6 z 7Jak wykorzystać rośliny strączkowe w kuchni?
Część z nas rzadko przyrządza potrawy z roślin strączkowych z obawy przed wzdęciami i gazami. Rzeczywiście duża ilość fasoli, grochu czy soczewicy w codziennej diecie może się skończyć dolegliwościami układu pokarmowego, takimi jak ból brzucha, dyskomfort trawienny czy zwiększona produkcja gazów.
Jak temu zapobiec? Po pierwsze, warto kilka razy wymieniać wodę, w której moczymy rośliny strączkowe przed gotowaniem. Jeśli używamy fasoli z puszki, pamiętajmy o odcedzeniu jej z zalewy i dokładnym przepłukaniu. Poza tym, przygotowując dania, należy dodać odpowiednie zioła i przyprawy, które ułatwią trawienie ziaren – cząber, tymianek, ziarna kopru włoskiego, kminek.
Rośliny strączkowe można wykorzystać na wiele sposobów. Do wyboru są tradycyjne przepisy, np. na fasolkę po bretońsku czy zupę grochową, ale nie brakuje również pomysłów na bardziej oryginalne wykorzystanie roślin strączkowych
. Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza dipy i pasty do pieczywa na bazie fasoli czy soczewicy. Orientalny hummus ma rzesze miłośników na całym świecie. Strączkowe warto dodawać też do zup, gulaszy, sosów do makaronów, sałatek.
Zobacz także: Pojawiła się już w sklepach. Pomaga schudnąć, oczyszcza ciało z toksyn