Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Nieznana zaleta diety wegetariańskiej!

Avatar placeholder
09.09.2014 08:34
Nieznana zaleta diety wegetariańskiej!
Nieznana zaleta diety wegetariańskiej! (Zdjęcie autorstwa pianosolo / CC0 1.0)

Dieta wegetariańska może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Podstawą tej diety są warzywa, owoce, tłuszcze roślinne, orzechy oraz nasiona warzyw strączkowych, a więc produkty o wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ostatnie badania naukowe wykazały, że u osób propagujących wegetarianizm istnieje mniejsze ryzyko zapalenia uchyłków jelit.

1. Dieta wegetariańska a zapalenie uchyłków jelit

Zdrowa dieta wegetariańska
Zdrowa dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska ma wiele zalet. Osoby, które wyrzuciły ze swojego jadłospisu mięso, rzadziej cierpią

zobacz galerię

Choroba uchyłkowa jelit to bolesna dolegliwość układu trawiennego objawiająca się bólem brzucha, nudnościami, wymiotami, gorączką, skurczami oraz zatwardzeniem. Choroba ta dotyka głównie społeczeństw, w których stosuje się dietę ubogą w błonnik, a opartą na mięsie. Zapalenie uchyłków jelit przez niektórych uważane jest za chorobę zachodniej cywilizacji, w związku ze zwiększonym spożyciem pokarmów mięsnych na tych obszarach.

Badacze z Oxfordu przestudiowali dane zgromadzone przez EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) w celu odnalezienia związku między spożyciem błonnika u osób na diecie wegetariańskiej a ryzykiem rozwoju zapalenia uchyłków jelit. Przeanalizowano przypadki zachorowań i śmierci osób w związku z tą chorobą wśród 47 tys. ludzi, z których 15 tys. było wegetarianami. Okazało się, że z 812 przypadków choroby, 6 zakończyło się tragicznie. Naukowcy wzięli pod uwagę czynniki, takie jak indeks masy ciała (BMI), palenie papierosów oraz picie alkoholu, i odkryli, że u osób na diecie wegetariańskiej ryzyko wystąpienia choroby uchyłków jelit jest o 30% mniejsze niż u osób, których dieta oparta jest na pokarmach mięsnych. Dodatkowo, badania wykazały, że u osób, które spożywały pokarmy bogate w błonnik (około 25 g dziennie), istnieje mniejsze prawdopodobieństwo leczenia szpitalnego oraz śmierci w związku z tą chorobą niż u osób spożywających tylko 14 g błonnika dziennie.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Jak chronić się przed chorobą uchyłków jelit?

Jeśli chcesz przeciwdziałać chorobie uchyłków jelit, pamiętaj, aby jeść dużo warzyw o wysokiej zawartości błonnika – zalecana dzienna dawka błonnika to 25-35 g. Dodatkowo, warto spożywać pokarmy o niskiej zawartości tłuszczu. Taka dieta jest korzystna także dla ogólnego stanu zdrowia, gdyż może zredukować ryzyko chorób serca i raka. Aby ustrzec się przed chorobą, zalecane jest także unikanie czerwonego mięsa oraz pokarmów, które mogą blokować uchyłki jelita, prowadząc do rozwoju stanu zapalnego. Podstawą diety w leczeniu tej choroby są otręby, które – wprowadzane stopniowo – zmniejszają ból i zapobiegają zaparciom. Dodatkowym sposobem w walce z zapaleniem uchyłków jelit mogą być regularne ćwiczenia.

Dieta wegetariańska może wywrzeć pozytywny wpływ na organizm. Należy pamiętać jednak, że organizm potrzebuje zbalansowanej ilości wszystkich składników odżywczych. Jeśli chcesz przejść na wegetarianizm, powinieneś najpierw zgromadzić potrzebne informacje dotyczące nie tylko zalet, ale również wad takiego sposobu odżywiania.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze