Właściwości witaminy C

Różnorodność witamin

Witaminy są związkami organicznymi, których już niewielka ilość jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie.

Witamina C jest potrzebna do produkcji kolagenu – białka, które tworzy pod nabłonkiem dodatkową warstwę utrudniającą przedostawanie się wirusów do organizmu. Witamina ta pełni funkcję wspierania białych ciałek krwi. Jest niezbędna do produkcji limfocytów.

Limfocyty niszczą zainfekowane komórki. Od ich sprawności zależy, jak szybko nasz organizm upora się z infekcją. Stymulując tworzenie przeciwciał i inne mechanizmy obronne, znacząco poprawiają działanie układu odpornościowego organizmu. Większość przeprowadzonych badań wykazała, że krótkotrwałe przyjmowanie 0,5-1 g witaminy C dziennie może skrócić i złagodzić przebieg przeziębienia.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Trochę historii

W 1928 roku von Szent-Györgyi uzyskał z wyciągów z nadnerczy, kapusty i pomarańczy związek, który wykazywał właściwości oksydoredukcyjne. Von Szent-Györgyi nie zdawał sobie sprawy, że związek ten to witamina C nazwana przez niego kwasem heksuronowym. W 1932 roku W.A. Waugh i Charles King otrzymali witaminę C z cytryny. W rok później Sir Walter Norman Haworth, Hirst i współpracownicy ustalili budowę chemiczną witaminy C. W latach 1933-34 Tadeusz Reichstein i współpracownicy dokonali syntezy kwasu askorbinowego na politechnice w Zurychu. Otworzyło to drogę do masowej produkcji syntetycznej postaci tej witaminy.

Witamina C w naturze

Witamina C jest substancją nietrwałą, rozkładającą się częściowo w czasie gotowania. Średnie dzienne zapotrzebowanie dziecka na witaminę C wynosi 40-75 mg, a człowieka dorosłego 75-100 mg. Głównym źródłem witaminy C są świeże oraz właściwie przetworzone owoce, np. dzika róża czy czarna porzeczka, i warzywa.

Dobrym źródłem witaminy C, szczególnie w okresie zimowym i wczesnowiosennym, są świeże owoce i soki cytrusowe, ale także godna polecenia jest zasobna w tę witaminę kiszona kapusta. Bardzo dobrym i bogatszym od owoców cytrusowych źródłem witaminy C są owoce dzikiej róży, czarna porzeczka oraz natka pietruszki. Udział tych produktów w przeciętnej, dziennej racji pokarmowej u większości z nas jest jednak niewielki.

Funkcje witaminy C w organizmie

  • Podnosi odporność organizmu.
  • Pełni funkcję ochronną w przypadku przeziębienia – dzięki swojemu udziałowi w biosyntezie kolagenu (podskórna warstwa ochronna, zabezpieczająca przed przenikaniem wirusów) oraz roli w produkcji limfocytów (niszczących zainfekowane komórki).
  • Uczestniczy w procesach metabolicznych jako substancja przenosząca elektrony.
  • Dzięki współdziałaniu w biosyntezie kolagenu przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości.
  • Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych.
  • Uczestniczy w regeneracji witaminy E.
  • Ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych.
  • Jako silny reduktor przeciwdziała procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki.
  • Hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin.
  • Ma właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych.

Kilka ciekawostek

Stwierdzono, że:

  • Kwas askorbinowy podnosi ogólną odporność organizmu na choroby.
  • Większość zwierząt jest w stanie syntetyzować witaminę C we własnych organizmach. Człowiek zmuszony jest pokrywać zapotrzebowanie na witaminę C za pomocą zewnętrznych źródeł.
  • Witamina C nie tylko "wymywa" nadmiar cholesterolu z arterii krwionośnych, ale też normalizuje jego poziom.
  • Witamina C uczestniczy w produkcji hormonów zwalczających stres.
  • Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym witamina C znacznie zmniejsza ryzyko występowania chorób chronicznych, takich jak: rak, choroby serca czy zaćma. W celu optymalnego zredukowania ryzyka wystąpienia tych schorzeń nowe zalecenia dietetyczne sugerują spożywanie 120 mg tej witaminy dziennie.
www.centrumgrypa.pl, ponad rok temu

Bibliografia

  • Orzechowska-Juzwenko K. Farmakologia kliniczna - znaczenie w praktyce medycznej, Górnicki Wydawnictwo Medyczne, Wrocław 2006, ISBN 83-89009-43-9
  • Iwanow K., Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. Liczmy witaminy w diecie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3810-1
  • Piwowar A. (red.), Mikroskładniki odżywcze, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-82-7
  • Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-3

Źródła zewnętrzne

Profilaktyka grypy

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Profilaktyka grypy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Profilaktyka grypy
Profilaktyka grypy

8 niespodziewanych okoliczności, kiedy możesz zachorować

8 niespodziewanych okoliczności, kiedy możesz zachorować

, które narażają nas na przeziębienie, grypę i inne choroby. Korzystanie z bankomatu Bankomaty to siedliska zarazków i wirusów - wystarczy przez 15 minut (...) czy grypy jeszcze tygodnie później. Wirus grypy...

Profilaktyka grypy

Profilaktyka przeziębienia i grypy (WIDEO)

Profilaktyka przeziębienia i grypy (WIDEO) Odtwórz wideo

, które są szczególnie częste w sezonie jesienno-zimowym. Profilaktyka grypy i przeziębienia to przede wszystkim umożliwianie organizmowi regeneracji (...) tak, że nie będzie się on w stanie obronić przed sezonowym...

Profilaktyka grypy

Witaminy wzmacniające organizm

Jeszcze na początku XX wieku panował pogląd, iż odpowiednia podaż białka i wody wystarczy, by w organizmie mogły zachodzić wszystkie procesy życiowe. Rolę witamin w przemianie materii dostrzeżono dużo później. Witaminy wzięły swoją nazwę od słów „vita"...

Profilaktyka grypy

Zapobieganie grypie

do obniżenia naturalnej odporności oraz zwiększenia podatności na infekcje. Profilaktyka grypy polega między innymi na aktywności fizycznej na świeżym powietrzu (...) , Brydak LB. Grypa w aspekcie globalnym....

Profilaktyka grypy

Jak uniknąć grypy w święta?

Jak uniknąć grypy w święta?

Święta, święta i po świętach Nałożenie się sezonów grypy i przeziębienia z sezonem świątecznym może sprawiać trudności w zachowaniu zdrowia (...) to podstawa Regularne mycie rąk znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo zarażenia wirusem...

Profilaktyka grypy

Ochrona przed grypą (WIDEO)

Ochrona przed grypą (WIDEO) Odtwórz wideo

się szybko i powodują dalsze infekcje. Dlatego w zapobieganiu chorobie ważna jest higiena - np. częste mycie rąk. Profilaktyka grypy i przeziębienia (...) Jak uchronić się przed grypą i przeziębieniem?...