Zapiekanka na lato

Aromatyczna ziołowa propozycja obiadowego dania. Dostarcza dużo fosforu, witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi. Potrawa z zapiekanymi pomidorami to bogate źródło ważnego przeciwutleniacza - likopenu. Udowodniono jego terapeutyczny wpływ na wiele nowotworów głównie na nowotwór płuc i prostaty. Co ciekawe związek ten jest dużo lepiej wchłaniany z przetworzonych niż z surowych pomidorów.

Składniki

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

  • 3 dojrzałe średnie pomidory,

  • 6 średnich ziemniaków,

  • 2 średnie cukinie,
  • 4 łyżki oliwy,

  • 200 g żółtego sera,

  • pęczek mieszanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, oregano, pietruszka etc.),

  • sól, pieprz do smaku.


Sposób przygotowania

Warzywa umyć. Ziemniaki dokładnie oskrobać, wszystkie warzywa pokroić na plastry. Ułożyć naprzemiennie pionowo w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, skropić oliwą zmieszaną z przyprawami i posiekanymi ziołami. Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg). Na 7-10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Danie zawiera mało złego cholesterolu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 445,90
Białko 21,33 g
Tłuszcze 22,04 g
Cholesterol 35,50 mg
Węglowodany 46,87 g
Błonnik 6,54 g
Witamina C 100,04 mg
Witamina A 478,40 µg

Komentarz

Wapń i fosfor obecny w potrawie jako związki mineralne uzupełniające się poprawiają gęstość kości i wzmacniają zęby. Potrawa bogata w błonnik. Ponadto zawiera mało złego cholesterolu.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zapiekanki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zapiekanki
Zapiekanki

Zapiekana zielona fasola

Zapiekana zielona fasola

Zielona fasola zawiera substancje o działaniu łagodnie odwadniającym i oczyszczającym płyny ustrojowe. Posiada mnóstwo witamin i jest pyszna.

Zapiekanki

Rybna zapiekanka

Rybna zapiekanka

Zapiekanka może wydawać się ciężkostrawnym daniem, które niczego dobrego ze sobą nie przynosi, jednak jeśli połączyć odpowiednie składniki, na przykład rybę, potrawa podnosi swoją wartość.

Zapiekanki

Zapiekany bekon i jabłka

Zapiekany bekon i jabłka

Dzięki takim składnikom jak jabłka, seler, marchewka, cebula czy mięso z kurczaka, zapiekanka z bekonem zyskuje na wartości odżywczej i jest świetnym pomysłem na lunch lub kolację.

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa

Zapiekanka ryżowa

Cenne właściwości ryżu poznano najpierw w Azji, jeszcze w starożytności. Dzięki dużej zawartości magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin z grupy B jest on niezwykle pomocny na przykład w regulowaniu poziomu cukru we krwi.

Zapiekanki

Zapiekanka beszamelowa z dynią i pomidorami

Potrawa stanowi bardzo dobre źródło beta - karotenu, żelaza, wapnia oraz witamin z grupy B. Jej składniki regulują poziom cukru we krwi a nawet wspomagają leczenie astmy oskrzelowej (takie działanie wykazuje regularnie spożywana dynia). Prowitamina A...

Zapiekanki

Zapiekanka po bolońsku

Zapiekanka po bolońsku

Klasyczny sos bolognese jest robiony na bazie pomidorów i mielonego mięsa. Miasto, które uznaje się, nie tylko ze względu na nazwę, za miejsce pochodzenia sosu, to Bolonia we Włoszech. Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki chili, 2 marchewki, 2...

Zapiekanki

Zapiekanka z bekonem i jabłkiem

Ten przepis na zapiekankę jest bardzo ciekawy nie tylko ze względu na oryginalny smak i łatwość przygotowania. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, wypróbuj to danie, będziesz mile zaskoczona. Składniki: 200 g boczku, 2 duże jabłka, 1/2 cebuli, 2 marchewki, 2...

Zapiekanki

Zapiekanka enchilada

z twarogiem. Wyróżnia się kilka rodzajów sosów do enchilady: tradycyjny, zielony, czerwony i mole. Każdy z nich idealnie pasuje do meksykańskiej zapiekanki.

Zapiekanki

Zapiekanka wiosenna

Zapiekanka wiosenna to smaczne, kolorowe danie, proste w przygotowaniu i niskokaloryczne. Świetne dla osób, które pragną zachować zdrową dietę i zadbać o smukłą sylwetkę. Bogactwo warzyw zapewnia organizmowi dużą ilość bioflawonoidów i błonnika ułatwiającego...

Zapiekanki

Zapiekanka rybna

Potrawa o dużej zawartości pełnowartościowego białka. Ryby zawierają znikomą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo zdrowych wielonienasyconych kwasów omega-3. Dzięki temu pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz działają przeciwzakrzepowo. Wykazano...