Zamienniki cukru. Gorsze niż sam cukier? (WIDEO)

Cukier sprawia, że tyjemy i ma zdecydowanie szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Dlatego wiele osób decyduje się na stosowanie różnych zamienników cukru. Niestety nie zawsze są to naturalne produkty jak miód, czy syrop z agawy. Często stosujemy sztuczne słodziki. Należą do nich aspartan, acesulfan, cyklaminiany i sacharyna. Gdy chcemy postawić na naturalne słodziki, powinniśmy wybierać produkty zawierające ksylitol, sorbitol i fruktozę.

Niezależnie od ich rodzaju nazwy brzmią groźnie. Które słodziki warto wybierać? Które mają najmniej kalorii? Czy można je przedawkować? Na wszystkie te pytania odpowiada Katarzyna Bosacka.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy