Włoska carbonara tagliatelle

Makaron tagliatelle to jeden z typowych makaronów włoskich. Tak zwane włoskie pasty to produkt wyrabiany z mąki, soli i wody. Są różne rodzaje makaronów – duże, małe, wąskie, szerokie, grube, żłobione czy gładkie. Typowymi włoskimi pastami są: cannelloni, ravioli, tortellini, fettucine, lasagne, penne czy spaghetti.

Składniki:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

  • 250 g makaronu tagliatelle,
  • 125 g cienko pokrojonego wędzonego boczku,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 40 ml wytrawnego białego wina,
  • 3 żółtka jaj,
  • 60 g startego parmezanu,
  • czarny, świeżo zmielony pieprz.
Tagliatelle carbonara

Makaron tagliatelle w pysznym przepisie na pastę carbonara.

Przygotowanie:

W niewielkiej misce połącz żółtka jaj i 3 łyżki stołowe startego parmezanu, wymieszaj dobrze i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu, po chwili wrzuć boczek. Smaż na większym ogniu do momentu, aż zbrązowieje. Dodaj czosnek i smaż, aż obydwa składniki staną się chrupkie. Zmniejsz ogień, dodaj wino i trzymaj na ogniu, aż napój wyparuje. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Zanim odcedzisz makaron, zachowaj małą filiżankę wywaru, który powstał przy gotowaniu. Ugotowany makaron dodaj do mieszanki na patelni i potrzymaj przez chwilę. Zdejmij z ognia i natychmiast dodaj jajka z parmezanem. Dodaj zachowaną przed chwilą filiżankę wywaru i wymieszaj wszystko. Dopraw pieprzem i posyp resztę sera na wierzch.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 737,5 kcal
Białko 27,8 g
Tłuszcz 35,9 g
Cholesterol 293,6 mg
Węglowodany 78,5 g
Błonnik 2,8 g
Witamina C 1,6 mg
Witamina A 256,8 µg

Komentarz:

Ze względu na dużą zawartość skrobi makarony są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Stanowi on zarówno podstawę niektórych dań, jak też bywa dodatkiem do zup, co w Polsce jest bardziej powszechne. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Makarony
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Makarony
Makarony

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Do szpinaku trzeba się przekonać. Źle przyrządzony może zrazić do siebie na całe życie. Jednak w tej paście szpinak jest pysznym i nadającym charakter składnikiem, który przypadnie do gustu każdemu.

Makarony

Makaron z rukolą

Makaron z rukolą

Danie, którego składnikami są rukola i pomidor, to niezwykle wartościowy posiłek, bogaty w witaminy i ważne dla organizmu sole mineralne.

Makarony

Makaron z figami i cykorią

Makaron z figami i cykorią

Cykoria to źródło witamin oraz soli mineralnych, zaś figi dostarczają nam cukrów i także witamin, zatem warto wprowadzić je do naszej diety, jeśli zależy nam na dobrym samopoczuciu i kondycji.

Makarony

Makaronowa sałatka

Makaronowa sałatka

Sałatka z makaronem zyskuje na wartości dzięki dodatkom, jakimi są wszelkiego rodzaju warzywa. Idealna przekąska lub lekkie danie w formie lunchu.

Makarony

Sałatka makaronowa

makaronowej, czas spróbować i przekonać się o jej ciekawym smaku. Składniki: 200 g makaronu muszelki, słoiczek zielonych oliwek, 1 żółta papryka, 150 g (...) . Oliwki przekrój na cztery. Makaron ugotuj tak jak fasolkę...

Makarony

Pasta z rukolą i pomidorem

cebula, 4 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 miska rukoli, pieprz i sól do smaku, 200 g makaronu wstążki. | Wartość odżywcza 1 porcji (...) i przykryj patelnię. Duś mieszankę przez co najmniej 15 minut. W międzyczasie ugotuj w...

Makarony

Makaron z łososiem i serem

sera, 1 szklanka startego żółtego sera, sól, pieprz i papryka w proszku do smaku, 250 g makaronu. | Wartość odżywcza 1 porcji (...) | Przygotowanie: We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj na półtwardo makaron....

Makarony

Spaghetti w sosie brokułowym

Porcja naszego spaghetti dostarcza ok. 322 mg wapnia, co stanowi mniej więcej 30% dziennego zapotrzebowania. Pierwiastek ten jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia - odpowiada za mineralizację kości, zębów i paznokci, reguluje krzepliwość krwi, zmniejsza...

Makarony

Pasta ze szpinakiem

Składniki: 350g makaronu penne 1 paczka mrożonego szpinaku 200g śmietany kremówki 1 paczka sera mozarella 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki (...) się roztopi. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron al dente....