Wpływ żurawiny na zdrowie człowieka

Moda na produkty zawierające w swoim składzie żurawinę zapanowała już jakiś czas temu w Ameryce, a teraz dociera również do państw europejskich. Wpływ mają na to niewątpliwie najnowsze doniesienia naukowców, którzy odkrywają coraz więcej jej pozytywnych dla zdrowia właściwości. Oprócz dobroczynnego działania na pęcherz doskonale przeciwdziała bowiem procesom starzenia, chroni przed nowotworami, miażdżycą oraz wrzodami.

Naukowcy z USA opublikowali w 2001 roku raport na temat żurawiny, z którego wynika, że zawiera ona dużo więcej przeciwutleniaczy, niż dziewiętnaście rodzajów owoców uważanych dotąd za najlepsze źródło antyoksydantów. Substancje te mają istotny wpływ na profilaktykę oraz leczenie chorób serca i nowotworów.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Antyoksydanty

Przeciwutleniacze to związki pomocne w walce z wolnymi rodnikami, które mogą wytwarzać szkody w organizmie człowieka – usterki w DNA prowadzące do schorzeń różnego rodzaju, w tym nowotworów. Antyoksydanty mogą być co prawda wytwarzane w sposób naturalny przez organizm, jednak ich najbogatszym źródłem są spożywane owoce oraz warzywa. Dotyczy to zwłaszcza okresów wzmożonego stresu i przeziębienia, kiedy osłabiony organizm wytwarza dużo mniejsze ilości przeciwutleniaczy. Doskonałym rozwiązaniem jest wówczas żurawina, zawierająca ich duże dawki. Jej regularne spożywanie pozwala na ochronę przed szkodliwymi związkami, na które nasz organizm narażony jest każdego dnia.

Walka z procesami starzenia

Badania na temat diety bogatej w przeciwutleniacze prowadzone były również przez naukowców z Human Nutrition Research Center on Aging na Uniwersytecie w Tufts. Otrzymane przez nich wyniki wykazały, że dzięki diecie zawierającej duże ilości warzyw i owoców zawierających antyoksydanty, możliwa jest ochrona organizmu przed dolegliwościami związanymi z procesem starzenia. Chodzi głównie o problemy związane z koordynacją ruchową oraz pamięcią.

Ochrona przed miażdżycą

Miażdżyca to jedna z głównych przyczyn chorób układu krążenia, na które wg raportu American Heart Association z 2001 roku, w Ameryce co 33 sekundy umiera jakaś osoba. Przejawia się ona gromadzeniem cząsteczek cholesterolu w tętnicach serca i zwężenie ich światła, co w rezultacie prowadzi do zatrzymania krążenia oraz zawału serca.

Flawonoidy są jednymi z silniejszych przeciwutleniaczy. Wykazano, że mają wpływ na zmniejszenie ryzyka miażdżycy. Duża zawartość tych substancji jest właśnie w żurawinie, dzięki czemu jest ona niezastąpiona przy obniżaniu poziomu złego cholesterolu LDL we krwi. Wstępnie wyniki badań wskazują również na to, że może ona stanowić naturalną formę ochrony organizmu przed miażdżycą.

Leczenie wrzodów żołądka

Według najnowszych badań wrzody żołądka nie są powodowane jedynie stresującym trybem życia oraz nadkwasotą, ale również zakażeniem bakterią Helicobacter pyroli. Jej wyeliminowanie z układu pokarmowego pacjenta jest obecnie jednym z elementów leczenia tej choroby. Substancje zawarte w soku z żurawinie pomagają w ograniczaniu przywierania tej bakterii do błony żołądka, co znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów. Dieta bogata w żurawinę pomaga również w innych chorobach, związanych z obecnością bakterii H. Pyroli, takimi jak nowotwory żołądka, zapalenie błony śluzowej żołądka, niestrawność oraz choroba refluksowa. Jest to bardzo ważna informacja, ponieważ obecnie około 50% mieszkańców państw rozwiniętych, którzy ukończyli 60 rok życia zmaga się z tą chorobą lub posiada już naruszoną błonę śluzową żołądka i dwunastnicy. Częstotliwość zakażeń H. Pyroli stale wzrasta. Obecnie narażone jest na nie 80-90% osób dorosłych i aż 10% dzieci.

Właściwości anty-nowotworowe

Najnowsze badania wykazują, że żurawina może mieć również bardzo pozytywny wpływ na ochronę przed nowotworami. Badania na ludziach nie zostały jeszcze rozpoczęte, jednak zastosowane przez naukowców z Uniwersytetu w Ontario modele zwierzęce, wykazały zmniejszenie ilości komórek raka piersi oraz spowolnienie procesu rozwoju guza u osobników, których dieta bogata była w żurawinę. Jeżeli wyniki się potwierdzą to może okazać się, że spożywanie większych ilości tego owocu pozwoli na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.

Bielsze zęby

Unikalny skład soku z żurawiny pozwala na zmniejszenie liczby bakterii odpowiedzialnych za powstawanie płytki nazębnej, będącej główną przyczyną rozwoju chorób przyzębia. Opublikowane w Journal of the American Dental Association badania wskazują, że działanie takie ma głównie jeden ze składników soku – NDM (obecny także w brzoskwiniach, śliwkach, jagodach, malinach oraz mango). Dalsze badania na ten temat dotyczyły działania płynu do płukania ust, który w swoim składzie zawierał właśnie NDM. Aż u 59% osób, które stosowały go regularnie, odnotowano znaczne zmniejszenie liczby bakterii powodujących próchnicę zębów.

Warto wykorzystać sezon na żurawinę, kiedy w sklepach dostać możemy świeże owoce – najbardziej wartościowe dla naszego zdrowia. Poza tym okresem warto sięgać po suszoną żurawinę, która również będzie miała pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Artykuł autorstwa mgr inż. Agnieszki Kopacz

Komentarze (17)
~etam
~etam ponad rok temu

Artykuł sponsorowany. Artykuł sponsorowany. Artykuł sponsorowany... ...i to przez tych, którzy szczególnie przyczynili się do wypaczeń w stylu "współpraca biznesu z nauką" - tam gro naukowców wykrywa to co jest na rękę opłacającym badania. A żurawina spływa... ich zanieczyszczonymi rzekami... ciekawe ilu rozumie.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu (...) oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak. Oprócz dzikich gatunków,...

Owoce

Właścwości młodego kokosa

Właścwości młodego kokosa

Dlaczego warto jeść młode kokosy? O kokosie powiedziano już wiele. Wiemy, że ten egzotyczny orzech jest pełen właściwości odżywczych. Z kolei woda kokosowa to naturalny napój izotoniczny dla osób aktywnych fizycznie. Okazuje się jednak, że im kokos młodszy,...

Owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

Owoce z „drzewa życia" Daktyle to owoce jednego z najstarszych drzew na świecie - palmy daktylowej. Są słodkie i pozytywnie wpływają na zdrowie, a (...) . Stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy i są polecane sportowcom....

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido...

Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

się popularnością wśród ogrodników. Na dużą skalę uprawiają ją jednak w gospodarstwach, które owoce eksportują. Jagoda kamczacka to przede wszystkim (...) bogactwo substancji o działaniu antyutleniającym takich jak: polifenole, flawonoidy...

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego. Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury. Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody...