Lapacho - właściwości, herbata Inków

Napar z kory drzewa lapacho, czyli tzw. „herbata Inków”, zyskuje coraz więcej zwolenników. Zdarza się, że polecają ją sami lekarze. Czy jednak rzeczywiście napój ten jest magicznym wywarem „na wszystko”? Czy można bezpiecznie spożywać herbatę z lapacho w każdej ilości?

Lapacho - właściwości zdrowotne

Składniki aktywne zawarte w korze tego drzewa – lapachol i beta-lapachol – wykazują szereg dobroczynnych właściwości. Mają działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwwirusowe – zwalczają np. wirusa grypy oraz opryszczki typu I i II. Często wykorzystuje się je w leczeniu chorób skórnych, a także mechanicznych urazów ciała, np. trudno gojących się ran. Składniki zawarte w lapacho przeciwdziałają gronkowcowi złocistemu i brucelozie.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Niezwykle korzystnie wpływają na nasz organizm zawarte w napoju pierwiastki, takie jak potas, magnez, fluor czy cynk. Obecność w lapacho żelaza powoduje, że zalecane jest podawanie go osobom cierpiącym na anemię.

Ponadto stosowanie wywaru wspomaga pracę układu odpornościowego. Poprawia także funkcjonowanie wątroby i układu limfatycznego, co świadczy o silnym działaniu odtruwającym, dlatego lekarze często zalecają go pacjentom po chemioterapii.

Herbatka z lapacho pozytywnie wpływa także na działanie układu pokarmowego. Wspomaga pracę jelit i procesy trawienne, zwalczając przy tym pasożyty. Udowodniono także, że łagodzi objawy owrzodzeń.

Lapacho - negatywne skutki picia naparu

Picie naparu z kory lapacho może mieć jednak pewne skutki uboczne. Wspomniane składniki aktywne uchodzą za silnie toksyczne. Unikać powinny ich zwłaszcza kobiety w ciąży i karmiące piersią. Przeprowadzone na zwierzętach badania dowiodły, że lapachol może mieć negatywny wpływ na płód.

Często obserwowanymi działaniami niepożądanymi naparu z lapacho są wymioty, bóle głowy i biegunka, chociaż nie dowiedziono, czy ich przyczyną są zawarte w korze związki czy fakt, że organizm wchodzi w fazę oczyszczania. Zabrania się picia naparu podczas przyjmowania leków działających przeciwzakrzepowo.

Negatywne skutki picia wywaru z kory lapacho nie mogą kategorycznie przyćmić zalet płynących z jego spożywania. Należy po prostu pamiętać, że herbatka ta nie jest przeznaczona dla wszystkich, a w przypadku wystąpienia jakichkolwiek niepożądanych dolegliwości, należy ją jak najszybciej odstawić.

Lapacho można kupić w sklepach internetowych i butikach z herbatami. Kilogram suszonej kory kosztuje ok. 50 złotych.

Anna Kołodziejczyk, 12 miesięcy temu

Zdrowe odżywianie

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

Jedzenie, które uzależnia

Jedzenie, które uzależnia

zrezygnować z dodatków w postaci sera żółtego czy sosów na bazie śmietany. Poza tym, warto sięgać po zdrową wersję makaronu otrzymanego z pszenicy durum (...) naukowych wiadomo, że zwiększenie spożycia produktów silnie przetworzonych...

Zdrowe odżywianie

Pięć produktów, które najlepiej smakują w styczniu

Pięć produktów, które najlepiej smakują w styczniu

Cytrusy w styczniu Zimowe chłody sprawiają, że częściej sięgamy po kubek gorącej czekolady niż owoce czy warzywa. Jednak należy pamiętać o tym, że jest wiele produktów z warzywniaka, które smakują szczególnie dobrze w styczniu. Dietetycy są zdania, że...

Zdrowe odżywianie

Za dużo zjadłem w święta. Co robić?

Za dużo zjadłem w święta. Co robić?

warto przyrządzić z mąki innej niż standardowa pszenna, np. gryczanej lub żytniej, będą wtedy o wiele zdrowszą alternatywą, a podczas samej biesiady

Zdrowe odżywianie

Zdrowe produkty spożywcze

Zdrowe produkty spożywcze

Prawidłowe odżywianie się od zawsze odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym wpływa na długość życia.

Zdrowe odżywianie

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów, zwłaszcza tych naturalnych w mocnych kolorach.

Zdrowe odżywianie

4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych

4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych

4 TYPY TWARZY Zmarszczki, krostki, zaczerwienienia, a może opuchlizna? Najczęściej za niedosokonałości na twarzy odpowiadają: niewłaściwa pielęgnacja, zmiany hormonalne, wiek, zmęczenie i niewyspanie. To jednak nie wszystko. Często za niekorzystny wygląd...

Zdrowe odżywianie

6 produktów, które chronią mózg i zapobiegają chorobie Alzheimera

6 produktów, które chronią mózg i zapobiegają chorobie Alzheimera

Dieta dla mózgu Alzheimer to ciężka choroba. Wyniszcza układ nerwowy i sprawia, że chory nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Traci pamięć, nie poznaje bliskich, jest zagubiony i nierozumiany. Co roku na całym świecie zapadają na nią tysiące osób,...

Zdrowe odżywianie

Właściwości zdrowotne morszczynu

Właściwości zdrowotne morszczynu

Prozdrowotny glon Morszczyn pęcherzykowaty to glon, który występuje w strefach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego oraz w Morzu Północnym i Bałtyckim. Surowce pozyskane z glonów cieszą się w naszym kraju coraz większym zainteresowaniem, a wszystko za sprawą...

Zdrowe odżywianie

Co się stanie, gdy będziesz jadł dwa banany dziennie?

Co się stanie, gdy będziesz jadł dwa banany dziennie?

Zalety bananów Większość z nas niechętnie sięga po banany. Są wysokokaloryczne i bardzo słodkie, przez co zwiększają masę naszego ciała. 100g banana to 89 kcal. Jak się jednak okazuje, te żółte owoce mają też wiele zalet. Już średniej wielkości banan...