Przyczyny wzdęć - powstawanie, powiązane choroby
Wzdęcia są nieprzyjemną dolegliwością, związaną z pracą układu pokarmowego. Mogą być powodowane przez spożywane pokarmy ale też czasami sygnalizują stany chorobowe. Dlaczego powstają wzdęcia i jak im zapobiegać?
1. Przyczyny wzdęć - powstawanie
Pojawianie się wzdęć jest efektem nadmiernego gromadzenia się gazów w jelitach. W ludzkim przewodzie pokarmowym dochodzi do produkcji gazów takich jak metan, wodór czy dwutlenek węgla. Są one wytwarzane w jelitach na skutek reakcji zobojętniania sokiem trzustkowym kwasu żołądkowego raz innych kwasów wytwarzanych w procesie trawienia. Nadmierna ich ilość powoduje zwiększenie obwodu brzucha określanego jako wzdęcie. Często wzdęciom towarzyszy pieczenie przełyku czyli zgaga.
2. Przyczyny wzdęć - powiązane choroby
Występowanie wzdęć może być związane z:
- połykaniem powietrza kiedy człowiek spożywa pokarmy czy pije napoje w bardzo szybkim tempie. Powoduje to gromadzenie się gazów i powiększenie obwodu brzucha,
- nadmiarem niektórych składników odżywczych w diecie na przykład białka co skutkuje zwiększoną produkcją dwutlenku węgla,
- nadmiarem tłuszczów które też prowadzą do nadprodukcji dwutlenku węgla.
Niekiedy wzdęcia mają podłoże chorobowe i mogą sygnalizować na przykład obecność:
- zespołu jelita drażliwego – który jest dolegliwością czynnościową jelit i polega na zaburzeniach rytmu wypróżnień i objawia się silnymi bólami brzucha, biegunkami występującymi na przemian z zaparciami, wzdęciami, odbijaniem czy uczuciem przelewania w brzuchu. Takich symptomów nie wolno lekceważyć i należy niezwłocznie udać się do lekarza,
- zaparć kiedy występują trudności z oddawaniem stolca,
- przewlekłych stanów zapalnych jelit,
- niskiego poziom enzymów trzustkowych, które mają za zadanie trawienie tłuszczów. Ten niedobór objawia się również biegunką często o charakterze tłuszczowym,
- zaburzeń motoryki przewodu pokarmowego,
- niedoboru enzymów na przykład laktazy, która jest odpowiedzialna za trawienie cukru laktozy obecnego w mleku i jego przetworach. U pacjentów z niedoborem tego enzymu występują nudności i wymioty po spożyciu takich produktów,
- zaburzeń przyswajania niektórych elementów pożywienia ja na przykład glukozy, laktozy czy glutenu. Nietolerancja glutenu czyli celiakia objawia się uczuciem przelewania w brzuchu czy spadkiem wagi,
- nadmiernego rozwoju flory bakteryjnej na skutek spożywania roślin strączkowych w dużych ilościach,
- zespołu rozrostu flory bakteryjnej kiedy to w jelicie czczym rozwija się flora bakteryjna typowa dla jelita grubego i powoduje zaburzenia wchłaniania przede wszystkim witaminy B12 i tłuszczów,
- obecność pierwotniaków takich jak Giardia Lamblia, które zaburzają trawienie tłuszczów i węglowodanów.**
Niepokojące długo utrzymujące się wzdęcia z pewnością nie powinny być bagatelizowane. W takiej sytuacji warto udać się do lekarza i podjąć odpowiednią diagnostykę, która pozwoli ustalić przyczynę wzdęć.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.