Trwa ładowanie...

Woda po słodkich ziemniakach może pomóc w utracie wagi

Avatar placeholder
15.02.2019 15:08
Woda po gotowaniu słodkich ziemniaków ma cenne właściwości
Woda po gotowaniu słodkich ziemniaków ma cenne właściwości

Słodkie ziemniaki są zdrowe, pożywne i dają wiele możliwości kuchennych. Ponadto, nowe badania sugerują, że nawet woda pozostała po gotowaniu batatów może pomóc w trawieniu i utracie masy ciała.

1. Na odchudzanie

Naukowcy sugerują, że woda po gotowaniu słodkich ziemniaków może wspomóc odchudzanie. Bataty są wyjątkowo odżywczym warzywem. Dzięki wysokiej zawartości karotenoidów oraz dużym ilościom witaminy A wpływają korzystnie na oczy, pomagają w profilaktyce raka, działają antyoksydacyjnie i przeciwstarzeniowo.

Dodatkowo słodkie ziemniaki są bogate w witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5 i B6. Według "National Institutes of Health", witaminy z grupy B pomagają w procesie dostarczania energii do organizmu, a także w produkcji czerwonych krwinek.

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "Heliyon" sugerują, że skrobia zawarta w wodzie pozostałej po gotowaniu słodkich ziemniaków, może mieć działanie wyszczuplające i wspomaga trawienie.

Zobacz film: "Ziemniaki mogą przeciwdziałać potliwości stóp"
Badania dowiodły, że woda pozostała z gotowania ziemniaków wpływa korzystnie na trawienie
Badania dowiodły, że woda pozostała z gotowania ziemniaków wpływa korzystnie na trawienie (Shutterstock)

Zespół naukowców kierowany przez dr Koji Ishiguro z Narodowego Instytutu Rolnictwa i Badania Żywności w Japonii, szukał sposobów ponownego użycia wody po słodkich ziemniakach na skalę przemysłową. Badacze zaczęli od przetestowania jej wartości odżywczej i wpływu na efekty odchudzania.

W Japonii około 15 proc. słodkich ziemniaków stosuje się do wytwarzania produktów pochodnych skrobi, takich jak przetworzona żywność i destylowane napoje spirytusowe.

Wynikiem tego jest duża ilość ścieków, które zawierają pozostałości substancji organicznych i zwykle trafiają do rzek i oceanów.

Może to spowodować poważne problemy środowiskowe, ale ponieważ ścieki zawierają również białka, dr Ishiguro i zespół postanowili zbadać jego wpływ na trawienie.

Badania wykazały, że woda po gotowaniu ziemniaków obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także podwyższa poziom hormonów metabolicznych. Ponadto wykazano działanie hamujące apetyt i regulujące metabolizm.

"Byliśmy zaskoczeni, że woda pozostała z gotowania ziemniaków może tłumić apetyt. Wyniki te są bardzo obiecujące. Stwarzają nowe możliwości wykorzystania tych pozostałości, zamiast ich wylewania. Mamy nadzieję, że zostanie to wdrożone w bliskiej przyszłości" – tłumaczy dr Koji Ishiguro.

Następnym razem, gdy będziesz gotować słodkie ziemniaki - nie wylewaj wody. Poczekaj aż wystygnie i pij na zdrowie.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze