Papryka - kalorie, wartości odżywcze, właściwości, dieta, zastosowanie w kuchni

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim smakiem, zdobi potrawy, wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido. Papryka to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak. Za ojczyznę papryki uważa się Kolumbię, stamtąd uprawę rozszerzono na inne rejony świata. W Europie paprykę spopularyzowali Węgrzy. Okrągłe, podłużne, mięsiste, „przysadziste”, ostre w smaku, chilli, czuszki, fresno, tabasco, serrano – to bogata rodzina papryk, gwarantujących zdrowe żywienie. Jakie właściwości ma papryka?

Polecane wideo:

Papryka - kalorie

Kaloryczność 100 g papryki czerwonej wynosi około 40 kalorii, podobnie jak zielonej, a żółtej - 20 kalorii.

Papryka - wartości odżywcze

Papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości. Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Wyciąg z ostrych odmian papryki zawierającej capsaicynę znajduje zastosowane w medycynie pod postacią maści, plastrów i mazideł, wykorzystywanych do leczenia nerwobólów. Spożywanie surowej lub duszonej papryki wspomaga procesy trawienia, dlatego zalecane jest w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciach. Zawarte w papryce substancje fitoaktywne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego, dlatego jej spożywanie jest szczególnie zalecane w okresie jesienno-wiosennym.

Papryka - zastosowanie w kuchni

Papryka jest składnikiem diety hiszpańskiej, pozwala zachować kondycję i doskonałe samopoczucie, wzmacnia odporność, dlatego należy ją spożywać przez cały rok. Zielona papryka reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a więc zapobiegają chorobom układu krążenia. Dodatek czerwonej papryki chilli do potraw mięsnych nie tylko nada im pikantności, ale również zapopiega niestrawnościom, ponieważ wzmaga procesy trawienia. Potrawy zawarające dodatek papryki chilli wykazują działanie rozgrzewające, dlatego warto je spożywać w okresie zimowym. Papryka jest serwowana na surowo w sałatach, na ruszcie na grillu, jako dodatek do zup i sosów. W upalne dni, typowe dla klimatu śródziemnomorskiego, obiad kończy się porcją świeżych warzyw.

Jaka papryka jest najzdrowsza?

Zielone, żółte i czerwone – większość z nas sądzi, że papryki różnią się wyłącznie kolorem. To nieprawda – za barwą miąższu kryją się różne właściwości...

Smak, kolor, zapach i inne właściwości papryki są szeroko wykorzystane w kuchni. Papryka faszerowana kuskusem to śródziemnomorska potrawa. Przygotowanie jej jest proste. Wymaga oczyszczenia i przekrojenia wzdłuż papryki oraz zagotowania w lekko osolonej wodzie. Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę trzecią paprykę podsmaż lekko na oliwie. Pod koniec smażenia dodaj harissę i kaszę kuskus. Farszem napełnij połowę papryki, przygotuj ją do zapiekania. Naczynie z papryką wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Podawaj paprykę na gorąco, bez dodatków. Jedz paprykę jak najczęściej. Zyskasz zdrowie i dobre samopoczucie.

Wszystkie odmiany papryki można z powodzeniem mrozić, a w zimie spożywać w postaci kawałków dodanych do sałatek, dań gotowanych lub pieczonych.

Poznaj przepisy na surówki i sałatki, do których możesz dodac m.in. paprykę w wątku "Sałatki i surówki" na forum.

Komentarze (16)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Zioła i przyprawy

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

, kozieradka - wartości odżywcze Czarny pieprz, papryka chili i kozieradka wykorzystywane są na problemy zdrowotne. Ciemne ziarna przede wszystkim (...) Berbere - początki przyprawy Berbere jest ognistą...

Produkty żywnościowe

7 produktów, które przygotują twój metabolizm na święta

7 produktów, które przygotują twój metabolizm na święta

witaminę A, kwas foliowy, fosfor i potas. Znajduje zastosowanie również w kuchni jako przyprawa. Ocet jabłkowy Ocet jabłkowy także pozytywnie wpływa (...) Papryka Świąteczny stół uginający się pod ciężarem...

Zioła i przyprawy

Dereń - właściwości odżywcze, zastosowanie

też na znaczny wzrost wydzielania insuliny. * Świąteczne przyprawy * Orkisz * Wartości odżywcze kiełków Dereń - zastosowanie Dereń jego owoce (...) właściwości odżywczych....

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Jaka papryka jest najzdrowsza?

Jaka papryka jest najzdrowsza?

się różne właściwości dla zdrowia. Jaka papryka jest najzdrowsza? Bez względu na to, jaki rodzaj wybierzemy, możemy być pewni, że dostarczymy (...) organizmowi porcji witamin, antyoksydantów i składników mineralnych. Właściwości...

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

i tajskiej. Uprawia się je cały rok w klimacie tropikalnym. Są mniejsze i mniej kwaśne od cytryny. Wartości odżywcze Według bazy danych Departamentu (...) Doceniana w kuchni Cytrusy te często dodaje...

Odchudzanie dla każdego

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

Pomidory mają uniwersalne zastosowanie w kuchni i są pełne smaku, a zawierają niewiele kalorii - ok.18 kcal w 100g. To nie tylko smaczne, niskokaloryczne (...) Na czym polega ujemny bilans energetyczny?...