Wysokie spożycie cholesterolu i jaj nie zwiększa ryzyka zaburzeń pamięci

Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii pokazują, że stosunkowo wysokie spożycie cholesterolu w diecie czy zjadanie jednego jajka dziennie nie są związane z podwyższonym ryzykiem rozwoju demencji i choroby Alzheimera.

Ponadto nie stwierdzono niekorzystnej zależności u osób noszących wariant genu APOE4, który wpływa na metabolizm cholesterolu i zwiększa ryzyko zaburzeń pamięci.

Odkrycia zostały opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition".

Wysoki poziom cholesterolu w osoczu jest związany nie tylko ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, a także zaburzeń pamięci. W większości populacji cholesterol pokarmowy wpływa na stężenie związku w surowicy tylko nieznacznie, a wiele zaleceń żywieniowych na całym świecie już jest ukierunkowanych na ograniczenie jego ilości w diecie.

Jednak u nosicieli APOE4 efekt cholesterolu w żywności na stężenie związku w surowicy krwi jest bardziej widoczny.

Dieta bogata w cholesterol i dużą ilość jaj nie wpływa na problemy z pamięcią
Dieta bogata w cholesterol i dużą ilość jaj nie wpływa na problemy z pamięcią

W Finlandii występowanie APOE4, który jest dziedzicznym wariantem, jest wyjątkowo wysokie - około 1/3 populacji jest jego nosicielami. Posiada go około 14 proc. ogólnej populacji ludzi białych. APOE4 jest czynnikiem ryzyka zarówno chorób układu sercowo-naczyniowego, jak i zaburzeń pamięci. Jednak dane naukowe na temat związku między wysokim spożyciem cholesterolu i ryzykiem pogorszenia funkcji poznawczych u tej grupy ludności nie były do tej pory dostępne.

Zwyczaje żywieniowe 2 497 mężczyzn w wieku między 42 a 60 rokiem życia i bez bazowej diagnozy zaburzeń pamięci oceniano na początku Badania Czynników Ryzyka Choroby Niedokrwiennej Serca (KIHD) w latach 1984-1989 na Uniwersytecie Wschodniej Finlandii. Podczas obserwacji wynoszącej 22 lata, u 337 mężczyzn zdiagnozowano zaburzenia pamięci, a u 266 z nich chorobę Alzheimera. 32,5 proc. uczestników badania było nosicielami APOE4.

Przeczytaj koniecznie

Badania wykazały, że wysokie spożycie cholesterolu nie wiązało się z podniesionym ryzykiem demencji ani choroby Alzheimera - ani w całej badanej populacji, ani u nosicieli APOE4.

Ponadto spożycia jaj, które są ważnym źródłem cholesterolu, nie powiązano z ryzykiem wystąpienia otępienia i choroby Alzheimera. Przeciwnie, ich obecność w diecie była utożsamiana z lepszymi wynikami w niektórych pomiarach zdolności poznawczych.

Wczesne objawy choroby Alzheimera
Wczesne objawy choroby Alzheimera [7 zdjęć]

Badania kliniczne potwierdzają, że osoby, u których szwankuje pamięć, są podatne na rozwój choroby Alzheimera....

zobacz galerię

Odkrycia sugerują, że dieta bogata w cholesterol lub częste spożywanie jajek nie zwiększają ryzyka zaburzeń pamięci - nawet u osób, które są genetycznie predysponowane do większego wpływu stężenia związku w jedzeniu na jego ilość we krwi. W najwyższej grupie kontrolnej uczestnicy badania spożywali średnio 520 mg cholesterolu dziennie i jedno jajko dziennie, co oznacza, że ustaleń nie można uogólniać poza tymi poziomami.

Choroba Alzheimera dotyka w Polsce coraz więcej osób. Obecnie zdiagnozowano około 250 tys. przypadków, ale w ciągu 50 lat liczba ta może się podwoić. Problem ten jest obciążeniem finansowym dla państwa, ale przede wszystkim ciężarem dla rodziny osoby chorej. Schorzenie wpływa na życie i funkcjonowanie całego jej otoczenia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!