Włoski placek z jabłkami

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast wegetariańskich. Może być podawana przy każdej okazji, a także modyfikowana według indywidualnych upodobań. Jednym z przepisów wegetariańskich na szarlotkę jest włoski placek z jabłkami, który wzbogaca znane ciasto o bakalie.

Składniki:

  • szklanka cukru,
  • 6 dużych jabłek,
  • 3 jaja,
  • 2 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Sposób przygotowania:

Jabłka pokrój w dużą kostkę, zasyp cukrem, dodaj dowolne bakalie i odstaw na godzinę do lodówki. Wbij jajka, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj i ciasto wyłóż do blachy nasmarowanej tłuszczem i tartą bułką. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 82,4
Białko 2,4 g
Tłuszcz 1,3 g
Cholesterol 36,0 mg
Węglowodany 16,0 g
Błonnik 0,8 g
Witamina C 2,8 mg
Witamina A 28,4 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!