Zapiekane pieczarki z serem

Ciekawym pomysłem na przystawkę przygotowaną w piekarniku jest przepis na zapiekane pieczarki z serem. Dzięki temu, że danie jest pieczone, zawiera mniej tłuszczu niż potrawy smażone. Co więcej, pieczarki to obfite źródło potasu i fosforu oraz witamin, takich jak witamina PP, B1 i B2.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Składniki:

  • pieczarki,
  • mała cebula,
  • natka pietruszki,
  • żółty ser,
  • jajko,
  • pieprz i sól,
  • łyżka masła,
  • trochę oleju.

Sposób przygotowania:

Zapiekane pieczarki z serem
Zapiekane pieczarki z serem (Zdjęcie autorstwa Catherine Bulinski / CC BY-ND 2.0)

Pieczarki należy umyć, a następnie odciąć nóżki. Do przygotowania farszu należy pokroić w kostkę cebulkę i ogonki pieczarek, po czym dusić na maśle. Pieprz i sól dodać do smaku. Po lekkim ostudzeniu dodać natkę pietruszki i starty żółty ser. Następnie wbić surowe jajko i całość dokładnie wymieszać. Wcześniej przygotowane pieczarki posolić i popieprzyć (wedle uznania), po czym można przejść do faszerowania. Na blaszce piekarnika rozłożyć folię aluminiową i układać pieczarki, przy czym pod każdą pieczarkę nakropić kilka kropel oleju, aby podczas zapiekania nie przywierały do folii. Po ułożeniu wszystkich pieczarek, na ich wierzch posypać trochę startego sera w celu utworzenia chrupiącej skorupki. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku w 180 stopniach. Wyjmować, gdy pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość, a ser się rozpłynie.

Kalorie 246,1 kcal
Białko 19,0 g
Tłuszcz 18,3 g
Cholesterol 137,9 mg
Węglowodany 3,4 g
Błonnik 1,6 g
Witamina C 12,6 mg
Witamina A 293,2 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy