryce substancje fitoaktywne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego, dlatego jej spożywanie jest szczególnie zalecane w okresie jesienno-wiosennym.

Papryka - zastosowanie w kuchni

Papryka jest składnikiem diety hiszpańskiej, pozwala zachować kondycję i doskonałe samopoczucie, wzmacnia odporność, dlatego należy ją spożywać przez cały rok. Zielona papryka reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a więc zapobiegają chorobom układu krążenia. Dodatek czerwonej papryki chilli do potraw mięsnych nie tylko nada im pikantności, ale również zapopiega niestrawnościom, ponieważ wzmaga procesy trawienia. Potrawy zawarające dodatek papryki chilli wykazują działanie rozgrzewające, dlatego warto je spożywać w okresie zimowym. Papryka jest serwowana na surowo w sałatach, na ruszcie na grillu, jako dodatek do zup i sosów. W upalne dni, typowe dla klimatu śródziemnomorskiego, obiad kończy się porcją świeżych warzyw.

Jaka papryka jest najzdrowsza?

Zielone, żółte i czerwone – większość z nas sądzi, że papryki różnią się wyłącznie kolorem. To nieprawda – za barwą miąższu kryją się różne właściwości...

Smak, kolor, zapach i inne właściwości papryki są szeroko wykorzystane w kuchni. Papryka faszerowana kuskusem to śródziemnomorska potrawa. Przygotowanie jej jest proste. Wymaga oczyszczenia i przekrojenia wzdłuż papryki oraz zagotowania w lekko osolonej wodzie. Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę trzecią paprykę podsmaż lekko na oliwie. Pod koniec smażenia dodaj harissę i kaszę kuskus. Farszem napełnij połowę papryki, przygotuj ją do zapiekania. Naczynie z papryką wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Podawaj paprykę na gorąco, bez dodatków. Jedz paprykę jak najczęściej. Zyskasz zdrowie i dobre samopoczucie.

Wszystkie odmiany papryki można z powodzeniem mrozić, a w zimie spożywać w postaci kawałków dodanych do sałatek, dań gotowanych lub pieczonych.

Poznaj przepisy na surówki i sałatki, do których możesz dodac m.in. paprykę w wątku "Sałatki i surówki" na forum.

Komentarze (16)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Dobroczynny wpływ oliwy

Dobroczynny wpływ oliwy

Oliwa z oliwek jest niezastąpiona w kuchni i kosmetyce.

Zioła i przyprawy

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

, kozieradka - wartości odżywcze Czarny pieprz, papryka chili i kozieradka wykorzystywane są na problemy zdrowotne. Ciemne ziarna przede wszystkim (...) berbere. Sposób przygotowania:Drobno posiekaną cebulę podsmaż...

Zioła i przyprawy

Dereń - właściwości odżywcze, zastosowanie

właściwości odżywczych. Dereń jest znany już od wieków ze swoich właściwości leczniczych przykładowo w leczeniu anemii. Jakie jeszcze właściwości (...) posiada dereń? Dereń - właściwości...

Owoce

Papaja - właściwości odżywcze, zastosowanie w kuchni

na południowych terenach Ameryki Północnej. Ze względu na swój niepowtarzalny smak, ale i liczne właściwości odżywcze, jest też coraz częściej spotykana (...) na plantacjach w południowej Europie. Jakie dokładnie ma...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Jaka papryka jest najzdrowsza?

Jaka papryka jest najzdrowsza?

organizmowi porcji witamin, antyoksydantów i składników mineralnych. Właściwości papryki Ojczyzną warzywa jest Ameryka Południowa, ale obecnie paprykę uprawia (...) się różne właściwości...

Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Czerwona papryka Kubek posiekanej czerwonej papryki zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość pomarańczy. Znajdziemy tam 190,3 mg (...) tego związku. Kiwi Kubek kiwi to potężne źródło witaminy C, która znajduje się tam...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kimchi - właściwości

Kimchi - właściwości

Kimchi - bomba zdrowotna Symbol kuchni koreańskiej, danie pełne zdrowotnych właściwości, którego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie (...) . W całej kuchni koreańskiej istnieje ok. 100...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Marchewka zamiast chrupek

Marchewka zamiast chrupek

Warto przekonać dziecko do jedzenia warzyw ze względu na ich składniki odżywcze.

Właściwości ziół

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

i przeciwbakteryjnym, kwiaty bławatka stosowane są na cerę tłustą i trądzikową. Zastosowanie bławatka w kosmetyce i kuchni Ze względu na wiele właściwości odżywczych (...) ma także...

Produkty żywnościowe

7 produktów, które przygotują twój metabolizm na święta

7 produktów, które przygotują twój metabolizm na święta

witaminę A, kwas foliowy, fosfor i potas. Znajduje zastosowanie również w kuchni jako przyprawa. Ocet jabłkowy Ocet jabłkowy także pozytywnie wpływa (...) Papryka Świąteczny stół uginający się pod ciężarem...