Wysokie spożycie cholesterolu i jaj nie zwiększa ryzyka zaburzeń pamięci

Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii pokazują, że stosunkowo wysokie spożycie cholesterolu w diecie czy zjadanie jednego jajka dziennie nie są związane z podwyższonym ryzykiem rozwoju demencji i choroby Alzheimera.

Ponadto nie stwierdzono niekorzystnej zależności u osób noszących wariant genu APOE4, który wpływa na metabolizm cholesterolu i zwiększa ryzyko zaburzeń pamięci.

Odkrycia zostały opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition".

Wysoki poziom cholesterolu w osoczu jest związany nie tylko ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, a także zaburzeń pamięci. W większości populacji cholesterol pokarmowy wpływa na stężenie związku w surowicy tylko nieznacznie, a wiele zaleceń żywieniowych na całym świecie już jest ukierunkowanych na ograniczenie jego ilości w diecie.

Jednak u nosicieli APOE4 efekt cholesterolu w żywności na stężenie związku w surowicy krwi jest bardziej widoczny.

W Finlandii występowanie APOE4, który jest dziedzicznym wariantem, jest wyjątkowo wysokie - około 1/3 populacji jest jego nosicielami. Posiada go około 14 proc. ogólnej populacji ludzi białych. APOE4 jest czynnikiem ryzyka zarówno chorób układu sercowo-naczyniowego, jak i zaburzeń pamięci. Jednak dane naukowe na temat związku między wysokim spożyciem cholesterolu i ryzykiem pogorszenia funkcji poznawczych u tej grupy ludności nie były do tej pory dostępne.

Zwyczaje żywieniowe 2 497 mężczyzn w wieku między 42 a 60 rokiem życia i bez bazowej diagnozy zaburzeń pamięci oceniano na początku Badania Czynników Ryzyka Choroby Niedokrwiennej Serca (KIHD) w latach 1984-1989 na Uniwersytecie Wschodniej Finlandii. Podczas obserwacji wynoszącej 22 lata, u 337 mężczyzn zdiagnozowano zaburzenia pamięci, a u 266 z nich chorobę Alzheimera. 32,5 proc. uczestników badania było nosicielami APOE4.

Badania wykazały, że wysokie spożycie cholesterolu nie wiązało się z podniesionym ryzykiem demencji ani choroby Alzheimera - ani w całej badanej populacji, ani u nosicieli APOE4.

Ponadto spożycia jaj, które są ważnym źródłem cholesterolu, nie powiązano z ryzykiem wystąpienia otępienia i choroby Alzheimera. Przeciwnie, ich obecność w diecie była utożsamiana z lepszymi wynikami w niektórych pomiarach zdolności poznawczych.

Wczesne objawy choroby Alzheimera

Badania kliniczne potwierdzają, że osoby, u których szwankuje pamięć, są podatne na rozwój choroby Alzheimera. Organizm daje w ten spokój sygnał, że coś...

Odkrycia sugerują, że dieta bogata w cholesterol lub częste spożywanie jajek nie zwiększają ryzyka zaburzeń pamięci - nawet u osób, które są genetycznie predysponowane do większego wpływu stężenia związku w jedzeniu na jego ilość we krwi. W najwyższej grupie kontrolnej uczestnicy badania spożywali średnio 520 mg cholesterolu dziennie i jedno jajko dziennie, co oznacza, że ustaleń nie można uogólniać poza tymi poziomami.

Choroba Alzheimera dotyka w Polsce coraz więcej osób. Obecnie zdiagnozowano około 250 tys. przypadków, ale w ciągu 50 lat liczba ta może się podwoić. Problem ten jest obciążeniem finansowym dla państwa, ale przede wszystkim ciężarem dla rodziny osoby chorej. Schorzenie wpływa na życie i funkcjonowanie całego jej otoczenia.

Marta Pawlak, 8 miesięcy temu

Zdrowie

Komentarze (1)
~kamila
~kamila 8 miesięcy temu

społeczność nie orientuje się tylko w sprawie olejów, jajek i masła, ale i serów http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/spoleczenstwu-brakuje-podstawowej-wiedzy-o-serach,139202.html jemy sporo produktów jedzeniopodobnych....

Odpowiedz

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy - zdrowie
Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

dokumentacją naukową. Należy ograniczyć spożycie jaj w diecie? Specjaliści potwierdzają, że jajka są korzystne dla naszego zdrowia i nie ma potrzeby (...) nasycone uważano za główny czynnik odpowiedzialny za podniesienie...

Miażdżyca - przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka

Jak oczyścić krew z cholesterolu?

Jak oczyścić krew z cholesterolu?

z torebki, a także daniach fast food. Przeczytaj również: Jedzenie, które zwiększa dobry cholesterol Oczyść wątrobę Ważnym elementem profilaktyki (...) palące znajdują się w grupie ryzyka, której...

Neurologia

Jak zminimalizować ryzyko udaru?

Jak zminimalizować ryzyko udaru?

się na fitness W grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia udaru znajdują się osoby zmagające się z wysokim ciśnieniem krwi. Optymalny poziom wynosi 120 na 80 (...) nawet jeden drink (zawierający 12 g czystego alkoholu)...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Największe mity żywieniowe

Największe mity żywieniowe

Żółtka jaj podnoszą poziom cholesterolu? Badania naukowe potwierdziły brak związku pomiędzy wysokim poziomem cholesterolu we krwi a częstotliwością (...) spożywania kurzych jaj....

Produkty żywnościowe

10 korzyści z jedzenia jaj

10 korzyści z jedzenia jaj

. Obniżają poziom cholesterolu Badania kliniczne potwierdzają, że regularne spożywanie jaj może przyczynić się do obniżenia poziomu całkowitego we krwi (...) niedokrwienna serca. Obecność jaj w diecie...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu

6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu

Od lat uważa się, że duże spożycie tłuszczu zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu. To nieprawda! Osoby, które stosują dietę śródziemnomorską (składa (...) . Sprawdź również: Dieta śródziemnomorska a nadciśnienie Niepłodność...

Zdrowie

Chcesz dożyć 100 lat? Przeczytaj, jak to osiągnąć

Chcesz dożyć 100 lat? Przeczytaj, jak to osiągnąć

. Tym samym zwiększa się podatność na choroby układowe. Z tego względu warto poznać tajniki radzenia sobie ze stresem. Rzuć palenie Nałogowe palenie (...) i z tego względu u palacza znacząco zwiększają ryzyko zachorowania...

Nabiał

Które jaja są najzdrowsze?

Które jaja są najzdrowsze?

się nie nadają. Jaja gęsie charakteryzują się wysoką zawrtością cholesterolu - są więc ciężkostrawne. Mogą obciążać wątrobę i powodować bóle żołądka (...) . Najczęściej wybieramy te kurze, kierując się zazwyczaj ich...

Badania krwi - profilaktyka, normy morfologii, prawidłowe wyniki innych badań

6 nietypowych rzeczy, o których możesz dowiedzieć się z testu krwi

6 nietypowych rzeczy, o których możesz dowiedzieć się z testu krwi

, którzy mieli jakiekolwiek zaburzenia pamięci odznaczali się wyższym poziomem lipidów we krwi niż osoby zdrowe. Naukowcy są zdania, że sprawdzając ten wskaźnik (...) zwiększa poziom zmęczenia i prowadzi...