Wok – charakterystyka, smażenie, gotowanie na parze, duszenie

Wok nieodłącznie kojarzy się z chińską kuchnią uliczną. Coraz częściej pojawia się on w naszych domach ponieważ coraz chętniej próbujemy kuchni azjatyckiej. Jakie zalety ma wok? Jakie potrawy możemy przygotować w woku?

spis treści

Zobacz film: "Znamy tajemnice chińskiej kuchni"

1. Wok – charakterystyka

Wok jest chińską patelnią. Jest to idealne naczynie do smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Wok ma dno o bardzo małej średnicy. Natomiast ścianki woka są wysokie i pochyłe. Dzięki temu w szybki sposób można przygotować danie o niewielkiej zawartości tłuszczu. Wok można także wykorzystać do gotowania na parze lub do duszenia potraw.

Jak wybrać dobry wok? Przede wszystkim ścianki woka powinny być chropowate, wówczas elementy dania nie będą się z nich ześlizgiwać. Dno chińskiej patelni powinno być grube, pomoże to w długim trzymaniu temperatury. Dobry wok powinien mieć odpowiednio dobraną pokrywkę.

2. Wok - smażenie

Jak prawidłowo smażyć dania w woku? Pierwszą sprawa to odpowiednie przygotowanie składników potraw. Kawałki dania, które będziemy smażyć w woku powinny być podobnych gabarytów. Zapewni to równomierne smażenie. Kolejną ważną czynnością przed smażeniem jest silne nagrzanie patelni.

Smażymy potrawy na niewielkiej ilości oleju. Możemy rozgrzać ok. 5 łyżek oliwy i na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso. Będzie się ono smażyło krótko, ale musimy je cały czas mieszać. Mięso odkładamy na sitko i smażymy pozostałe składniki. Na początku wrzucamy te składniki, które są najtwardsze i będą najdłużej się przygotowywać. Na sam koniec dorzucamy przygotowane wcześniej mięso. Wszystko smażymy jeszcze przez ok. 5 minut. W woku panuje wysoka temperatura, więc przeprawy można dodać pod sam koniec gotowania.

Tradycyjna kuchnia wietnamska
Tradycyjna kuchnia wietnamska

Do przyrządzenia wielu potraw potrzebne są niezbędne, orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy...

zobacz galerię

3. Wok – gotowanie na parze

Wok nie jest tylko naczyniem służącym do smażenia. Można w nim równie dobrze gotować na parze. Kuchnia azjatycka dość często serwuje dania podane na parze. W woku można przyrządzić mięso, ryby, warzywa, ryż oraz pierogi.

Do gotowania na parze będziemy potrzebować specjalny koszyczek z trawy i drewna, który naskłada się na wok. Wcześniej trzeba wlać do woka szklankę wody. Dno koszyczka trzeba także odpowiednio przygotować. Jeżeli będziemy przygotowywać wołowinę lub wieprzowinę dno powinno być przykryte liśćmi kapusty. Do przygotowania dań z ryby i wieprzowiny możemy dodać rozmaryn i cebulę. Natomiast jeżeli będziemy przygotowywać ryż lub makaron dno koszyka powinno być przykryte liśćmi sałaty. Danie na parze w woku będzie gotowe po ok. 10-20 minutach.

Zobacz też:

4. Wok - duszenie

Wok może być także bardzo dobrym naczyniem do przygotowywania dań duszonych. Przygotowywanie dania rozpoczynamy od podsmażenia. Następnie danie przykrywa się pokrywką. Najlepsza pokrywka do woka powinna mieć owalny kształt co pozwoli na lepszą cyrkulację powietrza. Przygotowanie dania duszonego w woku trwa od 10 do 30 minut. Szybko dusimy drób, natomiast najdłużej przygotowuje się wołowinę.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy