6 z 7Profilaktyka z lodówki
Istnieje wiele zaleceń, które mają pozwolić nam dłużej cieszyć się dobrym wzrokiem. Przerwy podczas pracy przed komputerem czy zadbanie o odpowiednie nawilżenie powietrza to jednak nie wszystko. Ogromne znaczenie ma codzienne dieta, w której nie powinno zabraknąć składników wspierających oczy.
Cenne są zwłaszcza produkty zawierające witaminę A, która zwalcza osłabiające ostrość wzroku wolne rodniki. Bierze także udział w procesach umożliwiających widzenie po zmroku, a jej niedobór prowadzi do kurzej ślepoty. Warto zatem od czasu do czasu zafundować sobie porcję czerwonej papryki, brzoskwiń, śliwek czy wiśni, w których się znajduje.
W jadłospisie nie może zabraknąć źródeł witaminy C wzmacniającej naczynia krwionośne oka, a także minerałów takich jak cynk, selen, miedź czy magnez. Niezwykle cenna jest także luteina, która nie tylko pomaga zapobiegać rozwojowi niebezpiecznego zwyrodnienia plamki żółtej, ale dodatkowo działa jak tarcza, chroniąc oko przed nadmiernym promieniowaniem. Znajdziemy ją m.in. w szpinaku, brokułach, kapuście, pomarańczach, pomidorach czy marchewce.