Przyczyny wzdęć - powstawanie, powiązane choroby

Wzdęcia są nieprzyjemną dolegliwością, związaną z pracą układu pokarmowego. Mogą być powodowane przez spożywane pokarmy ale też czasami sygnalizują stany chorobowe. Dlaczego powstają wzdęcia i jak im zapobiegać?

1. Przyczyny wzdęć - powstawanie

Pojawianie się wzdęć jest efektem nadmiernego gromadzenia się gazów w jelitach. W ludzkim przewodzie pokarmowym dochodzi do produkcji gazów takich jak metan, wodór czy dwutlenek węgla. Są one wytwarzane w jelitach na skutek reakcji zobojętniania sokiem trzustkowym kwasu żołądkowego raz innych kwasów wytwarzanych w procesie trawienia. Nadmierna ich ilość powoduje zwiększenie obwodu brzucha określanego jako wzdęcie. Często wzdęciom towarzyszy pieczenie przełyku czyli zgaga.

Wzdęcia powstają na skutek gromadzenia się gazów w jelitach
Wzdęcia powstają na skutek gromadzenia się gazów w jelitach

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

2. Przyczyny wzdęć - powiązane choroby

Występowanie wzdęć może być związane z:

  • połykaniem powietrza kiedy człowiek spożywa pokarmy czy pije napoje w bardzo szybkim tempie. Powoduje to gromadzenie się gazów  i powiększenie obwodu brzucha,
  • nadmiarem niektórych składników odżywczych w diecie na przykład białka co skutkuje zwiększoną produkcją dwutlenku węgla,
  • nadmiarem tłuszczów które też prowadzą do nadprodukcji dwutlenku węgla.
Jak uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym?
Jak uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym? [10 zdjęć]

Jedzenie tłustego, smażonego jedzenia może skutkować biegunką. Tłuste mięso, sosy czy słodkie, kremowe...

zobacz galerię

Niekiedy wzdęcia mają podłoże chorobowe i mogą sygnalizować na przykład obecność:

  • zespołu jelita drażliwego – który jest dolegliwością czynnościową jelit i polega na zaburzeniach rytmu wypróżnień i objawia się silnymi bólami brzucha, biegunkami występującymi na przemian z zaparciami, wzdęciami, odbijaniem czy uczuciem przelewania w brzuchu. Takich symptomów nie wolno lekceważyć i należy niezwłocznie udać się do lekarza,
  • zaparć kiedy występują trudności z oddawaniem stolca,
  • przewlekłych stanów zapalnych jelit,
  • niskiego poziom enzymów trzustkowych, które mają za zadanie trawienie tłuszczów. Ten niedobór objawia się również biegunką często o charakterze tłuszczowym,
  • zaburzeń motoryki przewodu pokarmowego,
  • niedoboru enzymów na przykład laktazy, która jest odpowiedzialna za trawienie cukru laktozy obecnego w mleku i jego przetworach. U pacjentów z niedoborem tego enzymu występują nudności i wymioty po spożyciu takich produktów,
  • zaburzeń przyswajania niektórych elementów pożywienia ja na przykład glukozy, laktozy czy glutenu. Nietolerancja glutenu czyli celiakia objawia się uczuciem przelewania w brzuchu czy spadkiem wagi,
  • nadmiernego rozwoju flory bakteryjnej na skutek spożywania roślin strączkowych w dużych ilościach,
  • zespołu rozrostu flory bakteryjnej kiedy to w jelicie czczym rozwija się flora bakteryjna typowa dla jelita grubego i powoduje zaburzenia wchłaniania przede wszystkim witaminy B12 i tłuszczów,
  • obecność pierwotniaków takich jak Giardia Lamblia, które zaburzają trawienie tłuszczów i węglowodanów.**

Niepokojące długo utrzymujące się wzdęcia z pewnością nie powinny być bagatelizowane. W takiej sytuacji warto udać się do lekarza i podjąć odpowiednią diagnostykę, która pozwoli ustalić przyczynę wzdęć.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Warzywa, które powodują wzdęcia

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy