Przejdź na WP

Woda po słodkich ziemniakach może pomóc w utracie wagi

Słodkie ziemniaki są zdrowe, pożywne i dają wiele możliwości kuchennych. Ponadto, nowe badania sugerują, że nawet woda pozostała po gotowaniu batatów może pomóc w trawieniu i utracie masy ciała.

Zobacz film: "Ziemniaki mogą przeciwdziałać potliwości stóp"

1. Na odchudzanie

Naukowcy sugerują, że woda po gotowaniu słodkich ziemniaków może wspomóc odchudzanie. Bataty są wyjątkowo odżywczym warzywem. Dzięki wysokiej zawartości karotenoidów oraz dużym ilościom witaminy A wpływają korzystnie na oczy, pomagają w profilaktyce raka, działają antyoksydacyjnie i przeciwstarzeniowo.

Dodatkowo słodkie ziemniaki są bogate w witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5 i B6. Według "National Institutes of Health", witaminy z grupy B pomagają w procesie dostarczania energii do organizmu, a także w produkcji czerwonych krwinek.

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "Heliyon" sugerują, że skrobia zawarta w wodzie pozostałej po gotowaniu słodkich ziemniaków, może mieć działanie wyszczuplające i wspomaga trawienie.

Badania dowiodły, że woda pozostała z gotowania ziemniaków wpływa korzystnie na trawienie
Badania dowiodły, że woda pozostała z gotowania ziemniaków wpływa korzystnie na trawienie (Shutterstock)

Zespół naukowców kierowany przez dr Koji Ishiguro z Narodowego Instytutu Rolnictwa i Badania Żywności w Japonii, szukał sposobów ponownego użycia wody po słodkich ziemniakach na skalę przemysłową. Badacze zaczęli od przetestowania jej wartości odżywczej i wpływu na efekty odchudzania.

Co jest zdrowsze – ziemniaki czy bataty?
Co jest zdrowsze – ziemniaki czy bataty? [7 zdjęć]

Kiedy Jan III Sobieski podarował ziemniaki Marysieńce jako ozdobę ogrodu, nikt pewnie nie przypuszczał,...

zobacz galerię

W Japonii około 15 proc. słodkich ziemniaków stosuje się do wytwarzania produktów pochodnych skrobi, takich jak przetworzona żywność i destylowane napoje spirytusowe.

Wynikiem tego jest duża ilość ścieków, które zawierają pozostałości substancji organicznych i zwykle trafiają do rzek i oceanów.

Może to spowodować poważne problemy środowiskowe, ale ponieważ ścieki zawierają również białka, dr Ishiguro i zespół postanowili zbadać jego wpływ na trawienie.

Przez miesiąc jadł tylko ziemniaki. Dieta przyniosła spore efekty!
Przez miesiąc jadł tylko ziemniaki. Dieta przyniosła spore efekty! [6 zdjęć]

Mężczyzna pochodzący z Australii wraz z początkiem roku postanowił schudnąć. Wśród niezliczonej liczby...

zobacz galerię

Badania wykazały, że woda po gotowaniu ziemniaków obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także podwyższa poziom hormonów metabolicznych. Ponadto wykazano działanie hamujące apetyt i regulujące metabolizm.

"Byliśmy zaskoczeni, że woda pozostała z gotowania ziemniaków może tłumić apetyt. Wyniki te są bardzo obiecujące. Stwarzają nowe możliwości wykorzystania tych pozostałości, zamiast ich wylewania. Mamy nadzieję, że zostanie to wdrożone w bliskiej przyszłości" – tłumaczy dr Koji Ishiguro.

Następnym razem, gdy będziesz gotować słodkie ziemniaki - nie wylewaj wody. Poczekaj aż wystygnie i pij na zdrowie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy