Właściwości papryki

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim smakiem, zdobi potrawy, wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido. Papryka to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak. Za ojczyznę papryki uważa się Kolumbię, stamtąd uprawę rozszerzono na inne rejony świata. W Europie paprykę spopularyzowali Węgrzy. Okrągłe, podłużne, mięsiste, „przysadziste”, ostre w smaku, chilli, czuszki, fresno, tabasco, serrano – to bogata rodzina papryk, gwarantujących zdrowe żywienie. Jakie właściwości ma papryka?

Polecane wideo:

1. Papryka a zdrowa dieta

Papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości. Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Wyciąg z ostrych odmian papryki zawierającej capsaicynę znajduje zastosowane w medycynie pod postacią maści, plastrów i mazideł, wykorzystywanych do leczenia nerwobólów. Spożywanie surowej lub duszonej papryki wspomaga procesy trawienia, dlatego zalecane jest w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciach. Zawarte w papryce substancje fitoaktywne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego, dlatego jej spożywanie jest szczególnie zalecane w okresie jesienno-wiosennym.

2. Papryka w kuchni

Papryka jest składnikiem diety hiszpańskiej, pozwala zachować kondycję i doskonałe samopoczucie, wzmacnia odporność, dlatego należy ją spożywać przez cały rok. Zielona papryka reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a więc zapobiegają chorobom układu krążenia. Dodatek czerwonej papryki chilli do potraw mięsnych nie tylko nada im pikantności, ale również zapopiega niestrawnościom, ponieważ wzmaga procesy trawienia. Potrawy zawarające dodatek papryki chilli wykazują działanie rozgrzewające, dlatego warto je spożywać w okresie zimowym. Papryka jest serwowana na surowo w sałatach, na ruszcie na grillu, jako dodatek do zup i sosów. W upalne dni, typowe dla klimatu śródziemnomorskiego, obiad kończy się porcją świeżych warzyw.

Smak, kolor, zapach i inne właściwości papryki są szeroko wykorzystane w kuchni. Papryka faszerowana kuskusem to śródziemnomorska potrawa. Przygotowanie jej jest proste. Wymaga oczyszczenia i przekrojenia wzdłuż papryki oraz zagotowania w lekko osolonej wodzie. Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę trzecią paprykę podsmaż lekko na oliwie. Pod koniec smażenia dodaj harissę i kaszę kuskus. Farszem napełnij połowę papryki, przygotuj ją do zapiekania. Naczynie z papryką wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Podawaj paprykę na gorąco, bez dodatków. Jedz paprykę jak najczęściej. Zyskasz zdrowie i dobre samopoczucie.

Wszystkie odmiany papryki można z powodzeniem mrozić, a w zimie spożywać w postaci kawałków dodanych do sałatek, dań gotowanych lub pieczonych.

Poznaj przepisy na surówki i sałatki, do których możesz dodac m.in. paprykę w wątku "Sałatki i surówki" na forum.

Polecane wideo:

Komentarze (16)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Korzyści z jedzenia ogórków

Korzyści z jedzenia ogórków

zbawienny wpływ na zdrowie człowieka. Zastanawiasz się, jakie korzyści może przynieść ci regularne spożywanie tego warzywa?Uzupełnia niedobory wody Ogórek (...) W ogórku zawarte są związki określane mianem lignanów, które mogą uchronić...

Warzywa

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

Koktajle na zdrowie Koktajle przyrządzone z warzyw i owoców mają nie tylko doskonały smak, lecz także są cenne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, które spośród zielonych warzyw liściastych będą stanowić idealny dodatek do koktajlów.Boćwina Boćwina zawiera...

Warzywa

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Popularny przysmak Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych i stanowi jedną z odmian fasoli zwykłej. W Ameryce Środkowej oraz Południowej znana jest już od 7000 lat. W krajach europejskich zaczęła być popularna pod koniec XVI wieku, gdzie zdobyła...

Warzywa

Warzywa na zimę

Warzywa na zimę

Warzywa w zimie Warzywa można jeść przez cały rok, ale trzeba wiedzieć, które najlepiej wybierać w czasie zimy.

Warzywa

Źródło likopenu

Źródło likopenu

Pomidory bogate są w bardzo cenny składnik - likopen - to barwnik, który nadaje owocom mocno czerwony kolor, dzięki niemu w organizmie dezaktywowane są wolne rodniki, przez co działa on antynowotworowo.

Warzywa

Dlaczego warto jeść koper włoski?

Dlaczego warto jeść koper włoski?

Śródziemnomorski smak Ma lekko słodki, anyżkowy smak. Warzywo uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego i często wykorzystuje w kuchni włoskiej, greckiej i hiszpańskiej. Wszystkie elementy rośliny są jadalne - bulwa, nasiona, natka i łodygi. W naszym kraju...

Warzywa

Pietruszka - warzywo idealne

Pietruszka - warzywo idealne

Zioło idealne Mała, niepozorna roślina. Wzmacnia, uodparnia, poprawia cerę i humor. Pietruszka z powodzeniem mogłaby być okrzyknięta królową wśród polskich ziół, a my, zafascynowani ziołami egzotycznymi, często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Natka...

Warzywa

Dlaczego warto jeść brukiew?

Dlaczego warto jeść brukiew?

, które mają największe właściwości przeciwnowotworowe. Wszystko za sprawą zawartych w niej glukozynolanów - pochodnych cukrów, które odpowiadają za gorzki smak warzywa (...) glukozynolanów zawiera nać brukwi (od 39 do 166 mg na 100...

Warzywa

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

Czy warto jeść czarną rzepę? Jedna z najstarszych roślin uprawnych w Europie, Azji i Afryce. Nie wygląda zbyt atrakcyjnie: pod czarną skórką kryje się biały miąższ o dość ostrym smaku i charakterystycznym - żeby nie powiedzieć brzydkim - zapachu. Być...