Zapiekana ryba z fasolą

Zapiekana ryba z ryżem jest wartościowszą potrawą, niż mogłoby się wydawać. Zarówno ryba, jak i ryż dostarczają naszemu organizmowi białka, które wpływa na budowę kości i prawidłowy przyrost ciała.

Składniki:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

  • 2 kg filetów z pangi,
  • 1 szklanka ryżu białego,
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka,
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry,
  • 2 ząbki zmielonego czosnku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 szklanki sosu salsa,
  • 450 g czerwonej fasoli,
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa,
  • cytryna pokrojona w plastry.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 203,9 kcal
Białka 21,49 g
Węglowodany 20,29 g
Tłuszcze 4,46 g
Błonnik 2,86 g
Zapiekana ryba

Danie z zapiekanej w ryżu i fasolce ryby sprawdzi się w każdej sytuacji i stworzy wyśmienite danie główne wieczoru.

Przygotowanie:

W większym garnku doprowadź do wrzenia bulion z kurczaka i ugotuj na miękko ryż. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W przygotowanym naczyniu wymieszaj sok pomarańczowy, sok z cytryny, kolendrę, czosnek i trochę cukru. Dodaj sól i pieprz. Filety z pangi przepłucz w ciepłej wodzie i osusz, a następnie zamocz w marynacie. Niech zostaną w naczyniu przez ok. 20 minut. W międzyczasie, gdy ryż już będzie gotowy, wrzuć go do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj go z sosem salsa, czerwoną fasolą i ananasem. Na wierzchu ułóż kawałki filetów, a na nich plastry cytryny. Na koniec posyp jeszcze kolendrą i wsadź do piekarnika na 30 minut.

Komentarz:

Zapiekana ryba z fasolą to zastrzyk odpowiednich tłuszczów, które dają nam energię i poprawiają funkcjonowanie układu trawienia. To idealne danie na chłodne wieczory.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Ryby
Ryby

Zapiekana ryba

Zapiekana ryba

Danie z zapiekanej w ryżu i fasolce ryby sprawdzi się w każdej sytuacji i stworzy wyśmienite danie główne wieczoru.

Ryby

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Paluszki rybne to świetna przekąska oraz wartościowa, bogata w wiele składników odżywczych potrawa.

Ryby

Ryba w przyprawie

Ryba w przyprawie

Ryba jest smaczna sama w sobie. Ale jeśli doprawimy ją na przykład curry, będzie jeszcze lepsza!

Ryby

Awokado z tuńczykiem

Awokado z tuńczykiem

Pyszna sałatka, której głównym składnikiem jest awokado i tuńczyk. Dodatek jogurtu i majonezu podkreśla smak.

Ryby

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Pulpety z halibuta są pożywnym, wyśmienitym daniem dla wszystkich, którzy potrzebują białka i mają ochotę na nietuzinkową potrawę.

Ryby

Tuńczyk w sałatce

Tuńczyk w sałatce

Pyszna sałatka z tuńczyka i warzyw jest idealna jako przystawka lub danie główne. Smak ryby podkreśla charakter całego przepisu, a warzywa dopełniają jego wartości odżywczej.

Ryby

Danie rybne w winie

Danie rybne w winie

Ryba w winie to idealny pomysł na wykwintną kolację oraz zdrowy sposób na wprowadzenie ryby do codziennej diety.

Ryby

Łosoś zapiekany w papryce

Łosoś zapiekany w papryce

Danie klasyczne - łosoś zapiekany w przyprawach, wśród których charakter nadaje przede wszystkim papryka.

Ryby

Warzywna potrawka z łososiem

Wszelkie potrawy, które zawierają ryby są idealnym rozwiązaniem dla osób, które marzą o zdrowym odżywianiu. Łosoś jest jedną z najcenniejszych ryb (...) solą i pieprzem oraz posyp bazylią. Umyj filety z łososia i osusz papierowym ręcznikiem....

Ryby

Ryba w winie

i pokrój na większe kawałki. W przygotowanym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Obtocz obficie w mieszance kawałki ryby