Woda po słodkich ziemniakach może pomóc w utracie wagi

Słodkie ziemniaki są zdrowe, pożywne i dają wiele możliwości kuchennych. Ponadto nowe badania sugerują, że nawet woda pozostała po gotowaniu batatów może pomóc w trawieniu i utracie masy ciała.

Naukowcy sugerują, że woda po słodkich ziemniakach może wspomóc odchudzanie. Bataty są wyjątkowo pożywnym warzywem. Dzięki wysokiej zawartości karotenoidów oraz dużym ilościom witaminy A wpływają korzystnie na oczy, pomagają w profilaktyce raka, działają antyoksydacyjnie i przeciwstarzeniowo.

Dodatkowo słodkie ziemniaki są bogate w witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5 i B6. Według „National Institutes of Health”, witaminy z grupy B pomagają w procesie dostarczaniu energii do organizmu, a także w produkcji czerwonych krwinek.

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie „Heliyon” sugerują, że skrobia, zawarta w wodzie pozostałej po gotowaniu słodkich ziemniaków, może mieć działanie wyszczuplające i wspomóc trawienie.

Badania dowiodły, że woda pozostała z gotowania ziemniaków wpływa korzystnie na trawienie
Badania dowiodły, że woda pozostała z gotowania ziemniaków wpływa korzystnie na trawienie (Shutterstock)

Zespół naukowców, kierowany przez dr Koji Ishiguro z Narodowego Instytutu Rolnictwa i Badania Żywności w Japonii, szukał sposobów ponownego użycia wody po słodkich ziemniakach na skalę przemysłową. Badacze zaczęli od przetestowania jej wartości odżywczej i wpływu na efekty odchudzania.

Słodkie ziemniaki są jedną z najważniejszych roślin jadalnych na świecie - każdego roku produkowanych jest 105 mln ton warzyw, a 95 procent upraw pochodzi z krajów rozwijających się.

Słodki ziemniak jest obecnie wykorzystywany przede wszystkim do produkcji mąki, makaronów, chleba, słodyczy, likierów i innych produktów.

Co jest zdrowsze – ziemniaki czy bataty?
Co jest zdrowsze – ziemniaki czy bataty? [7 zdjęć]

Kiedy Jan III Sobieski podarował ziemniaki Marysieńce jako ozdobę ogrodu, nikt pewnie nie przypuszczał,...

zobacz galerię

W Japonii około 15 procent słodkich ziemniaków stosuje się do wytwarzania produktów pochodnych skrobi, takich jak przetworzona żywność i destylowane napoje spirytusowe.

Wynikiem tego jest duża ilość ścieków, które zawierają pozostałości substancji organicznych i zwykle trafiają do rzek i oceanach. Może to spowodować poważne problemy środowiskowe.

Ponieważ ścieki zawierają również białka, dr Ishiguro i zespół postanowił zbadać jego wpływ na trawienie.

Przez miesiąc jadł tylko ziemniaki. Dieta przyniosła spore efekty!
Przez miesiąc jadł tylko ziemniaki. Dieta przyniosła spore efekty! [6 zdjęć]

Mężczyzna pochodzący z Australii wraz z początkiem roku postanowił schudnąć. Wśród niezliczonej liczby...

zobacz galerię

Badania wykazały, że woda po gotowaniu ziemniaków obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także podwyższa poziom hormonów metabolicznych. Ponadto wykazano działanie hamujące apetyt i regulujące metabolizm.

"Byliśmy zaskoczeni, że woda pozostała z gotowania ziemniaków może tłumić apetyt. Wyniki te są bardzo obiecujące. Stwarzają nowe możliwości wykorzystania tych pozostałości, zamiast ich wylewania. Mamy nadzieję, że zostanie to wdrożone w bliskiej przyszłości” – tłumaczy dr Koji Ishiguro.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!