Dbaj o mikroflorę jelit!

Nie jest niczym odkrywczym fakt, że sposób odżywiania znacząco wpływa na zdrowie człowieka. Dieta ma również ogromny wpływ na rozwój bakterii stanowiących naturalną mikroflorę jelit. Zmiana tej mikroflory może prowadzić do rozwoju lub zaostrzenia występujących schorzeń układu pokarmowego – zespołu jelita wrażliwego, zaparć, biegunki czy choroby Leśniowskiego-Crohna.

Mikroflora jelit

Zapewne wszyscy znają powiedzenie: „Jesteś tym, co jesz”, ale czy faktycznie spożywanie pokarmów wpływa na nasze zdrowie oraz życie? Zespół badawczy Szkoły Medycznej Perelman Uniwersytetu w Pensylwanii odkrył związek pomiędzy długotrwałym spożywaniem określonego pokarmu a bakteriami zasiedlającymi jelita człowieka. W badaniu uczestniczyło 98 ochotników, którzy zostali podzieleni na dwie grupy. Do pierwszej grupy należały osoby, których dieta była charakterystyczna dla państw rozwiniętych, a mianowicie bogata w mięso oraz tłuszcze. Z kolei drugą grupę stanowiły osoby, których dieta była bogata w produkty roślinne. W doświadczeniu został zmieniony sposób żywienia uczestników eksperymentu. Jedna grupa spożywała pokarmy bogate w błonnik oraz o niskiej zawartości tłuszczu, a druga o dużej zawartości tłuszczu oraz ubogie w błonnik. Już po upływie 24 godzin od momentu zmiany sposobu żywienia zaobserwowano zmiany w typach bakterii stanowiących mikroflorę jelit. Zmiany utrzymywały się przez okres 1 tygodnia. Kierownik badań – doktor Frederic D. Buszmenó – zauważył, że sposób żywienia wpływa na bakterie zasiedlające jelita. Ponadto bakterie stanowią potencjalny łańcuch łączący dietę ze stanem zdrowia. Zmiany typu bakterii pod wpływem diety obserwuje się w różnych środowiskach na całym świecie. U większości osób flora bakteryjna jest stała i zmienia się niezwykle rzadko, np. podczas wakacyjnych wyjazdów. Występują wtedy dolegliwości ze strony układu pokarmowego w postaci zaparć lub biegunek.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Mikroflora jelit a choroba Leśniowskiego-Crohna

Uzyskane wyniki badania mają szerokie zastosowanie w leczeniu chorób układu pokarmowego, a w szczególności jelit. Do takich schorzeń należy choroba Leśniowskiego-Crohna, na którą w samym USA cierpi 1,5 mln osób. Schorzenie może być częściowo wywołane przez nieprawidłowy skład mikroflory jelit. W takim przypadku organizm zaczyna reagować na bakterie w jelitach, pojawia się stan zapalny oraz charakterystyczne objawy choroby (ból brzucha, krwawienia, mdłości i biegunka). Klasyczną formą leczenia choroby Leśniowskiego-Crohna jest obniżenie aktywności układu immunologicznego. Jednakże, biorąc pod uwagę najnowsze wyniki badań dotyczących wpływu diety na florę bakteryjną jelit, zastosowana terapia nie będzie już tłumiła aktywności układu immunologicznego, a chory będzie mógł normalnie żyć. Wystarczy skomponować dietę opartą na produktach, które będą korzystnie wpływać na rozwój pożądanej flory bakteryjnej.

Niektóre produkty przyjmowane wraz z dietą mogą dodatkowo niekorzystnie wpływać na stan naturalnej flory bakteryjnej jelit. Do takich artykułów należą: czekolada, słodycze, pieczywo pszenne. Niekorzystny wpływ ma również częste spożywanie produktów smażonych, a także picie alkoholu i zażywanie leków, w szczególności antybiotyków. Dlatego podczas ich przyjmowania należy spożywać jogurty zawierające żywe kultury bakteryjne lub preparaty probiotyczne dostępne w aptekach.

Mgr Aneta Kościołek, ponad rok temu

Zbilansowana dieta

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
Ból piersi

Badanie piersi

Badanie piersi

Dbaj o regularne badanie piersi, które pozwoli na wczesne wykrycie zmian. Od czasu do czasu warto zrobić tzw. samobadanie, dzięki któremu w razie potrzeby w porę udasz się do lekarza. USG piersi

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kimchi - właściwości

Kimchi - właściwości

. Poprawia pracę jelit Gimchi jest bogatym źródłem bakterii probiotycznych, które pozytywnie wpływają na mikroflorę w jelitach. Sekret kryje

Choroby i dolegliwości

4 proste metody, które pomogą na nieszczelne jelito

4 proste metody, które pomogą na nieszczelne jelito

należy wspomóc pracę jelit odpowiednimi suplementami diety. Szczególnie ważne są 4 poniższe suplementy: Kwercetyna - dzięki tej substancji jelito (...) pożytecznych bakterii, które budują odpowiednią mikroflorę jelitową....

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Dbaj o dietę w trakcie grypy (WIDEO)

Dbaj o dietę w trakcie grypy (WIDEO) Odtwórz wideo

Leczenie grypy i przeziębienia polega na działaniu, które dąży do zwiększenia witalności i odporności organizmu; zwalcza infekcje i powoduje lepsze samopoczucie. Leczenie przeziębienia i grypy ma charakter objawowy. Niestety, cechą charakterystyczną...

Naturalne środki poprawy odporności

Jakie produkty są naturalnymi probiotykami?

Jakie produkty są naturalnymi probiotykami?

nie tylko świetnie gasi pragnienie i orzeźwia, ale również pozytywnie wpływa na zdrowie. Zawiera bakterie probiotyczne, które regulują pracę jelit, przyspieszają (...) , które wywierają korzystny wpływ na mikroflorę...

Zaburzenia rozwoju

Jak zmienić zachowanie rozpieszczonego dziecka?

Jak zmienić zachowanie rozpieszczonego dziecka?

jest zdrowa relacja pomiędzy rodzicami. Jednolite zasady Dbaj, by wszystkie osoby, które wchodzą w interakcje z twoimi dziećmi znały zasady, którymi (...) zasad, możesz stanowczo uciąć taką rozmowę. Wyjaśnij mu wówczas, dlaczego to...